O incursiune despre frumusețe și eleganță are loc în perioada aceasta în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, unde expoziția „Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță” organizată de Muzeul Național al Banatului așteaptă vizitatorii să vină să admire obiecte de colecție ce reflectă stilul, eleganța și luxul unei epoci mult admirate.
În spațiul expozițional sunt desfășurate obiecte de îmbrăcăminte, textile rare, accesorii, umbrele, evantaie, obiecte de mobilier, cărți poștale și fotografii, medalii și documente istorice, multe dintre ele din Transilvania – care provin atât din colecțiile proprii ale muzeului organizator, cât și din cele ale colaboratorilor: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, dar și din colecția privată a lui Cristian-Oliviu Gaidoș.
Expoziția este completată de picturi și lucrări de grafică, precum și crochiuri și cromolitografii ale modei feminine de la începutul secolului XX – de exemplu, studenții Facultății de Arte și Design din Timișoara au contribuit la această expoziție cu lucrări care reinterpretează idealurile Belle Époque printr-o lentilă contemporană.
La Belle Époque a reprezentat o perioadă din istoria lumii cuprinsă în intervalul de timp dintre ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, fiind caracterizată prin schimbări precum industrializarea, expansiunea urbană, dezvoltarea diviziunii muncii, dar și o tranziție către o nouă viziune asupra lumii, o epocă de schimbare a percepțiilor, a modificării statutului și echilibrului de forțe – atât în plan colectiv, cât și individual. La Belle Époque este sinonimă și astăzi cu nostalgia după un timp al fericirii, lipsei de griji și bucuriei de a trăi, vreme în care pe meleagurile noastre din prezent, Bucureștiul era Micul Paris, iar Timișoara, Mica Vienă.
Apărută în timpul celei de-a Treia Republici Franceze, Belle Époque a fost o perioadă caracterizată de optimism, pace regională, prosperitate economică, inovații științifice și culturale. A fost o perioadă de acalmie, iar în acest climat, artele au înflorit – mai ales la Paris. Poezia, muzica, pictura, teatrul, opera, dar și arta vestimentară au cunoscut o perioadă foarte bună, moda era extravagantă, totul era despre frumusețe și eleganță. Doamnele Belle Époque erau sofisticate, aveau coafuri și ținute elaborate. Vizitarea expoziției permite o incursiune în aceste vremuri.
Cea mai interesantă parte a expoziției, pentru mine, a fost tot ceea ce are o componentă locală. În 1867 a fost încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist austro-ungar, iar pentru Banat, dualismul austro-ungar a coincis în linii mari cu Belle Époque-ul european.
Atunci, și aici a existat o perioadă de mare avânt, progres și prosperitate, fiind create premisele unei transformări urbane moderne, ceea ce a dus la o modificare totală a înfățișării și întinderii orașului Timișoara, existând o amplă politică edilitară. Legăturile și călătoriile la și cu Viena și Budapesta ale oamenilor de afaceri locali au făcut ca străzile și bulevardele nou edificate să urmeze modelul Ring-ului din Viena și a Nagy Körút din Budapesta. S-a investit foarte mult în dezvoltarea industriilor locale, construindu-se multe întreprinderi și fabrici.
Dacă veți vizita expoziția, veți afla extrem de multe lucruri despre perioada respectivă, și nu în ultimul rând, veți putea vedea o serie de exponate locale și regionale care vă vor încânta. Eu am descoperit bucuroasă fotografii și vederi ale vremii; ca să menționez doar câteva exemple, pe panoul intitulat „Ipostaze ale femeii din Lugoj” există o fotografie cu cina de Crăciun a unei familii din Lugoj; cu o biciclistă din Lugoj, membră a unui club; cu un atelier de croitorie din Lugoj; cu hala Filaturii de Mătase din Lugoj (întreprindere care a avut 290 de angajați, majoritatea femei). Vederile de pe vremuri întregesc tabloul, la fel și obiectele care provin din zona noastră.
Și deosebit de mult mi-a plăcut colecția de furouri! Delicatețea acelor materiale fine, atenția la detalii sunt impresionante și m-au fascinat total. Ceea ce v-am prezentat aici este doar o mică, mică parte din ceea ce se poate vedea la muzeu – nu ratați ocazia de a face o călătorie în timp – sunt multe de descoperit în cadrul expoziției!
Expoziția mai este deschisă doar până pe 20 noiembrie 2024. Program de vizitare: de miercuri până duminică, între 10 și 18.