restaurant fine dining timișoara

Restaurantul și pizzeria „La Paul”: fine dining la Moșnița Nouă

Cu siguranță nu știați că în satul meu natal – Moșnița Nouă – există un local în care vă puteți bucura de fine dining. Este afacerea unui localnic și a început ca o pizzerie. În timp, „La Paul” a ajuns o pizzerie-restaurant, unde pe lângă delicioasele pizza italienești, absolut perfecte, acum se găsesc și diferite specialități italienești. Astăzi vă spun povestea de succes a unui român (pe jumătate maghiar) care a plecat și a lucrat afară, iar după aceea a revenit și și-a deschis o afacere proprie acasă. O poveste de succes, din care greutățile nu au lipsit și nu lipsesc – dar nimic bun nu vine fără efort. 

restaurant fine dining timișoara

Aprilie 2012: totul a început cu… niște pizza

Sinceră să fiu, atunci când am aflat că Paul a revenit din Italia și va deschide o pizzerie în sat, am fost sceptică. Nu îl cunoșteam bine pe Paul, deci nu este vorba de faptul că aș fi avut motive să mă îndoiesc de capacitățile lui. Lucrul în care nu credeam a fost acela că la sat ar putea avea căutare o pizzerie.

Imediat ce a început să promoveze ideea sa pe Facebook și să împărtășească planurile pe care la are, mi-am dat seama că Paul ia treaba foarte în serios. Se vedea, deja, că este un perfecționist și că vrea să facă totul ca la carte. Cu atât mai curioasă am urmărit evenimentele. Curând, Paul și soția sa au deschis pizzeria, iar primii care au gustat din pizza lui au fost localnicii; mai ales cei care îl cunoșteau.

În sat, vorba s-a dus repede: Paul face o PIZZA PERFECTĂ. Moșnițenii au început să recomande pizzeria asta și cunoscuților din oraș. La Paul veneau, curând, și clienți din Timișoara. Între timp, și Moșnița s-a dezvoltat într-un ritm amețitor, astfel că avea cine să vină să mănânce pizza.

Nu pot spune altceva despre pizza de la Paul, decât că sunt exact așa cum trebuie să fie. De când mănânc pizza aici, nu mă mai satisface aproape nicio pizza din lumea aceasta – nu glumesc. Excepție face pizza din Italia, care este așa cum trebuie să fie.

În primul rând, aluatul este cel care face diferența. Este realizat artizanal și maturat multe ore, pentru o mai bună digerabilitate. Ingredientele sunt de cea mai bună calitate și proaspete, alese cu grijă și fără compromisuri. Multe dintre ingrediente vin din Italia, chiar și făina pentru aluat. De exemplu, brânza Fiordilatte se livrează săptămânal, din Sorrento (Italia). Șunca crudă de Parma și mezelurile, de asemenea.

Vreți să mâncați o pizza adevărată? Mergeți la Moșnița!

În Timișoara nu am mai mâncat o pizza bună de foarte multă vreme, apoi am și renunțat să mai fac experimente pe buzunarul meu și pe dezamăgirea mea. Cum sunt mare fană de pizza, eu mă bucur foarte mult de existența acestei pizzerii în satul meu.

Din sortimentul de pizza al lui Paul fac parte atât felurile clasice, consacrate, cât și câteva creații proprii. Una dintre acestea este Pizza Moșnițeana: sos de roșii, mozzarella, șuncă presată, ciuperci champignon, ardei gras, bacon și ou bătut. Așa, mai ca la sat! Apoi, există câte o pizza denumită după fiecare membru al familiei Czernay: Pizza Paul, Pizza Loredana (după soție), Pizza Albert (după copil) și Pizza Maria (după mamă) și care este inspirată din preferințele acestora.

Paul participă ocazional și la diverse concursuri. La East European Championship – Pizza Fest de la Galați a luat locul 5 la pizza clasică. „A fost o experiență nemaipomenită, am făcut prieteni noi, am muncit alături de oameni minunați, am învățat lucruri noi despre pizza”, a scris pe Facebook, după ce s-a întors din Moldova.

paul czernay
Paul Czernay

Martie 2019: un nou look pentru „La Paul”

Pe Paul și pe soția lui, începutul anului 2019 i-a găsit în mijlocul unui șantier. Au tot spus că vor renova pizzeria, iar la începutul lui 2019 s-au și apucat de treabă. Pentru că știm cu toții cât este de dificil să găsești oameni cu care să lucrezi, cei doi au decis să facă treaba cu propriile mâini: Paul s-a ocupat de renovare cu ajutor din partea unor prieteni și angajați, Loredana s-a ocupat de amenajare la sugestiile Dianei Linția, prietena ei, moșnițeancă și ea.

„Pizzar, zugrav sau oricare altă meserie – nu contează, atâta timp cât îți câștigi traiul muncind cinstit”, a scris Paul, pe Facebook, atunci când a publicat fotografii de pe șantier. Nu mi-a venit să cred când am văzut ce treabă excelentă au făcut! I-am și felicitat din suflet – știu cât de grea este viața de antreprenor și știu cât de greu este să renovezi.

Atmosfera este, acum, cu totul alta. Ceea ce nu știam, la inaugurarea din martie 2019, era că Paul avea de gând să dea drumul, în sfârșit, la ceva ce era în plan, încă de la început: să transforme pizzeria într-un restaurant. Ne-a tot „amenințat” că se va apuca și de paste, dar momentul întârzia să vină…

August 2019: un nou început, cu fine dining!

De la sfârșitul lunii august 2019, „La Paul” vă așteaptă cu un nou meniu de restaurant. Binecunoscutei pizza perfecte de la Moșnița li s-au alăturat preparate noi, din bucătăria italiană. Pentru realizarea visului de a avea un restaurant de fine dining, Paul și Loredana au apelat la măiestria celebrei Chef Lucia Cavarzan. Imediat ce pe internet au apărut fotografiile cu noutățile culinare autentice, am știut că este o treabă serioasă. Salivam deja, nu alta!

Să spicuim din noul meniu… Sote de fructe de mare cu vin și usturoi. Supă-cremă de mazăre cu infuzie de lavandă și crunch de prosciutto crudo. Tagliatelle salsiccia e porcini. Strozzapreti rucola, brie e prosciutto crudo. Spaghete cu fructe de mare. Lasagna. Spanac cu unt și cu parmezan. Quinoa cu legume. Mușchiuleț de porc cu sos de piper verde. Coquelet cu miere și cognac. Fleică de porc cu bere la cuptor. Escalop de pui valdostana. Somon cu citrice și ceai verde. Scorpie de mare alla puttanesca. Iar la final… Panna cotta. Tarta bunicii. Cupcakes cu ciocolată, fructe de pădure și cremă de vanilie. Preparate caracterizate de originalitate și autenticitate!

Cine s-ar fi gândit că la Moșnița Nouă vom avea un restaurant de fine dining, cu preparate atât de delicioase? Eu zic să mergeți să le descoperiți singuri! Mie îmi place să mânănc, astfel că recomandarea mea vine din suflet, pe încercate!

***

Pizzeria-Restaurant Paul se află nu departe de Timișoara, adresa: Moșnița Nouă, str. Principală nr. 73. 

*Fotografiile din articol nu-mi aparțin, ele provin de pe pagina de Facebook a afacerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =