saleuri

Incursiune în rețetele bunicilor (1). Saleuri cu semințe de chimen

În urmă cu ceva vreme am adus cu mine, în noul nostru apartament, toate rețetele mamei, bunicii și străbunicii din partea mamei și tatei. O cutie întreagă de caiete cu rețete, scrise cu mâna. Unele cu creionul, altele cu stiloul, sau chiar cu penița… Unele, decupate din diverse reviste mai vechi sau mai noi… Unele, care au circulat sub formă de scrisori: rețetă scrisă de mamă către fiică, semnată cu „Te pup. Mama.” ?

saleuri

Nostalgică, așa cum sunt și cum mă știți, conținutul acestei cutii înseamnă mult pentru mine. Atât de mult, încât uneori, când mai am timp și chef, încerc câte o rețetă mai veche. Pe unele dintre ele vreau să vi le împărtășesc și vouă, ce ziceți?

Din păcate, recunosc doar scrisul mamei (prima imagine de mai jos). În rest, nu știu care dintre rețete poartă scrisul bunicii din partea mamei, bunicii din partea tatei, care rețete sunt de la străbunica… Unele sunt chiar de la prietena de suflet a bunicii mele, Oni, care mi-a fost, și ea, ca o bunică. (Câte cuburi de zahăr am mai devorat eu în cămara ei, vai, vai!)

Toate sunt, acum, ale mele și țin mult la ele, chiar dacă gătesc mai mult de pe internet, doar suntem în 2019 ?  Ei, dar, așa cum am spus, uneori am timp și chef să aleg o rețetă din cutia magică și vă invit să mă însoțiți în această călătorie culinară.

Astăzi, prima dintre rețete:

Saleuri cu semințe de chimen

Cu unt și smântână în compoziție, #theoriginalway, cu chimen deasupra… Au fost delicioase, astfel că… rețeta se păstrează și se dă mai departe generațiilor viitoare. ♥️

sos rudacska

Traducerea în limba română: Se face un aluat din 100 gr. unt, 300 gr. făină, 6 linguri de smântână, 2 gălbenușuri, 10 gr. drojdie și un strop de sare. Se lasă 1/2 oră, apoi se întinde la grosime de un deget, se unge cu albuș de ou și se presară cu semințe de chimen, apoi se taie în formă lunguiață, de grosimea unui creion. Se coace la foc mare.

Poftă bună!

2 thoughts on “Incursiune în rețetele bunicilor (1). Saleuri cu semințe de chimen”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × two =