Pentru cei care acordau deja atenție protecției mediului, schimbarea majoră care a început, astăzi, la Kaufland România, a fost o veste foarte bună, o adevărată bucurie. Pentru ceilalți, nu. Clienţii vor plăti pentru fiecare pungă în care pun legume sau fructe, scria în articolul din Adevărul, care a făcut rapid înconjurul internetului, și mai ales a Facebook-ului. Am citit câteva comentarii și m-am îngrozit. Ideea este următoarea: clienții să fie obligaţi să scoată bani din buzunar pentru fiecare pungă pe care o folosesc și să fie, astfel, descurajați să folosească o cantitate așa de mare de pungi. Prea puțin au înțeles, însă, ideea.
Oameni buni, terminați cu pungile de plastic!
Nu va mai trece mult timp până ce va fi, efectiv, o rușine să mai folosești pungi de plastic pentru cumpărături. Vă spun sigur că vom ajunge în punctul acela. Chiar foarte curând. Dacă nu vom conștientiza și nu vom dori, vom fi, oricum, obligați să facem asta – de legi tot mai severe.
Gândiți-vă numai: o punguță din cea pe care o folosiți ca să cântăriți 3 mere într-un supermarket, trăiește fix atât cât durează drumul de la magazin către casă. De obicei, oamenii mai și leagă punga (era, cumva, chiar o cerință nescrisă – pentru a nu exista bănuiala că s-au măsurat 2 morcovi și apoi s-au mai adăugat încă 2 în pungă). Astfel că, după ce s-a ajuns acasă, punga nici nu mai putea fi desfăcută, pentru a fi refolosită la ceva, ci era ruptă și ajungea… direct la coșul de gunoi.
Chiar dacă nu vă vine să credeți, acea pungă se descompune în foarte, foarte mult timp, unii zic că în sute de ani. Oricum ar fi, chiar procesul de producție este deja o pierdere mult prea mare de vreme și de resurse – din moment ce acea pungă urmează să fie folosită atât de puțin.
Care este soluția?
Pur și simplu, NU mai folosiți pungile acelea pentru a măsura fructele și legumele.
Varianta 1.
Cumpărați-vă unele refolosibile! Pot fi în poșetă nonstop, nu ocupă mult loc.
Eu am comandat demult niște săculeți din material textil de la o firmă din Cluj-Napoca (le găsiți aici aici). Sunt transparenți, deci nu trag la cântar, nu vă faceți probleme. Sunt rezistenți, deci nu se vor rupe una-două – spre deosebire de cele de plastic. Au un sistem de închidere cu șnur. Când se murdăresc, se pot spăla cu ușurință în mașina de spălat. Arată chiar mai elegant să faci cumpărăturile așa!
Varianta 2.
Mergeți la piață! Acolo nu aveți nevoie de pungi pentru a vă cântări legumele și fructele.
Ele vor fi puse de vânzător direct pe cântar, fără să fie o problemă să ajungă niște pământ sau nisip pe acesta. Iar apoi, legumele și fructele pot trece direct în săculeții voștri de acasă sau chiar în niște cutiuțe aduse de acasă sau într-un coș de rafie. Cu această ultimă variantă veți fi chiar foarte chic!
(Este adevărat că unii vânzători pregătesc deja produsele în pungi de plastic, gata porționate. Dar să sperăm că odată ce vor întâlni mai mulți clienți care nu vor dori pungă, care vor aduce recipiente de acasă, își vor schimba și ei comportamentul.)
Just do it!
Una peste alta, NU există absolut niciun motiv pentru care să nu puteți face această mică schimbare, pentru a nu mai produce atât de multe deșeuri. Doar faceți-o! Vă veți simți mai bine.
Pentru mai multe informații cu privire la noua măsură de la Kaufland, respectiv varianta pe care o propun ei pentru înlocuirea pungilor de plastic – tot niște săculeţi reutilizabili pentru cântărirea produselor de la raionul legume-fructe și care vor putea fi achiziţionaţi la preţul de 5,99 lei (pachetul cu 2 bucăţi), citiți articolul din Adevărul.
Eu v-aș mai lăsa aici doar ceea ce a declarat directorul de comunicare de la Kaufland, Valer Hancaș:
„Fiind oferite în mod gratuit atâta timp, ne-am consolidat obiceiul de a considera pungile de unică folosinţă fără valoare şi de aceea să le folosim excesiv, să le irosim, fără să ne gândim că ele au un impact de mediu. Generăm foarte multe deşeuri şi este timpul să ne schimbăm obiceiurile la cumpărături. Am listat pungi biodegradabile, însă suntem prima reţea de retail care nu le va oferi gratuit, din dorinţa de a limita irosirea lor şi a transmite clienţilor un mesaj de responsabilitate.”
*
Măsura de la Kaufland este valabilă de astăzi.
Unii dintre noi am făcut această schimbare de mult timp! Faceți-o și voi! Protecția mediului începe cu pași mici. Primul pas este, în opinia mea, să renunțați la pungile de plastic – atât pentru cântăritul legumelor și fructelor, cât și pentru a duce toate cumpărăturile acasă. Luați cu voi sacoșe sau coșuri pentru cumpărături.
Scrie chiar și în articolul de pe Adevărul.ro: 14% dintre români vin, deja, cu punga reutilizabilă de acasă. Pentru mine este un rezultat neașteptat de bun. Fiți și voi printre cei care au acest comportament prietenos cu mediul! Începeți cu renunțarea la pungi, iar mai apoi, identificați alți pași mici, dar importanți, pe care îi puteți face.
Iată niște idei:
25 de idei pentru începătorii în ale reducerii deșeurilor și ale reciclării
Ponturi pentru o gospodărie ceva mai ecologică
Numai bine vă doresc!
cum cumpar carne tocata
Atunci când nu puteți evita punga, apelați la una, scrie și în articol. Ideea este să REDUCEȚI cât de mult posibil numărul lor. Puteți cumpăra carne tocată și în propria caserolă, în foarte multe magazine sunt deja cooperanți angajații în acest sens. Dacă nici asta nu se poate, cumpărați de la un mic producător casnic, acolo cu siguranță se va putea. Dar dacă privim ce NU se poate, atunci da, este greu.