Știați că un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă?! Uleiul alimentar uzat nu este biodegradabil, dar este o resursă regenerabilă: dintr-un litru de ulei uzat se pot obține 900 ml de biodiesel. De aceea, uleiul folosit la gătit nu trebuie aruncat – niciodată, dar niciodată! – la chiuvetă, ci adunat și predat în locurile dedicate acestui scop. Aflați mai multe din articol!
De ce este uleiul alimentar uzat atât de nociv?
În primul rând, uleiul alimentar uzat aruncat în sistemul de canalizare (adică turnat direct în chiuvetă) are foarte mari șanse să vă înfunde țevile. Odată ajuns la stațiile de epurare, face stricăciuni și acolo. În al doilea rând, atunci când ajunge în resursele naturale de apă, formează o peliculă la suprafața apei, ceea ce va împiedica oxigenul în a ajunge la flora și fauna subacvatică. Lipsă de oxigen? Moarte sigură pentru acestea! La modul general vorbind, un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă. Pur și simplu!
În al doilea rând, dacă uleiul alimentar uzat ajunge în sol, devine rânced în timp, iar asta are efecte deosebit de negative: va mai trece foarte mult timp până ca acel petic de pământ să devină, din nou, fertil.
De ce să permiți ca uleiul alimentar uzat să facă atâtea ravagii, când este atât de simplu să îl colectezi și să îl duci într-un loc în care el va fi chiar regenerat?
Cum să colectezi și să reciclezi uleiul alimentar uzat?
Uleiul alimentar uzat trebuie colectat, deci, și dus în locurile în care poate fi regenerat. De exemplu, poate deveni biodiesel sau poate fi folosit la fabricarea de săpun! Pentru asta trebuie, însă, avute în vedere câteva lucruri. Iată care sunt acestea:
- uleiul trebuie lăsat să se răcească (cred că acest lucru este absolut evident)
- uleiul trebuie, apoi, strecurat de resturile alimentare (poți cumpăra o strecurătoare nouă, iar cea veche să o folosești numai în acest scop)
- cel mai comod este să aduni uleiul într-un flacon de 5 litri, dar orice recipient din plastic, sticlă sau metal este potrivit
- uleiul alimentar uzat nu se amestecă cu alte tipuri de uleiuri!!! (ulei de motor, de exemplu)
Când s-a adunat, deja, o cantitate mai considerabilă (de exemplu, s-a umplut flaconul de 5 litri), îl poți duce la reciclat. Nu trebuie să faci un drum special pentru asta! Pune flaconul în mașină, urmând ca atunci când ajungi în apropierea benzinăriei/magazinului/centrului de colectare, să predai și uleiul alimentar uzat.
Unde poți duce uleiul alimentar uzat?
Uleiul alimentar uzat poate fi dus în mai multe locuri de colectare. Vă enumăr aici câteva, dar lista nu este exhaustivă, sunt doar locurile despre care am eu, acum, cunoștință.
- Sigurec este un proiect care a luat naștere ca urmare a unui acord încheiat între autoritățile publice și diverse companii private, menit să asigure reciclarea diverselor tipuri de deșeuri. Sigurec are stații de colectare în apropierea magazinelor Carrefour, unde colectează și ulei alimentar uzat. Mai multe informații, aici.
- MOL România. Benzinăriile MOL din România colectează ulei alimentar uzat. Pentru mine este cea mai la îndemână metodă: recipientul se predă, pur și simplu, personalului de la benzinărie. Mai multe informații, aici.
- Uleiosul este un proiect de antreprenoriat social, care colectează ulei alimentar uzat chiar de la domiciliul oamenilor. Funcționează, pentru moment, în București și în Iași, cantitatea minimă fiind de 4 litri (persoane fizice) și de 20 de litri (persoane juridice). Foarte tare mi se pare că se folosește bicicleta pentru asta. Mai multe informații, aici.
- Borcanul cu ulei este un proiect timișorean, inițiat de Eco Club Timișoara și pus în practică de voluntari, numiți „ambasadori BCU”. Aceștia amplasează recipiente de colectare a uleiului alimentar uzat în diverse locuri din Timișoara, chiar și în scările blocurilor în care locuiesc, de exemplu. Oricine poate deveni un astfel de ambasador. Mai multe informații, aici.
- Butoiul cu ulei este un alt proiect inițiat de Eco Club Timișoara. Se adresează operatorilor economici din segmentul HORECA; firmelor/companiilor/instituțiilor care doresc să faciliteze colectarea de ulei alimentar uzat de la angajați; asociațiilor de proprietari care doresc să amplaseze un butoi în scara blocului și cetățenilor care adună minim 20 de litri de ulei, în Timișoara. Mai multe informații, aici.
- OilRight este o întreprindere social eco-inclusivă din Timișoara, care oferă timișorenilor o alternativă curată și la îndemână de colectare și reutilizare a uleiului alimentar folosit. Uleiul colectat este procesat și transformat, cu ajutorul persoanelor vulnerabile angajate, într-un produs eco-chic: lumânări de calitate, cu un design simplu și atrăgător, pentru relaxare sustenabilă și decor interior responsabil. Mai multe informații, aici.
Sper că v-am convins! ?