ecologie

Exercițiu-provocare: deșeuri transformate în ambalaje pentru cadouri!

Am adunat – un an întreg! – tot felul de hârtii și hârtiuțe, ambalaje și diverse. Acum, la final de an, am împachetat cu ele niște „cadouri”. Am pus ghilimele pentru că nu sunt cadouri propriu-zise: totul a fost un exercițiu, o provocare. Am vrut să văd și să vă arăt ce se poate face cu lucruri care sunt considerate a fi deșeuri și care ar fi ajuns la gunoi, sau în cel mai bun caz, la reciclare.🎁

cadouri

Toate cutiile de mai sus au fost împachetate, deci, cu lucruri pe care le-am adunat în decursul unui an și pe care le-am păstrat într-o cutie pe care am pus-o în pivniță. Nu a ocupat mult loc și nu m-a deranjat în niciun fel.

Printre cele adunate s-au regăsit următoarele:

  • materiale în care au fost ambalate cadouri pe care le-am primit eu, și pe care le-am refolosit;
  • panglici de la diverse – de la cadouri primite sau panglici din cele care se regăsesc în interiorul unor bluze, la umeri;
  • hârtie „moale” în care erau înfășurați pantofii noi, în cutie;
  • ambalaj de la ciocolată ediție de Crăciun, cu desene;
  • cutii de la seturi de cosmetice, ediție de Crăciun, cu desene;
  • carton auriu care a servit drept tăviță la niște prăjiturele cumpărate la la cutie;
  • „pliculeț” din carton în care am primit tacâmuri pe un zbor Qatar Airways

Și așa mai departe. Practic, am pus deoparte tot felul de lucruri! Că am salvat ambalajele în care am primit eu cadouri nu este ceva deosebit. Mai interesant a fost că am păstrat și câte ceva – hârtie, carton – doar pe motiv că avea un model, o culoare, o textură frumoasă – cum ar fi hârtia de la ciocolată sau cutia de la niște cosmetice. Le-am ales, apoi, pe culori și m-am străduit să realizez ceva frumos. Totul a fost, cum am spus, doar un exercițiu, o provocare. Am făcut asta nu numai din curiozitate, ci și ca să atrag atenția asupra risipei pe care o facem și ca să vă inspir.

Vă invit să priviți lucrurile dintr-un alt unghi! Salvați și refolosiți, mereu, ceea ce se poate salva și refolosi. În general, ambalajele cadourilor au o viață foarte efemeră: ajung la gunoi în două secunde. Puțină lume le refolosește, deși este o opțiune foarte bună și deloc, dar deloc rușinoasă (dacă cineva s-ar gândi la așa ceva, că ar fi ceva rușinos).

O altă opțiune bună este să oferiți cadoul într-o pungă de cadouri (din hârtie), care poate fi apoi refolosită de către cel cadorisit, cu o altă ocazie, când va face el un cadou; și tot așa.

*Alte idei de ambalat cadouri:

Împachetarea cadourilor – altfel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =