baie

Ecologie pentru începători și avansați (1): 5 idei pentru baie

Există oameni care acordă foarte mare atenție reducerii deșeurilor. Ei nu colectează selectiv deșeurile – ei nici măcar nu le produc. Unii au reușit să reducă drastic cantitatea de gunoi care părăsește gospodăriile lor, iar alții sunt dedicați mișcării zero waste, adică nu produc deșeuri aproape deloc sau chiar deloc, deloc. Pentru asta este nevoie de un efort extraordinar de mare, iar eu îi admir pe acești oameni, pentru că ne dovedesc că dacă se vrea, se poate! 

baie

Tu în ce punct te afli?

Cu toții ne aflăm în etape diferite, în multe aspecte ale vieții. În urmă cu 5 ani nu eram nici eu atât conștientă de problemele astea de mediu. Iar în urmă cu 10 ani, nu mai zic… Uneori mă iritau chiar cei care vorbeau mult despre asta – așa cum o fac eu, acum. Cu timpul însă, am devenit mai deschisă. M-au influențat foarte mult blogurile maghiare pe care le urmăream și care tratau subiectul. Dar ceea ce a fost cel mai decisiv în acest proces, a fost mutarea în Elveția. Voi scrie și despre asta într-o zi! Mai am foarte multe de învățat, dar pot să spun că a devenit, deja, ceva ce mă preocupă destul de mult.

Astăzi vreau să parcurgem 5 idei pentru baie – pentru fiecare dintre ele, vă voi prezenta varianta pentru avansați și varianta pentru începători.

1. Apă

Oricât de ciudat vi s-ar părea, există oameni care, din dorința de a consuma cât mai puțin din resursa noastră prețioasă, apa, fac baie în aceeași cadă cu apă. Da, m-ați înțeles bine. Atunci când vor să se bucure un bubble bath, umplu vana cu apă și apoi fac, toți membrii familiei, baie în aceeași apă, pe rând. Nu întâmplător am ales acest exemplu pentru început. Am vrut să vă șochez. În România, acest lucru se întâmpla și se mai întâmplă – însă din cauza sărăciei. Așa că este normal să vă șocheze asta și să vă trezească chiar dezgustul. Totuși, unii avansați fac asta!

Tu nu trebuie să faci baie astfel. Nu trebuie nici să îți scurtezi dușurile relaxante sau să faci dușuri mai scurte. Însă ceea ce poți face, fără absolut niciun efort, este să oprești robinetul atunci când te speli pe dinți, respectiv să oprești dușul atunci când te șamponezi și te săpunești, căci atunci apa curge degeaba. Iată o idee pentru începători! 

baie
Sursa foto: Pixabay

2. Șampon, gel de duș, săpun

Rămânem în vană și analizăm puțin cam cât de multe flacoane de șampon și de gel de duș folosim într-un an. Împreună cu celelalte recipiente – de la demachiant, loțiuni, creme etc. -, multe, foarte multe.  Vă spun eu, care de peste un an încoace trebuie să le colectez pe acestea separat față de orice alt tip de deșeu din casă, pentru a le duce într-un loc special de colectare. Avansații își fac singuri șampon homemade din diverse; sau se spală pe cap numai cu bicarbonat de sodiu și se clătesc cu oțet de mere. Unii își fac scrub din zaț de cafea și ulei de cocos. Nu cumpără absolut deloc produse frumos mirositoare din comerț, pentru a nu produce deșeuri din plastic.

Tu nu trebuie să renunți la produsele frumos mirositoare. Însă poți să treci, atât de la șampon, cât și de la gel de duș, la săpunuri. În funcție de locul din care le cumperi, ele pot veni complet fără ambalaj. Eu am încercat și chiar îmi place mai mult cum spală săpunurile acestea naturale (am cumpărat de aici, dar le găsiți și la DM)! Încă nu am renunțat complet la produsele la flacon, dar am redus cantitatea lor. Iată o altă idee pentru începători!

Sursa foto: manna.ro

3. Discuri demachiante și demachiant

Trecem la chiuvetă și ne demachiem, căci nu-i așa, niciodată să nu te culci cu machiajul pe față! Avansații folosesc discuri demachiante din material textil (vezi aici), care se pot spăla și se pot refolosi, iar unii au renunțat chiar și la demachiant, apelând în schimb la ulei de măsline sau ulei de migdale. Unele femei nu se machiază deloc, numai pentru a nu produce deșeuri prin produsele de make-up.

Tu nu trebuie să renunți la machiaj și nici să îți cumperi discuri demachiante refolosibile. Poate te temi de faptul că acestea nu pot fi atât de igienice ca discurile demachiante de unică folosință. Poate nu vrei să îți bați capul cu depozitatul, uscatul și apoi spălatul corespunzător al acestora. Însă poți să renunți, fără probleme, la șervețelele demachiante, și la șervețelele umede în general. Sau poți aplica metoda demachierii mai cu răbdare (vezi aici), astfel încât să folosești de două ori mai puține discuri demachiante. Eu am probleme cu tenul, așa că nu risc. În schimb, atunci când cumpăr produse de machiaj, sunt cumpătată, nu adun o cantitate care să expire și să se arunce apoi. Vezi și tu pe unde poți face mici ajustări la acest subiect!

discuri demachiante refolosibile
Sursa foto: Greenmade zerowaste

4. Periuță de dinți și pastă de dinți

Rămânem la chiuvetă și ne spălăm pe dinți, atât dimineața, cât și seara, nu-i așa. Avansații nu cumpără pastă de dinți la tub, pentru că ambalajul este din plastic. Își fac pe acasă un fel de pastă de dinți din bicarbonat de sodiu și alte ingrediente (eu nu recomand astfel de experimente, am auzit că în unele cazuri s-a soldat cu lucruri nasoale) sau cumpără pastă de dinți realizată din ingrediente naturale, fără chimicale, cu ambalaje mai sustenabile, cum ar fi și pastele de dinți cu cărbune activ pe care le găsiți aici sau aici. Avansații nu cumpără nici periuțe de dinți din plastic, ci unele din bambus sau din amidon de porumb, care sunt complet biodegradabile, ca cele de aici sau aici sau aici.

Tu nu trebuie să te speli pe dinți cu bicarbonat de sodiu, deși există păreri conform cărora să faci asta uneori este chiar OK. Poți, însă, să îți alegi mai cu atenție pasta de dinți și să cumperi una din ingrediente naturale, cu ambalaj mai sustenabil sau chiar biodegradabil, și de asemenea, poți să îți cumperi o periuță de dinți din bambus. Eu am și mi se pare chiar foarte, foarte drăguță! Poți renunța, de asemenea, la apa de gură, probabil nu îți va lipsi deloc!

Sursa foto: emag.ro

5. Absorbante și tampoane / scutece 

Trecem la treburi mai serioase și de absolută necesitate. Absorbantele, tampoanele și scutecele de unică folosință produc o cantitate inimaginabilă de deșeuri. De aceea, avansații nu mai folosesc nici absorbante, nici tampoane. Dar ce folosesc atunci? – vă întrebați. Ei bine, așa-numitele cupe menstruale, care sunt o alternativă inovatoare la absorbante și tampoane. Dacă nu ați auzit încă de acestea, mai multe informații găsiți aici. Există, de asemenea, tampoane și absorbante lavabile, vezi aici. Avansații nu folosesc nici scutece de unică folosință, ci unele lavabile, vezi aici.

Tu nu trebuie să renunți nici la absorbante, nici la tampoane, nici la scutece, dacă nu te simți pregătită de așa ceva. Cea mai mare rezistență la schimbare o regăsesc și eu tot aici, pe bună dreptate. Să spăl tampoane și scutece nu-mi surâde absolut deloc, însă nu exclud posibilitatea de a face măcar o încercare cu o cupă menstruală. Renunță însă la șervețelele umede, oricum nu sunt sănătoase, pentru că sunt îmbibate cu tot felul de chimicale. Dacă este necesar și ești acasă, spală-te, iar dacă ești în oraș, rabdă, căci șervețelele acelea îți distrug, oricum, pH-ul, deci fac mai mult rău decât bine (mai ales cele care nici măcar nu sunt destinate igienei intime, ci sunt unele obișnuite). 

cupa menstruala
Sursa foto: cupemenstruale.ro

*

Eu vă propun să nu ne uităm la ceea ce NU putem sau NU dorim să facem, ci la ceea ce putem. De asemenea, dacă îți propui lucruri (prea) mari de la început, acestea vor deveni cu ușurință unele nerealizabile. Dacă trebuie să te chinuiești, îți va pieri cheful repede. Ia-o încet, cu pași mici, iar când te vei simți pregătit, poți trece la un următor nivel.  

În partea a doua vom arunca o privire în bucătărie. 

3 thoughts on “Ecologie pentru începători și avansați (1): 5 idei pentru baie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + fourteen =