Site icon Desculță prin Timișoara

Ești fan teddy bears? Acest muzeu din Basel este pentru tine!

Habar nu aveam că atunci când voi ajunge la Basel, lucrul care mă va impresiona cel mai mult va fi un mic, dar foarte bogat muzeu al jucăriilor. Nici măcar nu știam de existența acestuia – am intrat la nimereală și a fost ceva extraordinar! Spielzeug Welten Museum Basel găzduiește cea mai mare colecție de ursuleți de pluș, păpuși și miniaturi din lume. Este o adevărată minunăție: șase mii de jucării în cadrul aceleiași clădiri, toate expuse cu mare măiestrie. O minunăție!

Peste 6000 de obiecte pot fi admirate la Muzeul Jucăriilor din Basel, un loc în care sunt bineveniți atât copiii, cât și adulții care vor să vadă jucării de pe vremuri, și nu numai: ursuleți, păpuși și miniaturi. Jucăriile sunt aranjate în vitrine prin înfățișarea a diverse scene de viață. Cel mai mult ne-a impresionat colecția de teddy bears: ursuleții sunt ba la munte, ba la o cursă de mașini, ba la un concert, gătesc, fac sport, fac baie, dansează, merg la medic, sunt la spital… 2500 de ursuleți într-o singur loc.

Pe măsură ce înaintam printre vitrine și mai vedeam câte o punere în scenă mă minunam, iar și iar, câte aranjamente au putut face oamenii aceștia, câte idei au avut și cu câtă măiestrie le-au pus îl aplicare! Atenția la detalii te lasă fără cuvinte, iar multe dintre exponate se află chiar în mișcare. Uneori, pe buton poți apăsa chiar tu!

„Fii atent, este un urs și acolo sus, pe cârnați!” „Uite, ăsta e rănit!” „Vaaai, uite cum arată ăștia doi!” „Vai, ce față are ursul ăsta!” Ne simțeam ca niște copii, a fost o super experiență. Unde mai pui că acasă avem și noi o colecție mică de urși dinăștia, așa că eram cei mai interesați și cei mai încântați de ceea ce vedeam.

Muzeul este găzduit de o clădire din centrul orașului Basel, un edificiu care datează din 1867. Vizitarea începe de la etajul superior și pe măsură ce tot cobori, descoperi tot mai multe lucruri interesante: ursuleți care au aparținut unor vedete sau care au, pur și simplu, o istorie interesantă. Multe vechi de 100 de ani. Este un loc unic!

Toate jucăriile au un număr și o descriere informativă. M-a impresionat maxim când am văzut ursuleți care au ajuns la muzeu prin donații efectuate de către persoane care au predat propriul lor ursuleț din copilărie acestui muzeu – trebuie că este un sentiment unic să te desparți de jucăria cu care ai dormit atunci când erai mic, dar totodată să știi că acum, ursulețul tău va fi văzut și fotografiat de către multă lume, că de el se vor bucura toți vizitatorii, că el va fi protejat la muzeu și îngrijit în mod corect, iar astfel, viața i se va prelungi și va avea și mai mult sens.

1000 de metri pătrați de spații pline de jucării. Unele considerate deja antichități, restaurate cu multă pricepere. Și vitrine întregi de miniaturi contemporane tematice, cu scene din cotidian, realizate de artiști din întreaga lume.

Foarte valoroase sunt și fotografiile vechi expuse pentru a ne arăta modul în care oamenii au luat cu ei jucăriile și la fotograf, și au fost, deci, imortalizați împreună cu ele.

Pozele acestea mi-au adus aminte de fotografiile profesionale pe care timișorenii le realizau cu ocazia zilelor de naștere ale copiilor, la Modex, în centrul orașului – cu toții am fost imortalizați cu aceeași măsuță și cu aceleași câteva jucării care existau în inventarul atelierului foto. Poate voi scrie și despre asta într-o zi, ce ziceți?

Exit mobile version