cactus

Insule de verde în Zürich (3). Mii și mii de plante suculente într-un singur loc

Știați că cea mai bogată colecție de plante suculente (în ceea ce privește speciile) se află la Zürich? Nici eu nu știam. Am aflat doar atunci când am ajuns acolo și am citit asta la intrare. Colecția de Suculente a Orașului Zürich însumează 6500 de specii de plante suculente din peste 80 de familii botanice. Adică, odată ce treci pragul acestor sere, ai ocazia să vezi mii și mii de plante suculente într-un singur loc. O nebunie!

cactus

Am vizitat Colecția de Suculente a Orașului Zürich într-o zi în care ne plimbam, de fapt, pe malul lacului Zürich, în căutarea unor pajiști de brândușe. Deși era primăvară, a fost o zi atât de friguroasă, că ne-a intrat complet frigul în oase în timpul plimbării. Evident, deci, că atunci când am trecut pe lângă serele colecției de suculente, am zis: ia, hai să intrăm aici, că sigur este cald și bine!

Așa a și fost. În interior era o temperatură foarte plăcută, diferită în funcție de serele în care intram, dar oricum, mereu una plăcută. A fost, deci, minunat! Am dat o raită printre plantele de toate felurile, mărimile și formele, unele chiar foarte deosebite, multe chiar înflorite. Și ne-am bucurat că ne-am și încălzit un pic, în același timp.

Eu auzisem de acest loc și aveam de gând să îl vizitez cândva, însă nu i-a venit rândul. Numai bine că în timpul acestei plimbări am descoperit, total întâmplător, unde se află locul și astfel am mai bifat încă o atracție a orașului.

Colecția de Suculente a Orașului Zürich a fost fondată în anul 1931. Este atât de bogată acum, încât 50% dintre toate speciile de plante suculente din lume care sunt cunoscute pot fi văzute aici. Întotdeauna există și o mulțime de plante înflorite – este un adevărat spectacol. Din păcate, pozele nu reușesc să redea frumusețea locului!

În aceste sere au loc și programe educaționale – destinate adulților și copiilor – care prezintă frumusețea, diversitatea și fragilitatea plantelor suculente, dar și capacitatea acestora de a se adapta la habitatele lor speciale.

Colecția de suculente poate fi vizitată gratuit. La ieșire erau și câteva plante micuțe de vânzare – nu am putut cumpăra nimic, căci nu prea aveam cum să le car după mine în continuarea plimbării. Însă dacă voi mai ajunge în zonă, voi trece pentru a cumpăra câte ceva „de la sursă”.
*

Sukkulenten-Sammlung Zürich: 8002 Zürich, Mythenquai 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =