grădina botanică

Insule de verde în Zürich (1). Grădina Botanică a Universității Zürich

Grădina Botanică a Universității Zürich, vechea Grădină Botanică și Colecția de Suculente a Orașului Zürich sunt trei locuri de bifat în oraș de către cei care iubesc plantele, florile, natura în general. Ele pot fi vizitate gratuit și sunt o idee bună pentru o sâmbătă sau o duminică în care vrei să ieși puțin din casă. Am fost la toate și vă povestesc și vouă cum a fost. Pe parcurs, intenționez să vizitez și alte insule de verde din oraș și să vi le prezint aici, pe blogul meu.

grădina botanică

Grădina Botanică a Universității Zürich

Orașul Zürich are, așadar, două grădini botanice, una mai veche și una mai nouă. Cea veche a fost inaugurată la 1837 și se află într-un loc mai central, pe așa-numita Schanzengraben, un mic canal care trece prin oraș și se varsă de asemenea în lacul Zürich, la fel ca râul Limmat. Cea nouă, Grădina Botanică a Universității Zürich a fost deschisă în 1977 și se află în cartierul Weinegg (Seefeld), pe strada Zolliker. În acest articol mă voi referi la aceasta.

grădina botanică

grădina botanică

Grădina botanică cea nouă acoperă aproape șase hectare și prezintă 7000 de specii de plante din toată lumea. Există, de exemplu, un „Alpinum”, o grădină mediteraneană, una de mirodenii și una de plante medicinale, un mic iaz cu pești și plane acvatice, dar și trei sere cu climă specială, ale căror cupole arată spectaculos.

grădina botanică grădina botanică  water lilies

water lilies

Grădina este îngrijită foarte bine – vorbim despre Elveția, până la urmă! – și m-am bucurat să văd pe-acolo, în timpul vizitei mele, atât oameni care se plimbau pur și simplu, cât și oameni care se relaxau citind sau stând de vorbă pe iarbă, respectiv copii veniți acolo cu educatorii lor. Grupul din poza de mai jos urmărea niște broaște, de exemplu.grădina botanică

zürich

grădina botanică

Grădina Botanică a Universității Zürich trebuie să fie un loc în care oamenii să învețe despre diversitatea plantelor, scrie pe site-ul grădinii. Obiectivul este acela de a prezenta, promova și consolida relația dintre plante și oameni. Aceasta este o sarcină centrală a unei grădini botanice în secolul XXI, se mai precizează.

zurich

grădina botanică

Am vizitat Grădina Botanică a Universității Zürich în septembrie 2020. În sere încă a mai trebuit să purtăm mască… Asta n-a fost prea fain, cu toate acestea, la cât de fain era în interior totul, am trecut peste inconfort și am petrecut destul de mult timp în sere, ca să analizăm bine totul.

grădina botanică

seră

grădina botanică

Cum am menționat, sunt trei sere. Două prezintă plante tropicale: una are climă de pădure tropicală de munte, iar cealaltă, de pădure tropicală de câmpie. Sunt mult mai mici decât cele similare de la Viena, dar sunt drăguțe și bine realizate.

seră grădină botanică grădină botanică grădină botanică grădină botanică

Cea de-a treia seră este una cu climă aridă, cu suculente și cactuși.

grădină botanică grădină botanică grădină botanică grădină botanică

grădină botanică

cactus
Eu am vizitat grădina toamna, dar probabil că primăvara este cea mai bună perioadă în care să faci o plimbare pe acolo. Echipa de la Grădina Botanică a Universității Zürich oferă și tururi ghidate, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
*

Botanischen Gärten der Universität Zürich: 1080 Zürich, Zollikerstrasse 107

One thought on “Insule de verde în Zürich (1). Grădina Botanică a Universității Zürich”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =