Multe lucruri mă impresionează maxim în Filipine. Este o țară în plin curs de dezvoltare, în care există multe probleme și minusuri, dar și o serie de lucruri care funcționează extraordinar de bine. În cele două călătorii efectuate acolo am avut ocazia să cunosc oameni cu viziune, oameni care schimbă destine, oameni deosebiți care fac lucruri deosebite. Un astfel de om este Al Linsangan din Coron, pe jumătate filipinez, pe jumătate chinez, care ne-a primit cu brațele deschise la ferma sa organică. A fost o vizită extrem de inspirațională!
A fost pentru a doua oară când am vizitat o fermă organică din Filipine – prima astfel de vizită am efectuat-o pe insula Marinduque, în 2019, despre care am scris aici. Preambul: Alin l-a cunoscut pe Al în timpul șederilor anterioare pe Coron. Astfel că ne-am propus ca în acest concediu să îi vizităm ferma organică.
Coron Natural Farms, o fermă organică de zonă tropicală
Coron Natural Farms se află într-un loc retras de pe insula Busuanga. Am ajuns la fermă cu o mașină închiriată, împreună cu un prieten localnic, Jay, care îl cunoștea și el pe Al. De la un moment dat încolo, drumul a devenit unul de pământ, foarte accidentat. Dar și peisajul, tot mai fain.
Imediat ce am intrat pe poarta fermei, am fost impresionați: nu numai că o fermă într-o zonă tropicală înseamnă vegetație luxuriantă, dar era și foarte îngrijit totul. Deja prima impresie a fost una foarte plăcută, și încă nici nu am ajuns la clădirea care tronează în mijlocul fermei și care este ca o oază de liniște – cu hamace cu tot.
Am fost invitați să luăm loc pe terasă, ca să îl așteptăm pe Al. Al este un om ocupat, cu un milion de lucruri pe cap, dar știam sigur că urma să ajungă și el personal la fermă, pentru că pe terasă se mai afla și un grup de oameni care tocmai ce au terminat un curs de agricultură, iar la ora 12 Al venea să se întâlnească cu ei, pentru încheierea cursului cu un prânz. Am fost serviți cu „cafea Tagbanua”, o cafea făcută din boabe de cafea prăjite într-un anumit fel și care ni s-a turnat în căni din bambus. Tot din bambus era și o bicicletă parcată pe terasă, „Bambike”. Am admirat peisajul din jur la umbra plăcută a terasei (era, deja, foarte cald, deși era doar dimineață), iar când am terminat cafeaua, ni s-a făcut un tur al fermei. Am fost mai mult decât impresionați!
Coron Natural Farms este o fermă organică foarte complexă: aici se cultivă legume, se cultivă fructe, există și animale (capre, găini), se face piscicultură. Totul este organic, totul este în armonie, se face vermicultură, se face compostare, se cresc plante în apă – cu nutrienți asigurați de peștii care trăiesc dedesubt… Foarte nostim mi s-a părut cum coșurile în care trebuie să depună găinile ouăle erau montate mai la înălțime. Am înțeles imediat că este vorba de un pericol și am întrebat despre ce este vorba, mai exact. Ei bine, locuri diferite, pericole diferite: pe această insulă, ouăle trebuie să fie ferite de șopârlele mari, din familia varanilor :))
Unul dintre cele mai interesante lucruri a fost exemplul de permacultură într-o grădină mică, de numai 15 metri pătrați: este vorba despre abordarea de la 15:30 din permacultură, ceea ce înseamnă că pe 15 metri pătrați de sol neatins se pot cultiva până la 30 de plante și legume diferite.
Cum am mai menționat, la Coron Natural Farms nu numai că se practică agricultură, ci se și predă și învață agricultură. Când am fost noi acolo, un grup de oameni din tribul filipinez Tagbanua tocmai ce au terminat o astfel de pregătire practică. Tagbanua au fost, mereu, pescari-vânători-culegători, astfel că agricultura este ceva mai nou pentru ei. Mai târziu am aflat, de la Al care a sosit între timp, că se încearcă realizarea unui mix între cunoștințele ancestrale cu care sosesc la cursuri acești oameni, respectiv informațiile din știință – despre sol, despre soare… Al ne-a povestit, de asemenea, că o provocare aparte este cum să gestioneze superstițiile, de exemplu, multe femei cred că nu este bine să muncești pământul atunci când ești la menstruație, căci atunci plantele nu vor mai crește. Să înveți oamenii să își producă propriile alimente – mai ales pe o insulă! – este ceva extrem de important în vremurile noastre.
Noi am fost la fermă în privat, însă ea poate fi vizitată în mod oficial. Oricine este interesat poate participa la un tur al fermei, poate să și petreacă noaptea acolo, poate să se plimba cu bicicleta prin natură, poate să vâslească pe râu etc. etc. etc. Ferma găzduiește și voluntari, Al ne-a povestit că numai ce așteaptă să revină la ei o femeie din Italia, care a vizitat ferma și și-a exprimat, apoi, dorința de a face câteva zile de voluntariat.
The Green Roof Garden, grădina de pe acoperișul casei lui Al
Al este, de fapt, Al B. Linsangan al III-lea
Împreună cu soția sa Mae, pe care am cunoscut-o de asemenea, Al are multe afaceri și se implică în enorm de multe proiecte comunitare. În plus față de fermă și de grădina de pe acoperiș, în Coron are, de exemplu, un fel de print shop, Al3 Studio, Photography & Videography, unde se realizează, printre altele, suveniruri locale, dar și materiale promoționale pentru afacerile locale. Când am fost la el în Coron, la parter tocmai ce se amenaja sediul unei agenții de turism sustenabil, Calamianes Expeditions & Ecotours. În casa sa din Coron oferă și câteva locuri de cazare, și tot aici funcționează și un mic internet café pentru copiii și tinerii care nu au acasă calculator sau internet, și care pot veni aici pentru a scrie un referat, un proiect, un curriculum vitae. Sau pur și simplu pentru a naviga pe internet.
Al este un om foarte ocupat. Întâlnirile cu Al au fost scurte, dar foarte intense și inspiraționale. Astfel de oameni au puterea de a schimba complet locuri, comunități și destine, iar Coronul este foarte norocos să îl aibă acolo pe Al. Noi am fost bucuroși să îl cunoaștem și să schimbăm câteva vorbe cu el. Și ne-a frapat când am auzit că are și… un munte al său, pe Coron.
Cât de tare este chestia asta, ca un munte să îți aparțină?
One thought on “Locuri și oameni care ne inspiră: Al și ferma sa organică din Filipine”