Site icon Desculță prin Timișoara

Din nou despre tehnica shibori sau tie-dye

Ce credeți? Am vopsit încă un rând de așternuturi vechi. Și ce credeți? Nu mă voi opri aici. Îmi place prea mult ceea ce iese cu această tehnică a vopsirii shibori (sau tie-dye). Este foarte ofertantă și creativă. Mă gândesc să mai cumpăr vopsea arămie, galbenă, turcoaz…

Să începem cu începutul…

Am moștenit de la bunica o mulțime de seturi de lenjerie de pat din damasc. Cum acestea au fost mereu păstrate în dulap și nimeni nu le-a folosit, s-au cam îngălbenit/pătat. Sunt însă dintr-o țesătură de calitate și au valoare sentimentală, așa că nu le-am putut arunca și am stat să mă gândesc ce să fac cu ele. Am cumpărat vopsea pentru textile și am hotărât să vopsesc lenjeriile cu tehnica shibori sau tie-dye pe care am descoperit-o pe Place of my taste. Am obținut astfel niște lenjerii de pat cu adevărat unicat.

1. Albastru

Prima oară am cumpărat vopsea în nuanța albastru marin, care este oricum cea mai răspândită în tehnica shibori. Există unele vopsele care se folosesc în mașina de spălat. Aceasta NU era pentru mașina de spălat, așa că am vopsit așternuturile la găleată.

Idee pentru august: vopsește așternuturile vechi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru că mi-a plăcut ce a ieșit am hotărât că o să vopsesc și restul lenjeriilor de pat: tot cu aceeași tehnică.

2. Verde

Am cumpărat vopsea verde! De data aceasta, una care se folosește la mașina de spălat. Această vopsea este o minune! Bagi așternuturile în mașina de spălat, adaugi vopseaua-praf în locul în care se pune detergentul, adaugi sare conform „rețetei” de pe cutie și dai drumul la un program normal de spălate la 40 de grade. Când se termină programul, lenjeria de pat are o nouă culoare și un cu totul nou look!

Un nou set de așternuturi vechi-noi: vopsite acasă!

3. Roșu

Această lenjerie trebuia să iasă roșie (tulip red scria pe cutie), însă cantitatea de vopsea din cutie ar fi fost suficientă doar pentru 500 de grame de textile. Cum setul de lenjerie avea peste 1 kg, a ieșit roz. Un roz frumos, însă.

Dacă v-am inspirat aștept să văd și ceea ce ați făcut voi! Mai multe informații despre tehnica shibori/tie-dye găsiți pe internet: dacă aveți răbdare și curaj puteți realiza niște modele absolut spectaculoase, din mai multe culori chiar!

Pont: Am observat că s-a fixat mai bine culoarea atunci când am adăugat și un pic de oțet în mașina de spălat (deși NU scria așa ceva pe cutie). Trucurile bunicii s-au dovedit a fi bune!

Spor și succes!

Exit mobile version