krtek

Krtek: cârtița care cucerește, de decenii întregi, inimile copiilor

Ați auzit de… Krtek? Este o cârtiță absolut adorabilă (în cehă: krtek), personajul principal al unor cărți pentru copii și desene animate, toate creații ale animatorului și ilustratorului ceh Zdeněk Miler. Povestea este una aproape incredibilă. Primul episod cu această micuța cârtiță a luat naștere în… 1957, cu peste o jumătate de secol în urmă, dar Krtek nu și-a pierdut din strălucire nici acum. Cum a fost posibil? Află din articol ❤️

krtek
Sursa foto: www.animest.ro

1957-2002: peste 40 de episoade cu Cârtița

Lui Zdeněk Miler i s-a solicitat, în 1956, să realizeze niște filmulețe cu caracter educativ, pentru copii. Inspirat de filmele lui Walt Disney, el a dorit ca personajul principal să fie un animăluț. A căutat, atunci, unul care să nu fi fost deja prezent în alte desene animate. A relatat, mai târziu, că ideea ca acesta să fie o cârtiță i-a venit spontan, în timpul unei plimbări în natură, în care a zărit un mușuroi.

Primul episod a fost cel în care aflăm povestea realizării pantalonilor lui Krtek: cârtița și-a dorit niște pantaloni albaștri, cu multe buzunare, în care să aibă loc pentru multe acareturi. Vă rog, înainte să citiți mai departe, urmăriți acest prim episod. Sunt absolut sigură că vă veți îndrăgosti și voi de Krtek:

VIDEO: CÂRTIȚA ȘI PANTALONII SĂI ALBAȘTRI

Episodul acesta a luat Leul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a avut loc premiera filmului. Așa că Zdeněk Miler s-a pus pe treabă și a mai realizat câteva filme… pardon, câteva zeci de filme cu Krtek. De-a lungul a jumătate de secol, între 1957 și 2002, au fost create peste 40 de episoade. Filmele s-au bucurat de un succes extraordinar în Cehoslovacia, dar nu numai: a ajuns să fie celebru în toată Europa Centrală și de Est, ba chiar și în multe țări din Asia. În 2002, Zdeněk Miler s-a retras din activitate, dar desenele sale animate mai sunt urmărite și acum, atât de minunate sunt.

krtek
Foto: www.tresbohemes.com

În Cehia, și mai ales în Praga, este o întreagă nebunie cu cârtița asta. În aeroport există un Krtek oversized, magazinele de suveniruri din capitală sunt pline de tot felul de produse cu cârtița… Cehia iubește acest personaj al său și îl exploatează într-un mod foarte asumat.

praga
Vitrina unui magazin din Praga

Filme, dar și cărți cu Krtek

Eu am (re)descoperit cârtița asta într-un magazin din Ungaria, prin anii 2000. Nu mi-a venit să cred când am zărit pe raft un DVD cu Krtek! Eu am avut, în anii 1980, o carte taman despre povestea realizării pantalonilor albaștri. Volumul era acasă la bunica mea din partea mamei, iar ori de câte ori mergeam la ea, răsfoiam paginile lui. Dar habar nu am avut că există desene animate sau că personajul acesta este atât de popular. Eu știam doar de carte și atât!

Bineînțeles că am cumpărat DVD-ul și l-am pus pe nepotul meu Roland în fața televizorului. A fost absolut încântat! Ori de câte ori mai ajungeam în Ungaria, cumpăram DVD-uri cu Krtek.

dvd cartita

Într-un final am cumpărat tot ce se putea cumpăra cu cârtița: toate DVD-urile, cărțile, puzzle, cârtiță de pluș etc. Piața din Ungaria era plină cu produse cu Krtek, ungurii redescoperisă acest personaj adorabil. Iar nepoțelul meu era cel mai mare fan al lui Kisvakond.

Cârtiță din pluș
Cârtiță din pluș

Roland al nostru a crescut cu aceste desene animate. Că le-a adorat este puțin spus. Iar Krtek a cucerit și adulții din casă! Desenele acestea animate sunt potrivite pentru orice vârstă, dar mai ales pentru copiii mici. Lipsa dialogului face filmul foarte accesibil. În timp ce în primul episod s-a mai vorbit, în următoarele episoade vorbele au fost sunt reduse la câteva cuvinte: mai auzi pe ici, pe colo câte un „salut”, „mulțumesc” sau „ajutor” – dar cam atât. Interesant mai este că vocea pentru aceste câteva cuvinte, precum și pentru diversele onomatopee a fost asigurată de fiica lui Zdeněk Miler. Dialogul a dispărut din filme tocmai pentru că s-a dorit ca acestea să fie accesibile pentru copiii din toată lumea.

VIDEO: CÂRTIȚA SE FACE CHIMIST

Spre surprinderea mea, în România acest personaj nu este atât de popular, precum în alte țări. Este mare păcat, pentru că poveștile au, toate, un caracter puternic educativ: Krtek este întotdeauna bun, corect, are un suflet mare, sare în ajutor, este chiar naiv, foarte curios, descoperă lucruri, are prieteni ș.a.m.d.

El trăiește în pădure, înconjurat de multe alte animale, iar împreună cu ei trece prin tot felul de aventuri, prin evenimente fericite sau triste. Uneori, el pleacă în călătorii, ajunge în oraș, vizitează o fabrică, merge în concediu pe malul unui lac, face o călătorie pentru a căuta medicamente pentru șoricelul bolnav (la sfatul bufniței înțelepte?), descoperă tehnologia (radioul, telefonul, aparatul foto), descoperă stelele…

VIDEO: CÂRTIȚA ȘI TELEFONUL

Câteva titluri ale unor episoade, pentru a vă face o idee despre subiectele tratate (traducere liberă): Cârtiţa și salopeta sa albastră, Cârtiţa se apucă de grădinărit, Cârtiţa şi prietenii lui, Cârtiţa şi omul de zăpadă, Cârtița merge în oraș, Cârtița și telefonul, Cârtița merge în concediu, Cârtița și inundația, Cârtița și metroul, Cârtița ca fotograf…

Cine-concert cu Krtek, la Timișoara

De multă vreme am vrut să-l promovez pe Krtek pe blogul meu, iar acum este ocazia perfectă. Institutul Francez Timișoara organizează, la Filarmonica Banatul, un cine-concert cu cârtița! Va fi o experiență artistică inedită, de descoperit in familie.

cine concert micuta cartita

La data de 12 mai, duminică, cine-concertul „Micuța Cârtiță” va prezenta aceste filme de animație cu Krtek, fără cuvinte, acompaniate de muzică live, asigurată de trupa „Intermezzo” din Franța. Trei muzicieni francezi foarte talentați vor interpreta, la mai multe instrumente, muzica și sunetele din desenele animate proiectate pe ecran! Filmul și muzica live se vor îmbina într-un mod inedit, spre deliciul copiilor și al părinților! Un spectacol ludic, vesel, interactiv, plin de magie! – scriu organizatorii. Spectacolul durează 50 de minute și este potrivit pentru toată familia, începând de la vârsta de 3 ani.

Mai multe informații, aici. Bilete se pot cumpăra de pe site-ul eventbook.ro sau de la Librăria Humanitas Timișoara, partener Eventbook.

Vă recomand să mergeți, și de asemenea, să descoperiți desenele animate cu Krtek pe Youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + four =