trandafiri

Desculță prin Rapperswil, orașul elvețian cu 16 000 de trandafiri

În orașul elvețian Rapperswil există mai multe locuri în care poți vedea trandafiri, însă cea mai tare idee dintre toate mi s-a părut a fi aceea de a amenaja (și) o grădină de trandafiri în care sunt plantați numai și numai soiuri dintre cele mai parfumate – este o grădină dedicată persoanelor nevăzătoare. Ce idee minunată! 

În luna iunie a acestui an a fost pentru a doua oară când am ajuns în orașul lui Roger Federer, Rapperswil. Acolo locuiește, da. Și iarăși nu a fost acasă, adică nu l-am întâlnit pe stradă, așa cum am sperat. :))

trandafiri

Am ajuns la Rapperswil cu trenul. Dar pentru că se află chiar pe malul lacului Zürich, la numai 35 de kilometri de acesta, din oraș practic aș fi putut ajunge acolo și cu vaporul, direct peste lac. Din păcate, aproape că am pierdut momentul: trandafirii erau, deja, un pic ofiliți. Dar nu neapărat că ar fi trecut timpul lor, ci pentru că am fost la Rapperswil după o serie întreagă de zile caniculare. Chiar și așa, florile au fost minunate.

trandafiri

De fapt, era super cald chiar și în timpul vizitei noastre: soarele ardea fantastic deja la 9:30 dimineața. Chiar nu aș fi crezut, m-am gândit că până pe la 11-12 o să fie decentă temperatura, de asta ne-am și dus acolo la 9 dimineața. M-am topit complet, dar a fost frumos! (Chit că apoi am zăcut toată după-amiaza în casă, cu obloanele trase, bând apă cu lămâie și frunze de mentă.)
În grădinile Mănăstirii Capucinilor din Rapperswil, dar și în alte câteva locuri din oraș, sunt nu mai puțin de 16 000 de trandafiri. Cum spuneam, există inclusiv o grădină special gândită pentru a primi vizita nevăzătorilor: trandafirii de aici sunt și mai parfumați, și există și inscripții Braille. Trandafirii apar până și pe stema orașului!
trandafiri
trandafiri
trandafiri
trandafiri
În oraș se auzeau clopotele, iar localnicii se îndreptau către biserica de lângă grădina de trandafiri. Cealaltă jumătate din oraș era la o competiție sportivă care avea loc mai jos, iar cum era și foarte, foarte cald, am avut norocul de a avea toată grădina doar pentru noi. A fost super!
trandafiri
trandafiri
trandafiri
Am făcut o plimbare și prin împrejurimi, în orașul vechi. Orașul Rapperswil se cheamă, mai exact, Rapperswil-Jona și face parte din cantonul St. Gallen al Elveției. Are o populație de aproximativ 25 000 de locuitori, iar așa cum am mai menționat, unul dintre rezidenții săi este chiar marele jucător de tenis Roger Federer.
Centrul istoric este dominat de Castelul Rapperswil (sec. al XII-lea), care se află pe o peninsulă și este înconjurat de aleile medievale ale orașului.
După ce ne-am plimbat prin zona centrală, am îndrăznit să mai parcurgem și podul din lemn de peste lac. Pentru că da, din Rapperswil poți trece pe jos peste lacul Zürich și să ajungi în localitatea de vizavi, Hurden. Este ceva fantastic de frumos!
zürichsee
zurichsee
Aici, un pod peste lac a existat încă din cele mai vechi timpuri – deja în 1500 î.Hr. (!), dovadă stând niște piloni descoperiți. Desigur, acesta nu este podul acela, căci de-a lungul anilor podul s-a tot refăcut, dar chiar și așa… În plus, este cel mai lung pod din lemn din Elveția.
De-a lungul anului, la Rapperswil au loc numeroase evenimente. Printre altele, un festival de jazz și blues, un carnaval, un festival al lacului, un târg de Crăciun și așa mai departe. Și familiile cu copii găsesc o mulțime de lucruri de făcut aici: există circ, un tobogan uriaș, un zoo special pentru copii etc. Este un bun punct de plecare și pentru diverse drumeții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − three =