Site icon Desculță prin Timișoara

Ecologie pentru începători și avansați (4): Idei pentru concedii

În prima parte din seria aceasta de articole v-am dat 5 idei pentru a fi mai ecologici în baie, în a doua, 10 idei pentru a fi mai ecologici în bucătărie, iar în a treia am aruncat o privire asupra casei, ca să identificăm 10 ponturi prin care să fim mai prietenoși cu mediul înconjurător. Astăzi vom vorbi despre… concediu.

Cine poate renunța la zbor?!

Ecologiștii vorbesc foarte mult despre emisiile de carbon uriașe pe care le au călătoriile, mai ales cele cu avionul. Unii nu zboară niciodată și aleg destinații de vacanță mai apropiate, unde să poată ajunge cu trenul, de exemplu. Da, ar fi extraordinar ca statele din Europa să fie foarte bine conectate cu trenuri de mare viteză! Atunci, cel puțin aici, pe continent, călătoriile chiar ar putea fi făcute cu acest mijloc de transport. Însă nu este așa.

Iar oamenii își doresc cu ardoare să călătorească. Atunci când alegi o destinație exotică, îndepărtată, descoperi o cu totul altă lume. Cu cât te îndepărtezi mai mult de casă și birou și ajungi pe un alt continent, cu atât mai mult te detașezi cu adevărat de cele de acasă și te destinzi. În plus, toată lumea duce lipsă de timp, iar cu avionul ajungi mai repede.

Extrem de puțin oameni sunt sau ar fi dispuși să renunțe la ceea ce le oferă zborul cu avionul. Iar în acest articol nu despre asta vreau să scriu, pentru că îmi este imposibil să îmi imaginez să nu mai călătoresc cu avionul. Probabil că și voi simțiți la fel.

Dar am, totuși, câteva idei pentru cum ați putea să fiți mai atenți la ecologie atunci când mergeți în vacanță.

Câteva lucruri de bază

Atunci când mergem în concediu, producem gunoi. Astfel că vă recomand să acordați atenție reducerii cantității de deșeuri pe care o lăsați în urma voastră. Mă gândesc la lucruri ca:

-Mergeți cu mașina sau cu trenul? Luați cu voi apă și cafea de acasă, nu cumpărați la pahar de unică folosință și la PET. Bineînțeles, recomandarea aceasta NU se aplică pentru țările în care apa de la robinet nu este potabilă! În Asia, de exemplu, va trebui să cumpărați apă îmbuteliată, nu aveți de ales.

-Mergeți cu avionul? Luați cu voi recipientul vostru de apă, iar în aeroport(urile mari unde există surse de apă potabilă dedicate) umpleți recipientul pentru a avea apă la îndemână și a nu cumpăra la PET și la suprapreț.

-Aveți doar bagaj de mână? Nu vă cumpărați cosmetice travel size ori de câte ori călătoriți. Investiți în recipiente pe care să le refolosiți, din cele cumpărate la set, pe care înainte de plecare să le umpleți cu produsele necesare. Nu trebuie ca fiecare concediu, fiecare city break, să se lase cu 10 recipiente mici din plastic.

-Atenție! În Europa hârtia de WC se aruncă în vasul de toaletă, însă în multe locuri din lumea aceasta și în special pe insule, nu se face astfel, pentru că acea hârtie ar ajunge în apa mării sau oceanului. Mai ales dacă vi se și atrage atenția asupra acestui lucru, printr-un afiș, de exemplu, respectați asta strict!

Nu!

Odată ajunși la destinație…

Încercați să acordați prioritate afacerilor mai mici, de familie, chiar cazărilor de tip AirBnb, nu marilor lanțuri hoteliere internaționale. La fel și în cazul restaurantelor. Dacă locuiți și mâncați la/de la localnici, ajutați economia locală și nu susțineți transportul nesfârșit de resurse dintr-o parte în cealaltă a globului.

Luați cu voi, și în concediu, plasa din material textil pe care o folosiți la cumpărături, acasă. Astfel, dacă vă veți cumpăra fructe, apă îmbuteliată, un vin sau orice altceva, nu va trebui să luați o pungă de la magazin.

Nu plecați acasă cu plase întregi de scoici și pietre. O scoică, două, OK. Dar pungi întregi, din fiecare concediu? Pentru ce anume? Cred că nu trebuie să vă spun: coralii sunt ceva de care NU este permis să vă atingeți. Nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere moral, nici din punct de vedere ecologic.

Nu vă cumpărați suveniruri inutile. Încercați să alegeți, din nou, produse locale, dacă este posibil, unele cu utilitate, nu suveniruri care sunt… doar suveniruri și atât. De exemplu, în loc să vă cumpărați o farfurie decorativă cu „Greece”, care mai mult ca sigur a fost produsă în China și pe care poate că nici nu o veți agăța în perete, alegeți o tocătoare din lemn de măslin. Aceasta va avea toate însușirile unui suvenir reușit: local, specific, frumos, util și dintr-un material sustenabil. Alegeți bine magazinele în care să vă lăsați banii, căutați mici producători locali, citiți etichetele.

Ca să ilustrez: ulei de măsline dacă sunteți în Grecia, Spania, Italia, băuturi locale (vin, coniac, ouzo sau whiskey – depinde unde vă aflați, Franța, Grecia sau Scoția), nuci/alune/fructe uscate/confiate din țările arabe, dulciuri specifice (rahat din Bulgaria sau Turcia, gemuri locale, prăjituri locale specifice), săpunuri naturale, textile locale (ex. mătase din China) etc.

Nu veți fi lipsit de originalitate, nu vă temeți. Sau cel puțin, asta cred eu. Că un vin bun din Franța este ceva mult mai potrivit decât un turn Eiffel din plastic, made in China, care să adune praful pe vreun raft. Că niște sandale sau o geantă handmade, pe care le veți purta cu mult drag, vă vor aminti mult mai bine de vacanța din Italia, decât un turn Pisa, tot din plastic.

Da!

Nu încurajați exploatarea animalelor!

Un aspect la care, recunosc, nu am acordat suficientă atenție. O fac însă de o vreme încoace, ori de câte ori merg în concediu.

Nu vă plimbați cu elefantul (trekking); nu participați la showuri cu delfini, cu crocodili, cu te miri ce animale; nu mergeți la circ cu animale; nu faceți poză cu maimuța. Toate acele animale sunt exploatate! Chiar dacă unele sunt bine îngrijite, ele oricum sunt, efectiv, exploatate.

Dacă voi nu veți cumpăra bilet la un show cu delfini, acel spectacol se va ține oricum, da. Dar dacă tot mai mulți oameni vor face la fel, iar interesul pentru aceste show-uri va scădea, ele nu vor mai avea loc, pur și simplu. Este doar o afacere. Odată ce aceste locuri nu vor mai aduce venituri mari vor dispărea, pur și simplu.

Nu!

În Thailanda am fost să vizităm niște elefanți, dar chiar și atunci, am refuzat să mă plimb pe spatele unuia, pentru că mi se părea că ar fi un chin pentru el. În schimb am făcut prostia de a participa la un crocodile show pe insula Koh Chang din Thailanda, care a fost unul dintre cele mai stupide lucruri pe care le-am văzut vreodată. Și am vrut să merg și la o chestie cu tigri, bine că nu am mai ajuns.

Grădinile zoologice se află, de asemenea, în vizorul ecologiștilor, care luptă împotriva existenței acestora. Eu recunosc că sunt interesată de zoo, pentru că îmi plac animalele și iubesc să le văd de aproape. Însă în sufletul meu se dă deja o luptă atunci când este vorba despre aceste animale ținute captive.

Dacă vă aflați în concediu și în apropiere există un sanctuar pentru animale, vizați-l pe acela. Acestea sunt cele care merită atenția voastră și mai ales, banii din buzunarul vostru, care astfel vor ajunge într-un loc potrivit, la oameni care iubesc ființele acestea și care le salvează, îngrijesc și ajută – nu la niște exploatatori de animale. De exemplu, în Thailanda există multe sanctuare pentru elefanți. Le poți vedea de aproape, poți face o plimbare cu ele (dar nu te vei sui pe spatele lor!), le poți mângâia. Totul etic!

Nu!

Faceți cunoștință cu sharing-ul

În încheiere și revenind la călătorie și la cazare, v-aș recomanda conceptul de sharing. Acesta poate să însemne următoarele: să te cazezi la localnici, prin AirBnb, să apelezi la rideshare, prin Blablacar. Informați-vă, însă, foarte bine, căci contează foarte mult unde, când și cum faci asta, dacă te afli într-o țară sau alta, dacă mai ești cu cineva sau călătorești singur(ă). Safety first!

Folosesc ambele platforme și am avut (aproape) numai experiențe plăcute și extrem de plăcute, am cunoscut oameni faini și am legat prietenii.

Exit mobile version