Idee pentru august: vopsește așternuturile vechi!

De la bunici am moștenit mai multe seturi de lenjerii de pat din damasc. Desigur, acestea au fost mereu „ferite”, nimeni nu le-a folosit, au stat frumos în dulap… până s-au pătat și îngălbenit de atâta grijă și menajare. Nu le pot arunca, desigur. Sunt dintr-o țesătură de calitate, în plus au valoare sentimentală. Unele au și monogramă. Ce să fac așadar? – mă gândeam.

Prima încercare a fost aceea de a le spăla cu toată grija, cu produse speciale: poate-poate! Dar nu, nu au revenit la albul inițial, petele și gălbejeala nu s-au dus. Atunci am (re)descoperit pe internet tehnica vopsirii shibori, pe care desigur că nu o stăpâneam și nici nu am dorit/nu doresc să o aprofundez prea bine.

Sursa foto: Pinterest

Este o tehnică foarte ofertantă și creativă, eu am ales însă să vopsesc lenjeriile de pat cu cea mai simplă metodă: am prins materialul din loc în loc cu elastic de borcan sau cu sfoară, apoi am băgat așternuturile în vopseaua de haine cumpărată din DM.

Am cumpărat vopsea în nuanța albastru marin, care este oricum cea mai răspândită în tehnica shibori. Există unele care se folosesc în mașina de spălat. De data aceasta eu am găsit una care NU era pentru mașina de spălat, așa că am vopsit așternuturile folosind o găleată. Am început cu așternuturile cele mai puțin valoroase, pentru a nu risca nimic.

Nu am urmat niciun fel de model, am făcut ceva complet free. Iată ce a ieșit:

Mie îmi place foarte mult! Din păcate mărimea husei de pilotă nu se potrivește pe plapuma noastră și nu am mai avut chef să și modific/cos, așa că folosim această lenjerie de pat doar vara, atunci când este caniculă și ne acoperim doar cu husa, nu și cu plapuma – nici măcar cu cea subțire!

Pentru că îmi place ce a ieșit am hotărât că o să vopsesc și restul lenjeriilor de pat: tot cu aceeași tehnică. Am cumpărat deja vopsea verde!

Gy de la Győri: numele de familie al bunicilor din partea mamei

Dacă v-am inspirat aștept să văd și ceea ce ați făcut voi! Mai multe informații despre tehnica shibori găsiți pe internet: dacă aveți răbdare și curaj puteți realiza niște modele absolut spectaculoase, din mai multe culori chiar! Spor și succes!

3 thoughts on “Idee pentru august: vopsește așternuturile vechi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − eleven =