hawelka

Café Hawelka și Café Jelinek, două cafenele vieneze fermecătoare

Cultura consumului de cafea și cafenelele din Viena au un renume mondial. Iar dintre toate cafenelele în care am fost în capitala Austriei, două mi-au atras atenția în mod deosebit: Café Leopold Hawelka și Café Jelinek. Viena are atât de multe cafenele bune, încât ar fi imposibil ca cineva să le enumere pe toate. Eu vă recomand cele două cafenele care m-au cucerit pe mine. ❤️

cafenele

Café Leopold Hawelka: 90 de ani vechime 

Café Leopold Hawelka se află în inima Vienei, în sectorul 1, la o aruncătură de băț de Hofburg. O găsiți pe o străduță micuță, îngustă, care se numește Dorotheergasse și începe de pe pietonala Graben (cea mai apropiată stație de metrou este cea de la Stephansplatz).

A fost deschisă în 1930 și se bucură, încă de atunci, un mare succes. Este o atmosferă deosebită, mai ales că și-a păstrat aspectul original: de-a lungul deceniilor, nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește interiorul său. Totul este așa cum a fost la început: mobilierul este același, pereții nu au mai fost zugrăviți, toaleta este cea veche…

Când pășești în interior, simți că timpul parcă s-a oprit în loc. De parcă te-ai fi întors cu câteva decenii bune în urmă. În cafeneaua celor ce au fost soții Hawelka, atmosfera este una relaxată. Oaspeții citesc ziarul sau fac conversație. Aici vin atât localnici, cât și turiști; cu toții aleg acest loc pentru atmosfera sa specială.

Pe pereți atârnă diverse imagini și picturi vechi, despre care se spune că proprietarii le-au primit cadou, din partea autorilor, pentru achitarea notelor de plată… Prin cafeneaua aceasta au trecut și foarte mulți oameni de renume, mai ales dintre cei viața culturală a Vienei; și se spune că și acum te poți întâlni acolo, în orice moment, cu o celebritate.

Cafeaua este – cum altfel – delicioasă. O alegere bună este să comandați un Wiener Melange original, specialitate tipic vieneză: un espresso mic servit în ceașcă mare, cu lapte pe jumătate spumat și cu cremă de lapte deasupra. Cum eu beau cafeaua cu lapte, este perfectă pentru mine!

Café Leopold Hawelka, Viena, Dorotheergasse nr. 6 

*

Café Jelinek: 120 de ani vechime

Café Jelinek se află în sectorul 6 al Vienei, în apropierea celebrei străzi de cumpărături Mariahilferstrasse, la colțul străzilor Otto-Bauer-Gasse și Königsegggasse, având intrare de pe ambele. Este mai veche decât Hawelka: a fost deschisă în 1910.

Este o cafenea asemănătoare, și totuși diferită de Hawelka. Mie mi-a plăcut chiar mai mult. Motivul: are în interior o sobă veche și superbă, în care iarna arde focul. Astfel că în timp ce tu îți bei cafeaua, lemnele troznesc lângă tine. Dacă mai și ninge afară… Oh!

De regulă este foarte plin. Și aici, totul arată ca pe vremuri: pereții poartă urma țigărilor de altădată; mobilierul este clasic și același dintotdeauna; perdelele și draperiile sunt și ele vechi; iar ospătarii, de modă veche. Se servește și mic dejun, iar timpul pare că s-a oprit în loc, și aici.

Café Jelinek, Viena, Otto-Bauer-Gasse nr. 5 colț cu Königsegggasse 

***

Viena, capitala cafenelelor

Una dintre numeroasele alinturi ale capitalei Austriei este „capitala cafenelelor”. Cultura consumului de cafea este atât de importantă și pregnantă aici, încât în 2011 – chiar în anul în care am cunoscut eu Viena mai bine – a fost inclusă și pe lista UNESCO a patrimoniului cultural intangibil. Comisia a făcut, atunci, un inventar al atributelor unice ale cafenelelor vieneze.

Tradiția lor datează încă din secol. XVII. Și chiar dacă suntem în 2020, cei care trăiesc sau ajung la Viena se pot bucura de atmosfera unor cafenele vechi de 100 de ani. Dacă treci pragul unei cafenele vieneze, vei face de îndată o călătorie în timp.

Cel mai probabil te vei așeza pe niște scaune clasice de cafenea: scaunele Thonet, create de austriacul Michael Thonet, care a inventat mobilierul din lemn curbat. În timp ce îți aștepți cafeaua, vei putea răsfoi niște ziare montate în suporturi de lemn vechi de când lumea, menite să te ajute în susținerea colilor imense de hârtie.  Când cafeaua ta va sosi, ea va fi perfectă. Făcută ca la carte. În timp ce sorbi din ea, vei putea să continui să citești ziarul. Și poate că vei alege să mânânci și un ștrudel cu mere sau un Sachertorte, deserturi tipic vieneze…

Dacă sunteți turist în Viena, nu ratați o vizită la o cafenea cu tradiție. Există nenumărate opțiuni chiar și din cele care au fost lăsate ca pe vremuri. În afara celor două cafenele de care am pomenit mai sus, eu vă mai recomand Café Central, Café Landtmann, Café Schwartzenberg, Café Ritter și Café Museum.

***

Am locuit la Viena timp de mai mulți ani. În cele ce urmează găsiți nu mai puțin de nouă articole cu recomandările mele pentru vizitarea capitalei Austriei.

Viena pentru începători și avansați – Partea I: Ceea ce este de neratat

Viena pentru începători și avansați – Partea a II-a. Târguri de Crăciun cu vin fiert

Viena pentru începători și avansați – Partea a III-a. Arhitectură barocă și arhitectură organică

Viena pentru începători și avansați – Partea a IV-a. Patru anotimpuri la Schönbrunn

Viena pentru începători și avansați – Partea a V-a. La aeroport sau în peșteră?

Viena pentru începători și avansați – Partea a VI-a. From a bird eye’s view

Viena pentru începători și avansați – Partea a VII-a. Propuneri pentru cei care iubesc animalele

Viena pentru începători și avansați – Partea a VIII-a. Plimbare prin două cimitire vieneze

Viena pentru începători și avansați – Partea a IX-a. Orașul muzeelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × four =