Grădina Botanică a Universității Zürich, vechea Grădină Botanică și Colecția de Suculente a Orașului Zürich sunt trei locuri de bifat în oraș de către cei care iubesc plantele, florile, natura în general. Ele pot fi vizitate gratuit și sunt o idee bună pentru o sâmbătă sau o duminică în care vrei să ieși puțin din casă. Am fost la toate și vă povestesc și vouă cum a fost. Pe parcurs, intenționez să vizitez și alte insule de verde din oraș și să vi le prezint aici, pe blogul meu.
Grădina Botanică a Universității Zürich
Orașul Zürich are, așadar, două grădini botanice, una mai veche și una mai nouă. Cea veche a fost inaugurată la 1837 și se află într-un loc mai central, pe așa-numita Schanzengraben, un mic canal care trece prin oraș și se varsă de asemenea în lacul Zürich, la fel ca râul Limmat. Cea nouă, Grădina Botanică a Universității Zürich a fost deschisă în 1977 și se află în cartierul Weinegg (Seefeld), pe strada Zolliker. În acest articol mă voi referi la aceasta.
Grădina botanică cea nouă acoperă aproape șase hectare și prezintă 7000 de specii de plante din toată lumea. Există, de exemplu, un „Alpinum”, o grădină mediteraneană, una de mirodenii și una de plante medicinale, un mic iaz cu pești și plane acvatice, dar și trei sere cu climă specială, ale căror cupole arată spectaculos.
Grădina este îngrijită foarte bine – vorbim despre Elveția, până la urmă! – și m-am bucurat să văd pe-acolo, în timpul vizitei mele, atât oameni care se plimbau pur și simplu, cât și oameni care se relaxau citind sau stând de vorbă pe iarbă, respectiv copii veniți acolo cu educatorii lor. Grupul din poza de mai jos urmărea niște broaște, de exemplu.
Grădina Botanică a Universității Zürich trebuie să fie un loc în care oamenii să învețe despre diversitatea plantelor, scrie pe site-ul grădinii. Obiectivul este acela de a prezenta, promova și consolida relația dintre plante și oameni. Aceasta este o sarcină centrală a unei grădini botanice în secolul XXI, se mai precizează.
Am vizitat Grădina Botanică a Universității Zürich în septembrie 2020. În sere încă a mai trebuit să purtăm mască… Asta n-a fost prea fain, cu toate acestea, la cât de fain era în interior totul, am trecut peste inconfort și am petrecut destul de mult timp în sere, ca să analizăm bine totul.
Cum am menționat, sunt trei sere. Două prezintă plante tropicale: una are climă de pădure tropicală de munte, iar cealaltă, de pădure tropicală de câmpie. Sunt mult mai mici decât cele similare de la Viena, dar sunt drăguțe și bine realizate.
Cea de-a treia seră este una cu climă aridă, cu suculente și cactuși.
Botanischen Gärten der Universität Zürich: 1080 Zürich, Zollikerstrasse 107