Toată lumea știe: cele mai de seamă picturi din toate timpurile se află în marile muzee de artă din Franța, Marea Britanie, Austria, Rusia, S.U.A. și așa mai departe… Însă mult mai puțină lume știe că o serie dintre acestea sunt expuse în Elveția. Kunsthaus Zürich nu are faima pe care o are Louvre Paris sau Ermitage St. Petersburg. Dar deține, și ea, o colecție impresionantă, și cu siguranță merită o vizită.
Kunsthaus Zürich găzduiește una dintre cele mai importante colecții de artă din Elveția, cu lucrări începând din sec. al XIII-lea și până în prezent. Organizează, de asemenea, numeroase expoziții temporare. Din cauza pandemiei, anul trecut a fost unul de mare restriște… Eu am vizitat Kunsthaus Zürich în februarie 2020, chiar înainte de anunțarea pandemiei, când aveau loc două expoziții temporare. După aceea, majoritatea evenimentelor de la muzeu au fost anulate sau amânate iar și iar. În acest moment, muzeul este temporar închis: o ocazie numai bună de a face o vizită virtuală, prin intermediul acestui articol!
Clădirea care găzduiește acum Kunsthaus Zürich este una ridicată în 1910, fiind opera arhitectului elvețian Karl Moser. În acest edificiu se află aprox. 4500 de picturi și sculpturi, precum și aprox. 95 000 de alte lucrări (printuri, grafică, fotografii etc.). 10% dintre acestea sunt expuse în mod permanent.
Picasso, Monet, Renoir, Chagall, Beckmann, Kokoschka, Brueghel, Matisse, Corinth, van Gogh, Warhol: nu prea lipsește nimic – mai bine spus, nu prea lipsește nimeni. Mi-a făcut plăcere ca, în timp ce mă plimban printre sălile muzeului, să descopăr noi și noi nume celebre, noi și noi picturi cunoscute. Deși unii zic că este o prostie, dacă te interesează subiectul, este chiar o încântare să vezi live pictura unui foarte mare artist. Cumva, parcă timpul se oprește pe loc când te afli în fața unei opere de o asemenea celebritate. Când știi și cât costă – milioane sau zeci de milioane de euro – o lucrare, parcă te înfiori stând la nici un metru de ea. Cum ar fi, de exemplu, The water lily pond in the evening de Claude Monet.
Sau The water lily pond with irises de la același mare artist. Iată cât de aproape te poți afla de aceste picturi…
Lucrări de-ale sale am mai văzut la Viena, iar lucrări de-ale lui Matisse, la Paris. M-am bucurat să îl reîntâlnesc pe Henri Matisse și la Zürich. De la Matisse, tot La blouse roumaine rămâne, însă, preferatul meu. Aici, de la Chagall m-a impresionat pictura Above Paris.
Nu lipsesc nici Pablo Picasso sau Pierre-Auguste Renoir: Picasso nu face parte dintre favoriții mei, însă Renoir îmi place cu atât mai mult.
?????
Vincent van Gogh face parte, de asemenea, dintre favoriții mei: nu voi uita niciodată extraordinara expoziție imersivă Van Gogh de la Atelier des Lumiéres Paris, intitulată „A starry night” (am scris despre ea aici).
La Kunsthaus Zürich se află cea mai mare colecție din afara Norvegiei din operele pictorului norvegian Edvard Munch, realizatorul celebrului The scream. Nu și acesta, însă: una dintre cele mai iconice picturi din toate timpurile este expusă în Oslo.
Cât despre sculpturi… cea mai mare colecție a sculptorului elvețian Alberto Giacometti o deține, desigur, acest muzeu. Dar sunt și lucrări de-ale lui Auguste Rodin (din care am văzut multe tot la Paris). O mare lucrare a sa este expusă și pe stradă, la intrarea în muzeu: Gates of Hell.
În fiecare an, Kunsthaus Zürich primește peste 250 000 de vizitatori. De expozițiile tematice am amintit deja (iar despre două dintre cele de anul trecut am și scris – aici și aici – însă muzeul organizează și o mulțime de alte evenimente culturale. Are un buget anual de peste 21 de milioane de franci elvețieni, și merită menționat că acoperă din încasări peste 50% dintre cheltuielile sale, abia restul fiind finanțat de orașul Zürich.
Când am vizitat eu Kunsthaus Zürich, se lucra de zor la o extensie a muzeului. Între timp, aceasta a fost finalizată. Odată cu această nouă extensie semnată de arhitectul englez David Chipperfield, Kunsthaus Zürich a devenit cel mai mare muzeu de artă din Elveția. Noua clădire va găzdui încă 20% din colecția muzeului, așadar de două ori mai multe lucrări decât au fost expuse până acum. Abia aștept să văd această nouă aripă, care cică este una inundată complet de lumină. Sunt foarte curioasă!
În încheiere aș vrea să mai spun următorul lucru: Kunsthaus Zürich își caută un nou director. Cum sunt abonată la newsletterul lor, am citit și eu anunțul. M-a cam frapat, deși este vorba doar de normalitate. Fostul director se va retrage în 2022. Muzeul s-a apucat să îi caute un înlocuitor demn încă din… iunie 2020. Toate ca toate, dar lista celor care fac parte din comisia de selecție!!! Chiar merită să intrați aici, ca să citiți anunțul și să aflați cine face parte din comisia aceea. Alt nivel!