Ecologie pentru începători și avansați (3): 10 idei pentru casă

În prima parte din seria aceasta de articole v-am dat 5 idei pentru cum să fiți mai ecologici în baie, iar în a doua,  10 idei pentru cum să fiți mai ecologici în bucătărie. Astăzi aruncăm o privire peste restul casei și identificăm 10 ponturi prin care să fim mai prietenoși cu mediul înconjurător.

1. Cu ce spălăm ferestrele?

O casă are uși și ferestre care trebuie păstrate curate și întreținute. Până de curând, cea mai bună variantă de a spăla geamurile mi s-a părut a fi combinația clasică de spray de curățat geamurile + rolă de bucătărie din hârtie. Deloc ecologic! Îmi aduc aminte cum bunica freca ferestrele cu hârtie de ziar. Nu trebuie să faci asta, dar geamurile se pot spăla foarte bine cu un banal amestec de apă călduță cu detergent de vase, plus o lavetă specială pentru curățenie. Dacă folosiți mănuși de menaj, nu cumpărați mănuși de unică folosință, ci unele refolosibile, pe care să le utilizați până se vor rupe. Ecologiștii avansați nu vor folosi nici detergent de vase, nici mănuși de menaj, nici lavete – ci doar produse naturale și cârpe vechi. Important este, însă, să faci un prim pas!

curățenie

2. Cum să măturăm, aspirăm, spălăm pe jos?

Evitând folosirea chimicalelor prea multe. Avansații lustruiesc casa cu produse de curățenie homemade – pe bază de săpun de casă, bicarbonat de sodiu, oțet, citrice, uleiuri esențiale ș.a.m.d.

Tu poți începe prin a încerca să reduci cantitatea, dar mai ales diversitatea produselor folosite. Nu ai nevoie de o sută de flacoane, sunt produse care au un caracter mai universal și care pot fi aplicate în mai multe situații (găsiți așa ceva la DM). De exemplu, dacă speli geamurile cu detergentul de vase, vei avea un flacon mai puțin! O altă variantă este aceea de a-ți cumpăra produse concentrate, astfel încât să ai cât mai puține flacoane de aruncat. O a treia idee este aceea de a-ți cumpăra produse de curățenie care conțin ingrediente ecologice și care au ambalajul reciclat sau reciclabil. Mătura poate fi una clasică, nu din plastic. Aspiratorul să fie unul fără saci de unică folosință, ci cu sac pe care să îl poți goli, sau, și mai bine, un aspirator care colectează mizeria într-un recipient în care este apă. Avansații spală pe jos cu cârpe refolosite. Nu vreau să vă descurajez să folosiți un mop comod și să vă încurajez să spălați pe jos în patru labe, însă gândiți-vă de două ori ce tip de mop vă cumpărați, cât de multe consumabile înseamnă modelul ales și cât de trainic este.

O recomandare pe care v-o mai fac este aceea de a vă cumpăra un aparat de curățat cu abur, de exemplu, de la Kärcher. Cu ajutorul acestuia se poate face curățenie fără produse chimice. Aburul ucide 99,99% din totalul bacteriilor obișnuite din casă. Eu cu asta spăl hota din inox, de exemplu. Nimic nu s-a dovedit a fi atât de eficient pentru curățarea hotei, ca acest aparat.

curățenie

3. Hota din bucătărie, mașina de spălat vase

Că tot veni vorba de hotă, alegeți una care are filtrul lavabil, filtrul din inox (vezi aici). Acesta poate fi spălat pur și simplu, nefiind necesară schimbarea filtrului. Astfel veți face și economie.

Mașina de spălat vase este o binecuvântare, știu, o folosesc și eu cu foarte mare drag și nu v-aș trimite înapoi la spălat vasele manual. Vă fac, însă, câteva sugestii. Contează ce produse alegeți pentru ea! Nu cumpărați pastile ambalate individual în câte o folie de plastic. Sau cumpărați pastile ecologice (vezi aici). Sau cumpărați detergent lichid într-o cantitate mai mare, astfel încât să rezulte cât mai puține flacoane de aruncat (vezi aici). Sau încercați acest Ecobag cu bile ceramice, care este eficient la 1000 de spălări și reprezintă o alternativă ecologică la folosirea detergenților pentru mașina de spălat vase. Eu am și este eficient, însă nu singur: mai adaug un pic de detergent de vase lichid, însă doar jumătate din cantitatea obișnuită. În plus, niciodată să nu porniți mașina de vase pe jumătate plină – ar fi o risipă de resurse. Dacă aveți o familie mai puțin numeroasă, alegeți o mașină de vase mai mică, de exemplu.

De altfel, să știți că mașina de vase consumă mai puțină apă decât ați consuma voi la spălarea manuală. Dacă puneți dopul la chiuvetă și spălați trei căni, veți fi surprinși să vedeți câtă apă s-a adunat în chiuvetă. Comparați cu apa consumată de mașină, la un ciclu de spălare. Desigur, discuția este mai complexă de atât, căci mașina de spălat vase mai consumă și energie, iar producerea ei înseamnă multe resurse. În plus, odată stricată, va ajunge un deșeu periculos.

mașină de spălat vase

4. Spălatul și uscatul rufelor

Un alt subiect la fel de spinos. Da, mașina de spălat automată este un must. Nu încape îndoială. Însă mașina de uscat rufe, not so much. Înainte de a vă achiziționa una, gândiți-vă bine. Avansații cu siguranță că nu și-ar cumpăra așa ceva. Mașina de uscat rufe consumă energie și mai și strică rufele – le subțiază, cumva, astfel încât ele vor avea un ciclu de viață mai scurt. Multe tipuri de textile nici nu pot fi introduse în mașina de uscat rufe, fără ca acestea să fie distruse. De ce să nu se usuce, așadar, la aer și la soare, natural?

Mașina de spălat automată este, așadar, ceva normal. Însă contează consumul de energie pe care îl are. Alegeți una cât mai economică. Spălați la temperatura corectă, nu încălziți apa mai mult decât este necesar (va fi mai bine și pentru rufe). Apoi acordați atenție detergentului pe care îl folosiți. Ponturile sunt cam aceleași ca cele de la mașina de spălat vase: alegeți un detergent mai ecologic și renunțați, eventual, la balsamul de rufe. Despre acesta se spune, oricum, că nu este sănătos pentru piele, în plus, distruge și anumite tipuri de rufe (de exemplu, este foarte nociv pentru materialul elastic din lenjeria intimă). Detergenții miros, oricum, foarte frumos, așa că nu este sigur că mai este nevoie și de un balsam de rufe.

O altă variantă este aceea de a folosi nuci de săpun. Eu am așa ceva și folosesc sporadic. Pot să vă spun că este eficient! Găsiți așa ceva la DM și în magazinele cu produse naturale. Se introduc câteva nuci într-un săculeț din material textil, care se introduce, pur și simplu, printre rufe. Nucile pot fi refolosite de mai multe ori. Nu aveți idee câtă economie se poate face astfel! Unde mai pui că nu produci nici deșeuri, nu trimiți nici chimicale în sistemul de canalizare.

Avansații își fac singuri detergent lichid pentru spălat rufele, din sodă de rufe și alte adaosuri, vezi, de exemplu, aici. Dacă v-ați înhăma la asta, costurile cu detergentul ar fi minime și ați mai fi și prietenoși cu mediul înconjurător. Dacă aveți chef și timp de experimente, poate faceți o încercare. ?

nuci de săpun

Că tot vorbim de rufe, să spunem și câteva cuvinte despre călcatul rufelor. Nu are rost să vă cumpărați apă parfumată pentru călcat rufe. Dacă apa din locuința voastră este cu calcar, achiziționați, eventual, apă distilată, dar evitați apa aceea parfumată, plină de chimicale.

5. Ce facem cu îmbrăcămintea care se rupe?

Bineînțeles că nu vă voi sugera să cârpiți șosetele rupte sau să remaiați ciorapii. Dar vă puteți cumpăra unele mai de calitate, alese mai cu grijă, care să nu se rupă una-două.

Acum, vorba vine, depinde și unde se rupe un ciorap – în anumite cazuri chiar poate fi cusut fără probleme. Ciorapii rupți pot fi refolosiți în grădină, pentru legatul roșiilor, de exemplu. La noi în familie era o practică obișnuită. Nu cumpăram ceva special în acest scop. Hainele foarte uzate pot fi refolosite cu succes și la curățenie, sunt numai bune pentru a face niște cârpe. Bunica făcea și acele covorașe colorate din hainele vechi. Ce vremuri…

Faptul că hainele de care ne-am plictisit sau care nu ne mai vin, dar care sunt bune, trebuie donate, și nu aruncate, este de la sine înțeles. Nici nu mai trebuie depus efort pentru a identifica o organizație sau o familie căreia să le dai aceste haine – orașele sunt pline cu containere dedicate acestui scop. Trebuie doar să duci sacii acolo, este un minim de efort.

Iar dacă tot trebuie aruncate hainele, pot fi duse la  reciclat. De exemplu, la H&M se colectează îmbrăcăminte nedorită, în orice condiție se află ea. Și se specifică special că pot fi aduse acolo chiar și șosete desperecheate! Ceea ce se adună în aceste cutii de reciclare din magazine se trimite, apoi, la cea mai apropiată unitate de reciclare. Produsele sunt sortate manual. Hainele care pot fi repurtate sunt comercializate în întreaga lume drept mărfuri second hand. Articolele textile care nu mai pot fi purtate sunt transformate în alte produse, precum colecții remake sau lavete. Articolele textile care nu pot fi reutilizate fie primesc o nouă șansă sub formă de fibre textile, fie sunt folosite la fabricarea de produse, precum materiale de protecție sau izolație în industria auto. Așadar, nu aruncați aceste haine la gunoi, pentru că ele mai pot fi utile! În plus, pentru fiecare sacoșă de textile pe care o duci la H&M, vei primi un voucher pe care-l poți folosi la următoarea achiziție de la ei (detalii, aici).

Pantofii pot fi duși la reparat, nu este o problemă să le mai pui câte un flec nou. Până mai există astfel de ateliere de reparații…

În primul și primul rând însă, nu vă mai cumpărați atâtea haine. Gândiți-vă, întotdeauna, de două ori înainte să achiziționați ceva. Mergeți la second hand, este o atitudine foarte ecologică să faceți asta. Acordați atenție, faceți alegeri conștiente!

haine

6. Atenție la consumul de energie!

Este incredibil, dar văd, deseori, că oamenii nu se gândesc că într-o încăpere în care nu este nimeni, nu trebuie să ardă lumina și nici să meagă televizorul. Stingeți lumina, stingeți televizorul, stingeți tot ceea ce nu folosiți! Este un minim minimorum. Nu consumați energia electrică (sau de alt fel) aiurea. De ce să plătiți chiar și 2 lei în plus la o factură, pentru ceva inutil? De ce să lucreze centralele de producție a energiei, degeaba, ca să meargă un televizor la care nu se uită nimeni?

De asemenea, contează ce tip de becuri alegeți. Din fericire, legislația a fost foarte bună în acest sens, astfel că de o vreme încoace se comercializează becuri cu un consum foarte redus de energie. Chiar și așa, stingeți lumina acolo unde nu are nicio utilitate! Becurile folosite, stricate trebuie duse în locurile special amenajate pentru colectarea lor, nu uitați!

Nu cumpărați baterii, ci acumulatori. Aceștia măcar pot fi refolosiți de câteva ori, până li se termină ciclul de viață. După aceea, duceți bateriile și acumulatorii în locurile special amenajate pentru colectarea lor. Sunt deșeuri foarte periculoase!

Ori de câte ori cumpărați electrocasnice noi, alegeți unele cu consum cât mai redus de energie. Va fi un pic mai scump, însă pe termen lung veți ieși mai câștigați și voi, și mediul înconjurător. Nu schimbați electrocasnicele doar pentru că vă doriți un model mai nou, ci doar dintr-un motiv întemeiat, cum ar fi acela că s-au stricat și nici nu mai pot fi reparate. Când li s-a terminat ciclul de viață, duceți-le la centrele speciale de colectare, întrucât reprezintă deșeuri periculoase (detalii, aici).

Nu, nu trebuie să le cărați în spate. Există campanii în care se face colectarea la voi în oraș, în sat, la colțul străzii. Majoritatea aveți mașină. Faceți un drum până la un centru de colectare. Dacă nu aveți mașină, rugați un prieten, cu siguranță vă va ajuta cineva cu un drum. Deseori sunt campanii în care atunci când cumpărați un produs nou, cel vechi îl preia chiar magazinul. Becurile, bateriile și celelalte produse de mărime mică pot fi, pur și simplu, introduse în poșetă sau în mașină, iar atunci când se întâmplă să treceți pe lângă un punct de colectare, gata, ați și rezolvat problema, fără niciun efort.

energie electrică

7. Dacă vă plac plantele decorative

Fie că stați la casă sau la apartament, probabil că vă plac plantele decorative. Sunt puține persoanele care nu le iubesc. Dacă alegeți plante care nu sunt exotice, îngrijirea lor va fi mai simplă, acesta este unul dintre aspectele la care sunt atenți avansații. Ei cu siguranță nu cumpără plante care au fost aduse de departe, producând, astfel, un consum mare de resurse.

Nu despre asta vreau să vă vorbesc, însă, ci despre îngrijirea lor. În primul rând, despre udatul plantelor. Avansații adună apa în care au spălat legumele și fructele, de exemplu. Nu dau drumul acelei ape pe canalizare. O colectează și o folosesc pentru udat. Dacă locuiți la casă, poate că ar fi interesant să vă gândiți la plasarea, pe undeva, a unui recipient mare, astfel încât să colectați apă de ploaie, pe care să o folosiți, apoi, la udatul plantelor. Nu veți mai consuma apă de la robinet pentru asta, în plus, plantelor nu le place clorul, oricum. ?

Dacă vreți să apelați la îngrășăminte pentru plante, alegeți conștient. Citiți eticheta și cumpărați ceva mai ecologic. Sau folosiți zaț de cafea.

Alegeți bine ghiveciul. Ceramica este de preferat plasticului – nu doar din punctul de vedere al mediului, ci și al plantelor. Plantele se simt mai bine în ceramică, iar ceramica arată mai bine, așa că este o situație de tip win-win.

Dacă vă moare o plantă, nu o aruncați la gunoi, ci la compost. Vedeți dacă îi puteți refolosi pământul. Și nu fugiți la supermarket pentru o nouă floare. Alegeți un producător mic, o florărie mică – sau apelați la metoda bunicilor noștri, care cereau pui unii de la alții. Îmi amintesc foarte bine cum prietenele bunicii mele plecau cu pui în hârtie de ziar, iar bunica aducea acasă pui, tot așa ?

plante

8. Ce jucării cumpărăm copiilor?

Și mai ales, câte jucării? Copiii nu au nevoie de un milion de jucării de proastă calitate, ci de mai puține, dar bune. De unele care să le dezvolte abilitățile, care să le pună creativitatea la muncă ș.a.m.d. Eu nu sunt mămică (încă), dar chiar și așa știu, de exemplu, că jucăriile de lemn sau din material textil sunt de preferat celor din plastic.

babur design
Jucării din lemn – de la Babur Design

Alegeți conștient. Alegeți jucării bune, alegeți jucării handmade, de la producători mici, susțineți antreprenorii din apropierea voastră. Vă recomand Babur Design (despre care am mai scris aici), Wondernest – Quilted Stories (despre care am mai scris aici) și Ador Deco (din Timișoara).

păpușă
Păpușă din material textil – de la Wondernest – Quilted Stories

Fac niște mi-nu-nă-ții – orice am oferit cadou de la ei, nu a dezamăgit deloc.

ador deco laura dumbravă
Păpuși din material textil și pernuțe în formă de nor – de la Ador Deco

9. Dăm o petrecere! Dar cum?

Va fi ziua copilului nostru, va fi aniversarea căsătoriei noastre, va fi Revelionul! Dăm un party, așadar! Cum facem asta, în așa fel încât să fim atenți la amprenta ecologică a petrecerii noastre?

În primul rând, ne gândim la cât deșeu va rămâne în urma distracției noastre. Evitați tot ceea ce este de unică folosință! Știu că nu aveți chef să spălați un munte de vase, dar totuși… Nu folosiți farfurii și tacâmuri de unică folosință. Taman în această zi de sărbătoare ați renunța la farfuriile și paharele frumoase? Mai rămâne și un munte de gunoi în urmă – care nu poate fi reciclat!

În al doilea rând, în mod evident, dacă mâncarea va fi gătită de voi, deșeurile rezultate vor fi mai puține – în comparație cu situația în care ați apela la catering, care vine ambalat și care angrenează un număr mare de resurse. OK, cumpărați tort, nu îl faceți voi. Dar comandați tortul de la cofetărie și aduceți-l acasă într-un clopot din carton – nu îl cumpărați de la supermarket, în plastic. Doar un exemplu…. Cumpărați bere la sticlă, în lăzi – nu la PET. Faceți limonadă sau suc din sirop natural – nu cumpărați băuturi pline de E-uri.

În al treilea rând, atenție la cantitatea de mâncare pe care o pregătiți, nu faceți risipă. Dacă rămâne în urmă ceva, oferiți la pachet invitaților, mâncați a doua zi, congelați, donați celor mai puțin norocoși – după caz. Mâncarea nu trebuie să ajungă, în niciun caz, la gunoi!

În al patrulea rând, atenție la decorațiuni. Cât deșeu va rămâne în urmă? – întrebați-vă. Sigur că cel mic va dori baloane, dar dacă este posibil, renunțați la confetti, de exemplu. Renunțați la tot ceea ce nu este absolut necesar, în schimb, fiți creativi! Masa de Crăciun nu trebuie decorată, neapărat, cu ceva de unică folosință sau cu ceva din plastic. Puteți apela la conuri de brad, la crenguțe de brad, la mere, la portocale. Nu aveți nevoie de aranjamente speciale, puneți niște flori frumoase în vaze: va fi perfect!

Și niciodată, dar niciodată să nu lansați lampioane de hârtie! Știu, este frumos să le privești cum dispar în zare… dar, tocmai asta este, că ele NU dispar de fapt în neant. Ele cad, la un moment dat, undeva pe pământ. Este puțin probabil să provoace un incendiu (deși este posibil). În schimb, vor cădea pe o plajă, pe un câmp, într-o pădure… iar locul lor nu este, cu siguranță, acolo!

Artificiile nu sunt pentru a fi folosite la fiecare banală sărbătoare a noastră. S-a ajuns la o mare exagerare în acest sens, dacă mă întrebați pe mine. Orice nuntă sau zi de naștere mai cu fițe se încheie cu așa ceva. Lăsați-le pentru Revelion, când sunt oferite din partea orașului, pentru toată lumea. Animalele de companie le urăsc din tot sufletul, fiecare sesiune de artificii înseamnă un chin pentru câini, de exemplu.

10. Apropo de animalele de companie…

Animale de companie impropriu spus… ei sunt membri de familie! Avansații v-ar spune că a avea un câine sau o pisică nu este ceva ecologic, dar deloc. Gândiți-vă numai la cantitatea imensă de deșeuri care rezultă în urma deschiderii atâtor conserve și atâtor pliculețe de mâncare. Ca să nu mai vorbim de litiera pisicii.

Sigur că nu trebuie să renunțați la bucuria de a avea un câine sau o pisică. Însă nu uitați să colectați selectiv ambalajele de la mâncare, ori de câte ori este posibil. În locul celor din plastic, alegeți aluminiul, care este un material mai sustenabil.

Apoi, trebuie să știți că există și litiere ecologice. Unele dintre ele sunt realizate, din start, din materiale reciclate, cum ar fi hârtia. Celelalte sunt litiere pe bază de plante, care sunt biodegradabile, fiind realizate din grâu, porumb, orz, coajă de alune, rumeguș, hârtie reciclată sau deșeuri vegetale.

Excrementele animalelor de companie pot fi compostate doar în anumite condiții. Pentru că ele conțin bacterii dăunătoare, nu le compostați dacă aveți intenția de a utiliza acel compost pentru fertilizarea culturilor comestibile. Altminteri, fecalele lor sunt perfect compostabile. Informați-vă în detaliu despre subiect!

Un alt aspect important este să nu exagerați atunci când le cumpărați accesorii și jucărioare. Pot dormi foarte bine și pe o pernă sau pătură obișnuită, chiar mai veche, nu trebuie să le cumpărați tot felul de complicațiuni. Nu au nevoie de un milion de jucării – câteva sunt mai mult decât suficiente. Fiți, de asemenea, creativi! Pisicuța voastră se va putea juca foarte bine și cu un animal de pluș de care copilul vostru s-a plictisit, nu îi trebuie, neapărat, ceva foarte special.

Nu uita să fii un stăpân responsabil! Du câinele și pisica la veterinar, fă-i toate vaccinurile necesare, îngrijește-l și sterilizează-l.

animale de companie

*

În mod ideal, ar trebui să avem cu toții panouri solare, eoliene, să locuim în case eficiente energetic și așa mai departe. Investițiile acestea costă foarte mulți bani și reprezintă o problemă pentru mulți dintre noi, chiar dacă s-ar recupera în timp. Ca sfat general, însă, nu pierdeți niciodată din vedere gândirea „nemțească”, așa cum i se spune pe la noi. Un exemplu: Vara este prea cald în casă? Înainte de a cumpăra un aparat de aer condiționat, gândiți-vă dacă nu sunt alte câteva lucruri pe care le-ați putea face pentru ca locuința să nu se mai încingă așa: să o izolați pe exterior, să montați niște jaluzele sau draperii (mai) eficiente, să asigurați o mai bună circulație a aerului în casă și așa mai departe…

Întotdeauna gândiți-vă la consecințele acțiunilor voastre, chiar și a celor mai simple dintre ele. 

(Acolo unde nu este specificat altfel, sursa fotografiilor este Pixabay.)

2 thoughts on “Ecologie pentru începători și avansați (3): 10 idei pentru casă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =