Când mă gândesc la flori presate, mă gândesc la toate acele flori, petale (și chiar frunze) pe care bunicile și mamele noastre le-au păstrat de-a lungul timpului. Frumuseți efemere care au fost salvate (aproape) pentru eternitate: prin simplul fapt că au fost așezate, cu grijă, printre paginile unei cărți, uneori chiar și între niște șervețele. Anca Tăutan, româncă domiciliată acum în Viena, le mai prinde și-n rășină. Ca să ni le putem agăța de lobii urechilor sau la gât – ca cercei sau pandantive pentru lănțișoare. Ca să le putem păstra, astfel, pentru totdeauna.
🌸
Când bunicile sau mamele noastre presau flori, erau alte vremuri. Nu erai înconjurat de atâtea lucruri pe care să ți le poți cumpăra, trebuia să îți creezi singură frumosul atât de necesar. Bunica mea, de exemplu, avea deosebit de multe flori presate. Uneori mai descopeream câte una într-o carte. De unele cred că și uitase… Mama mea a presat câte o floare din fiecare buchet de flori pe care tata i le-a adus la spital, atunci când ne-a născut pe noi, cei trei copii. Despre toate acestea voi mai scrie eu, cândva. Astăzi vreau, însă, să vă spun despre minunățiile pe care le face Anca Tăutan.
Atunci când se gândește la flori presate, Anca se gândește la examenul de ierbar din anul doi de facultate… Nu este de mirare: a studiat biologia. Acum face voluntariat la faimoasa grădina zoologică din Viena și locuiește în și mai faimosul Palat Schönbrunn din Viena. Cred și eu că frumusețea grădinii acestui palat imperial a inspirat-o. Însă povestea de dragoste dintre Anca și frumos începe de mai demult, încă de pe vremea când locuia în Timișoara.
Se pricepe la mai multe, de fapt: a cusut haine pentru adulți și pentru copii, pictează (chiar și pe haine sau pereți), și… creează bijuterii superbe. Mai nou prinde în rășină, cu mare grijă, flori culese chiar de către ea. Astfel, înainte de a se ofili, ele ajung cercei sau pandantive pentru lănțișoare.
Anca s-a apucat de cusut când nu era, încă, așa de la modă. Și a învățat asta singură, pentru că nu avea acces la YouTube și la alte facilități ale lumii moderne. „Nu știam nici măcar să pun ață în mașină. Abia după câțiva ani am făcut un curs de făcut tipare și am obținut o diplomă recunoscută în țările europene. Prima rochie pe care am cusut-o a fost una pentru botezul fetiței mele”, mi-a spus.
Apoi s-a apucat să picteze pe material textil, la început doar pentru copiii ei. Au apărut cereri și de la prieteni, s-a dus vorba, iar de acolo, doar cerul era limita. Pentru pictat tricouri – care este, de fapt, activitatea sa principală, pentru că cererea pentru tricouri personalizate este foarte mare – are atestat de liberă practică, în Austria. Tricourile acestea se realizează pe comandă, în funcție de dorințele clientului.
La cusut a renunțat, însă, pentru că nu îi aducea aceeași bucurie ca pictatul, unde atunci când pune mâna pe pensulă și vopsele, se detașează de tot ceea ce o înconjoară.
Pe pânză a început să picteze în atelierul unei pictorițe americance, unde a învățat mult de tot și unde a început să apară în ea o îndoială… Că poate, totuși, facultatea de biologie nu a fost cea mai bună alegere. „Însă în secolul trecut, când veneai din Cuca Măcăii în Cluj-Napoca, la facultate, știai că poți să devii 3 lucruri: profesor, inginer sau medic…”, mi-a povestit Anca. Tablourile pe care le-a pictat au fost expuse, deja, în trei expoziții de la Viena.
Cerceii și pandantivele care ies din mâinile Ancăi Tăutan sunt pline de culoare, pentru că este foarte important momentul în care prinzi floarea în rășină. Sunt bijuterii delicate, romantice. Unele cu care nu poți da greș nici atunci când le oferi cadou, sunt absolut sigură de asta!
Bijuteriile sale pot fi livrate oriunde în lumea aceasta și mai este important să știți că sunt personalizabile. Dacă vă doriți o anumită floare sau petale de o anumită culoare, acest lucru este posibil. Eu, de exemplu, vreau ca Anca să îmi facă niște bijuterii din florile presate de mama și bunica mea. Chiar dacă și-au pierdut culoarea și prospețimea… pentru mine sunt foarte importante!
🌸
Pe Anca Tăutan o găsiți:
pe pagina ei web: aici
pe Facebook: aici
pe Instagram: aici.