focuri de artifice

Focurile de artificii – DA sau NU? Un subiect controversat

În zilele noastre, focurile de artificii sunt un subiect tot mai controversat. Prevăd că discuțiile acestea se vor intensifica tot mai puternic în următoarea perioadă. Și este foarte posibil ca, în curând, focurile de artificii să devină istorie, sau cel puțin o raritate. Da, și mie îmi plac focurile de artificii, chiar foarte mult. Un astfel de spectacol de lumini, mai ales dacă este bine făcut, nu te poate lăsa altfel decât cu gura căscată. Dar haideți să analizăm puțin treaba, cu mintea deschisă…

focuri de artifice

În Elveția, Revelionul acesta a adus o mare schimbare

La cumpăna dintre din 2019 și 2020, Elveția s-a străduit să devină mai „verde” și în ceea ce privește focurile de artificii. Nu mică mi-a fost mirarea când am citit, în publicația online swissinfo.ch, că focul de artificii din capitala Elveției a fost pur și simplu anulat. Și Berna a fost doar una dintre orașele elvețiene care a ales să nu mai organizeze focuri de artificii. La miezul nopții, la Berna s-au tras clopotele și asta a fost tot.

În Basel, durata focului de artificii a fost scurtat cu o treime – iată încă o posibilă opțiune. Orașul a explicat că dorește, prin acest gest, să transmită un semnal în ceea ce privește impactul focurilor de artificii asupra mediului înconjurător.

În Zürich, focurile de artificii sunt, la orice eveniment mare, absolut spectaculoase și atrag un număr extraordinar de mare de vizitatori și turiști. Sunt bani pentru asemenea show-uri, deci… Orașul Zürich nu a anulat focul de artificii de Revelion, nu i-a scurtat durata, în schimb a ales să facă niște calcule și să compenseze emisiile de dioxid de carbon, în conformitate cu acestea. Suma rezultată va fi donată unui proiect legat de protecția mediului înconjurător. Orașul susține că, astfel, focurile sale de artificii au fost… neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei.

În St. Moritz, în munți, focurile de artificii de Revelion au fost înlocuite de un spectacol cu drone: 100 de drone au zburat deasupra lacului și au generat imagini 3D, dintre care unele special create pentru această stațiune de schi.

Este un început și arată încotro ne îndreptăm. Viitorul cu siguranță nu va mai arăta la fel.

Australia: focuri de artificii… controversate

Zilele acestea, dintre tot ceea ce am văzut și auzit despre focurile de artificii, cel mai mult mi-a atras atenția faptul că focurile de artificii din Australia au fost, anul acesta, subiectul unor puternice controverse. Cum în Australia au loc acum niște incendii absolut apocaliptice, focurile de artificii au ajuns în prim-plan absolut.

În timp ce în capitala Canberra, focul de artificii a fost anulat tocmai din cauza riscului crescut de incendii de vegetaţie, la Sydney spectacolul a avut loc conform planului. Decizia a atras multe critici, a existat chiar și o petiție pentru anularea lui, dar orașul nu a renunțat la focurile de artificii. Autoritățile au explicat că evenimentul aduce 130 de milioane de dolari australieni la bugetul statului New South Wales. Și că ar fi ruinate planurile a zeci de mii de oameni care vin în Sydney, din toată ţara şi din toată lumea, turiști care au rezervat hoteluri şi restaurante pentru a urmări artificiile, a scris Digi24.

Toate punctele de vedere sunt de înțeles, însă ceea ce este important este că subiectul a ajuns în prim-plan, iar de aici încolo, cu siguranță lucrurile vor începe să se schimbe.

focuri de artificii

Care este treaba, de ce sunt focurile de artificii nocive?

Din punctul meu de vedere, focurile de artificii organizate de companii care cu asta se ocupă mai sunt cum sunt, însă o problemă foarte mare este aceea că și oamenii simpli lansează tot mai multe artificii. Fiecare este pirotehnist în propria grădină, în propria curte, în fața propriei case sau chiar în locuri publice, iar asta nu este bine deloc. Înțeleg că este o distracție pe cinste și că arată frumos, însă prețul plătit…

Focurile de artificii pot fi periculoase, dacă nu sunt respectate toate regulile, pot provoca incendii devastatoare sau pot răni persoanele din jurul nostru. Nu este o joacă, deși din moment ce este atât de la îndemână, ar putea să pară că este o joacă. Sunt niște produse care explodează – răniți există în fiecare an, însă interzicerea artificiilor și a petardelor întârzie. Există multe țări care au făcut-o deja, iar în altele lansarea lor este considerată ca fiind ceva foarte OK, încă.

Artificiile poluează mediul înconjurător în foarte multe feluri. Focurile de artificii sunt un consum de resurse. Producerea, transportul acestor materiale, organizarea artificiilor reprezentină un mare consum de resurse de tot felul. Dacă judecăm la rece, pentru ceva oarecum inutil… În plus, focurile de artificii se fac „vinovate” și de o parte din poluarea cu particule fine: sunt tone de praf fin care ajung în aer după spectacolele de artificii. În urma artificiilor și petardelor rămâne în urmă mult gunoi – îl putem vedea pe străzi, după Revelioane.

Artificiile înseamnă momente de groază pentru o mulțime de animale. Câinii, de exemplu, suferă teribil din cauza zgomotului generat de acestea. Suferința lor este atât de puternică, încât există o sumedenie de produse calmante – pastile, sprayuri – menite să ne aline animalele în timpul zgomotelor specifice nopții de Revelion. A fost primul an în care am cumpărat și eu, pentru câinele nostru Dino, un produs de acest gen. L-am comandat de aici, după ce am văzut prin ce suferință cumplită trece în timpul unei furtuni. În vara lui 2019, la Timișoara am avut parte de o grămadă de furtuni, iar săracul câine era terorizat de tunete. Am zis: până aici! Și i-am cumpărat calmante.

la multi ani

Care ar putea fi soluția care să mulțumească pe toată lumea?

O soluție posibilă este aceea de… nici-nici. Focurile de artificii sunt superbe, am zis-o încă de la început. Așa că ar putea fi găsite niște soluții mai blânde, nu interzicerea lor totală, în toată lumea. Spectacolele de focuri de artificii aduc oamenii laolaltă și reprezintă niște momente de care ne aducem aminte multă vreme după ce au trecut. Sunt distractive, da. În plus, se crede că alungă spiritele rele și sunt utilizate, deci, ca să trecem într-un nou an fără ghinion.

În primul rând, lansarea lor de către persoane private ar trebui să fie interzisă complet. În toată lumea! Puțină lume este suficient de responsabilă… Nici nu știu cum s-a ajuns aici, ca oricine să poată manevra așa ceva.

Iar focurile de artificii organizate poate nu ar trebui anulate și desființate, ci doar regândite. Posibile opțiuni, așa cum se și pot vedea deja prin lume:

  • să nu mai fie folosite la fiecare banală sărbătoare; NU la nunți, NU la petreceri, NU la fiecare festival al berii; doar la Ziua Orașului, doar de Revelion (am mai pomenit despre asta aici);
  • să aibă loc doar în centrul marilor orașe, nu în fiecare localitate, nu în fiecare cartier; un foc de artificii mare, per oraș; dacă nu vor avea loc la fiecare colț de stradă, vor fi cu atât mai interesante; orașele mari în care se țin focuri de artificii vor deveni niște destinații turistice și mai atractive;
  • se poate scurta durata lor, vezi exemplul de la Basel; pot dura 5 minute, nu 15; sau pot avea loc doar la fiecare 2 ani – vor fi cu atât mai așteptate și mai interesante;
  • există alternative: spectacole de lumini și raze laser ș.a.m.d.

Cu puțină imaginație și cu multă bunăvoință pot fi găsite niște soluții care să mulțumească o mare parte din lume.❤️

Voi ce părere aveți? 

*Sursa fotografiilor: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 12 =