Site icon Desculță prin Timișoara

Împodobirea bradului. Tu ce stil preferi?

Zilele acestea rețelele de socializare s-au umplut de brazii de Crăciun ai prietenilor și cunoștințelor fiecăruia. Eu nu fac parte dintre cei care sunt deranjați de faptul că alții își postează brazii, mâncarea sau cadourile de Crăciun, ba în ceea ce privește decorațiunile de sezon chiar îmi face plăcere să văd felul în care oamenii și-au împodobit casele. Mare bucurie a însemnat și vizualizarea zecilor de fotografii cu copiii care descopereau cadourile de sub pom. Am zâmbit cu drag la vederea fiecărei poze drăgălașe!

Trebuie să spun însă că multe dintre imaginile cu pomii m-au dezamăgit. De aceea m-am gândit ca astăzi să tratez subiectul decorării brazilor de Crăciun.

Natural sau artificial? 

Dacă natural, în ghiveci sau nu? Decideți voi! Informați-vă și luați o decizie pe care să vi-o asumați. Eu nu voi face aici pledoarie nici pentru una, nici pentru alta, pentru că subiectul este mult prea controversat; nici măcar nu mi-am format încă o părere clară. Nu știu ce este mai nociv pentru mediu, cu adevărat. O sugestie aș face: dacă decideți să mergeți pe varianta brad artificial, cumpărați-vă unul mai de calitate, care să arate cât mai bine și pe care să îl folosiți cât mai mulți ani. Un lucru este sigur: este varianta mai comodă, cel puțin din punctul de vedere al curățeniei de după Crăciun, când nu este plină toată casa de ace. Puteți alege și un brad alb – mie nu prea îmi sunt pe plac, dar am văzut brazi albi împodobiți frumos, care arătau foarte bine! De exemplu, bradul acesta al unui blogger din Ungaria, care iubește mult și rozul, și auriul.

Sursa: www.juditu.hu

Mare sau mic?

Contează mărimea casei/camerei în care va fi amplasat. Nu sugrumați camera cu un brad imens, dacă nu aveți cu adevărat loc pentru el. Păstrați proporțiile. Cumpărați un brad mare pentru o încăpere mică numai dacă aveți copii care își doresc neapărat un brad imens și vreți să le faceți loc pe plac. Sau… poate copilul din sufletul dvs. își dorește asta! Uneori este OK să faci o nebunie!

Sursa: www.houseandhome.com

Aerisit sau încărcat?

O chestiune de gust, dar orice ați alege, faceți-o cu stil! Personal prefer un brad mai puțin încărcat, însă dacă mă gândesc la stilul american de a împodobi bradul, nu îmi displace nici acela – gândiți-vă doar la ceea ce vedeți în marile magazine, la brazii aceia mari și cu extrem de multe globuri. Au fost împodobite de specialiști care știu exact ce fac. De altfel, vă puteți inspira întotdeauna din munca lor. Deschideți marele internet și căutați idei! Până la urmă, un brad trebuie să fie încărcat – de aceea și zicem despre ceva foarte încărcat că este „ca un brad de Crăciun”.

Sursa: www.decoist.com

Cu instalație de lumini sau cu lumânări?

Am o vecină care mai cumpără și acum lumânări speciale pentru bradul de Crăciun. Până să văd asta la ea nici măcar nu bănuiam că acele lumânări mai există și că se mai găsesc în comerț! Prinde pe crengi clamele vechi, moștenire de familie și este foarte mândră că păstrează tradiția. Mie mi se pare de asemenea foarte frumos, dar și periculos. Optez mai bine pentru o instalație de lumini, iar lumânări pun prin cameră. Există însă și cale de mijloc: lumini sub formă de lumânări, astfel este împăcată și capra (tradiția), și varza (safety first). Luminițele colorate nu prea le plac, dar puse în contextul potrivit arată și acelea foarte bine.

Sursa: www.trevek.com

Ce fel de ornamente de brad??? Că sunt atâtea feluri!

Răspunsul corect: ornamentele care vă sunt vouă pe plac. DAR puneți-le frumos în context, căutați inspirație pe internet, luați-vă timp, nu vă grăbiți, bucurați-vă de timpul dedicat împodobirii și realizați ceva frumos, cu gust! Investiți în ornamente mai de calitate (nu vreau să zic scumpe, ci unele care să arate bine) sau improvizați! Dacă din punct de vedere financiar nu este o problemă, cumpărați cât mai des unele noi, iar cele vechi donați-le celor mai puțin norocoși. Dacă vă pasionează, căutați prin târgurile de vechituri globuri vechi, vintage, și folosiți-le pe acelea. Sau poate că sunteți norocoși și mai aveți vechile globuri ale familiei? Bradul nici măcar nu trebuie să fie în fiecare an la fel. Dacă aveți mai multe ornamente, într-un an folosiți-le pe unele, în anul următor pe celelalte, mai combinați cu altceva pentru a obține un look nou. Mie anul acesta mi-a atras atenția în mod deosebit pomul de Crăciun al bloggerului timișorean Laura Charaba de la Living in a shoe, care a folosit melană pe post de zăpadă. Foarte fain!

Sursa: www.livinginashoe.com

***

Pentru a realiza un pom de Crăciun frumos trebuie să combinați corect culorile și să alegeți un stil anume. Câteva exemple:

– o singură culoare: alb, de exemplu, și atunci toate ornamentele să fie albe (chiar dacă au forme diferite),

Sursa: Pinterest

– două sau trei culori care să se potrivească (ex. roșu și auriu, alb și albastru), sau faceți ceva mai nebunesc, o combinație de culori mai neașteptată (verde cu mov, de exemplu),

– folosiți toate culorile universului – în mod intenționat,

Sursa: Pinterest

– culori clasice de Crăciun: adăugați ornamente albe și roșii bradului verde,

– strălucitor: folosiți auriu și/sau argintiu, sau ornamente argintii, albe și albastre pentru un efect de iarnă, zăpadă, rece, frig,

Sursa: www.stonegableblog.com

– nu vă gândiți doar la globuri, fiți mai creativ, de ex. alegeți ceva mai tradițional-natural, cum ar fi să agățați prăjiturele în brad,

Sursa: www.szon.hu

– iar posibilitățile sunt infinite: fundițe, bile de lână, ornamente din lemn, melană, conuri de brad, fulgi de nea, flori sau inimioare realizate din diverse materiale (ex. hârtie, paie, fetru), ornamente cusute, croșetate, tricotate și așa mai departe…

Atenție și la alegerea betelei și decorațiunii pe care o plasați în vârful bradului!

Îndrăzniți și fiți creativi! :*

 

Exit mobile version