sprüngli

Desculță prin Zürich. Bahnhofstrasse, încântătoare de sărbători

Am avut nevoie de timp pentru a mă obișnui și mai ales pentru a mă împrieteni cu Zürich-ul. Orașul nu este unul neapărat turistic – în sensul în care sunt Viena, Parisul, Barcelona sau Praga. Deși are, categoric, un farmec al lui. Însă după Viena, Zürich-ul era… prea puțin. Și asta în condițiile în care, culmea, nu mi-a plăcut prea mult la Viena, în schimb mă simt foarte bine la Zürich. Complicat, nu-i așa? Să vă explic.

sprüngli
Clădiri reale vs. clădiri de decor – vitrina cofetăriei elvețiene Sprüngli, pe Bahnhofstrasse

Revelația a venit în perioada sărbătorilor

Revelația că orașul acesta îmi place totuși mult a venit în momentul în care l-am văzut împodobit de Crăciun. Anul trecut m-am plimbat pe străzile înguste din centrul vechi, iar anul acesta am luat la pas faimoasa Bahnhofstrasse, care este un fel de Mariahilferstrasse din Viena. Tot amintesc de capitala Austriei – nu doar pentru că am locuit acolo, ci și pentru că știu că o mare parte dintre timișoreni (și români în general) cunosc foarte bine Viena.

Nu este, așadar, un oraș care să îmi fi cucerit inima, până acum. Însă Zürich-ul este minunat în perioada sărbătorilor. Modul în care este împodobit orașul este absolut pe gustul meu. Decorațiunile sunt, cumva, deopotrivă discrete și grandioase. Cei care se ocupă să îmbrace orașul în straie de sărbătoare știu foarte bine ce fac, iar cei care decorează vitrinele magazinelor, fac de asemenea o treabă excelentă.

La fiecare pas vezi bogăție și bun gust. Este de ajuns să faci o plimbare pe Bahnhofstrasse sau pe străduțele din partea medievală a orașului, ca să te convingi că aici spiritul Crăciunului chiar există. Eu iubesc Crăciunul și nu îmi este rușine să recunosc, sincer, de ce anume: ador să văd orașe decorate de sărbători și ador să decorez propriul cămin.

Bahnhofstrasse, strada cu zeci de magazine

Bahnhofstrasse, adică Strada Gării, este o stradă care leagă Zürich Hauptbahnhof, adică gara principală din Zürich, cu Zürichsee, adică Lacul Zürich. Are o lungime de peste un kilometru, pe care întotdeauna îl parcurg pe jos atunci când vreau să ajung în zona lacului. Este o stradă în general foarte aglomerată. Uneori ai impresia că trebuie să te lupți cu mulțimea pentru a putea avansa. Leagă două puncte-cheie din oraș: gara și lacul. În plus este ticsit de zeci de magazine. Dacă prinzi o zi sau o oră mai puțin aglomerată aici, ești norocos.

De la parterul frumoaselor palate de pe această stradă nu lipsește niciun brand. Se pare că cine se respectă, trebuie să fie prezent pe Bahnhofstrasse. În afară de branduri internaționale mass-market, ca Zara, Mango, H&M, The Body Shop, Sephora, Marionnaud, United Colors of Benetton, Esprit, C&A, Mac și altele de acest gen, aici se regăsesc cam toate mărcile elvețiene, ca Läderach, Sprüngli, PKZ, Jelmoli, Manor, dar și marile branduri internaționale de lux, ca Chanel, Burberry, Louis Vuitton, Prada, Boss, Salvatore Ferragamo, Jimmy Choo, Dolce&Gabbana, Armani și așa mai departe. Acestea se află în partea mai dinspre lac a străzii, într-un capăt care are o cu totul altă atmosferă decât cealaltă zonă a Bahnhofstrasse. Mai mult lux, mai multă strălucire.

Bineînțeles, nu sunt absente nici magazinele de ceasuri, bijuterii și instrumente de scris: Tiffany, Mont Blanc, Brequet, Swatch, Rolex, Tissot, Patek Philippe, Omega, Swarovski și altele. Strada mai dispune și de magazine de ciocolată, ca Lindt și Läderach. Se poate face mult, mult, mult window shopping. Sau cumpărături pe bune!

Cafenelele sunt mai puține (ele se regăsesc mai ales pe străduțele lăturalnice), în schimb la etajele frumoaselor palate este plin de birouri. Și desigur, sunt foarte, foarte multe bănci prezente aici. Umblă vorba prin Elveția că rezervele de aur ale băncilor s-ar afla taman sub Bahnhofstrasse. Deci, atunci când vă plimbați pe această stradă, vă plimbați pe… aur.

Pe aici trec și foarte multe tramvaie. Printre care și Jelmoli Märlitram, tramvaiul lui Moș Crăciun, condus de însuși Moș Crăciun și care circulă în perioada sărbătorilor.

Bahnhofstrasse, strada căreia îi stă bine Crăciunul

O plimbare pe Bahnhofstrasse în perioada sărbătorilor de iarnă este unul dintre cele mai faine lucruri pe care le poți face la Zürich. Chiar vă recomand să veniți aici iarna, pentru că veți intra cu adevărat în spiritul Crăciunului. Nu puteți rămâne imuni la decorațiunile extraordinare care schimbă total fața orașului în această perioadă.

Vitrinele, fațadele, ferestrele, balcoanele sunt ornate încă din luna noiembrie. Iar deasupra voastră va străluci, în fiecare seară, o ploaie de lumini, căreia i-au dat și un nume: Lucy. Este aceeași în fiecare an. Iar momentul în care este aprinsă, la data de 21 noiembrie, este un adevărat eveniment pe aici. Arată spectaculos și conferă străzii o adevărată atmosferă de sărbătoare, de îndată ce se lasă întunericul peste oraș.

Nici pe aceastră stradă, nici în tot Zürich-ul nu vezi vreun Moș, vreun ren, vreun om de zăpadă sau alte figurine din diverse materiale aiurea. Doar luminițe simple, brazi împodobiți clasic, ghirlande din crengi de brad (artificiale sau nu) și decorațiuni naturale (conuri de brad și altele asemenea). Pe alocuri, câte o fundă roșie, elegantă și jucăușă în același timp. Și multe luminițe albe.

Este o plăcere să parcurgi această stradă iarna. Iar dacă ai noroc să și ningă… plimbarea va deveni una… wow. Culmea, deși nu te-ai aștepta, ninsoarea este ceva destul de rar în Zürich. Oricum, imaginația, bunul gust și bogăția de pe Bahnhofstrasse te vor lăsa cu gura căscată, iar după ce ai ajuns la lac, pașii tăi trebuie să te poarte, neapărat, spre Târgul de Crăciun care are loc în fața Operei din Zürich, despre care am scris anul trecut.

Și uite așa, în pragul celui de-al doilea Crăciun petrecut la Zürich mi-am dat seama că totuși îmi place acest oraș. Iar dacă este să mă întrebați când merită să vizitezi acest oraș, v-aș spune: veniți la Zürich în perioada sărbătorilor de iarnă!

4 thoughts on “Desculță prin Zürich. Bahnhofstrasse, încântătoare de sărbători”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − nine =