Cât am locuit în Austria, am tot văzut sparanghel prin magazine și prin piețe. Era o întreagă nebunie primăvara, peste tot numai: Spargel, Spargel… „Die Spargelsaison ist hier” și așa mai departe. La fel și aici, în Elveția. La fel și în Germania, unde ne mai facem cumpărăturile. Nemții iubesc, cu toții, sparanghelul.
Sinceră să fiu, eu nu prea am priceput nebunia asta cu Spargel-ul. Îmi plăcea cum arată, are un aspect foarte interesant, dar în varianta sa mai natur, ca garnitură, gustul nu m-a dat pe spate absolut deloc. Așa că nici că putea să mă intereseze mai puțin. Însă când am gustat, la o cabană din Alpii austrieci, supa-cremă de sparanghel alb… Aceea a fost delicioasă!
Anul acesta am cumpărat pentru prima oară sparanghel alb, pentru a face acasă supă-cremă. Mi-a ieșit, așa că vreau să vă împărtășesc și vouă rețeta.
Rețetă supă-cremă de sparanghel
Ingrediente:
- aprox. 1/2 kg de sparanghel alb, curățat de „coajă”
- câțiva cartofi curățați
- o ceapă tăiată mărunt
- 1-2 căței de usturoi, tăiate feliuțe
- ulei de măsline
- supă clară de pui (sau apă fierbinte cu un cub de Maggi dizolvat)
- smântână pentru gătit
- sare, piper
- crutoane (sau pâine prăjită tăiată bucăți mici)
Rețetă:
„Rețetă”, vorba vine, căci nu există mare filosofie la această supă-cremă.
Ceapa și usturoiul trebuie călite puțin în uleiul de măsline. Se adaugă, apoi, sparanghelul curățat de coajă și tăiat mărunt, respectiv cartofii curățați și tăiați cubulețe. (Cartofii sunt necesari cam în toate supele-cremă: amidonul „leagă” supa și îi dă și o altă consistență). Se lasă la călit câteva minute, apoi se adaugă supa clară de pui și se aduce la fierbere. Eu am făcut în acest scop o zeamă cu niște morcovi, țelină și o ceapă întreagă, cu un buchet de pătrunjel frunze.
Oala se lasă la fiert până ce sparanghelul și cartofii s-au înmuiat bine de tot. Se dă prin blender, se adaugă smântâna lichidă pentru gătit, se gustă de sare și piper et voilá!
Se servește cu crutoane gata cumpărate sau cu pâine prăjită și tăiată bucăți mici acasă, eventual dată cu ulei de măsline sau frecată cu usturoi.
Eu am ornat farfuria și cu niște frunze de ridichi, precum și cu ridichi (din grădina noastră de pe balcon!), am stropit cu ulei de măsline și am adăugat un strop dintr-un amestec de sare & piper alb cu lâmâie, cumpărat în concediul nostru din Vietnam și care se folosește, de fapt, la specialități de pește.
Poftă bună la supa-cremă de sparanghel!
One thought on “Gust de primăvară: supă-cremă de sparanghel”