elveția

Desculță prin Vevey și Montreux (3). Plimbare pe o rivieră elvețiană cu aer… mediteranean

Orașele elvețiene Vevey și Montreux se află pe malul de nord al lacului Geneva, iar plimbările lungi pe care le-am făcut pe rivieră ne-au încântat, foarte. În ambele orașe există o puternică atmosferă de vacanță și de libertate. Și poți vedea multă bunăstare. Riviera din Vevey este foarte asemănătoare cu cea din Montreux; și totuși, este foarte diferită. Ambele locuri vi le recomand din tot sufletul!

elveția

De la Charlie Chaplin la Freddie Mercury, via Prince și Deep Purple 

De-a lungul ultimelor decenii, priveliștile frumoase de pe lacul Geneva au atras aici foarte multe personalități. Este un loc în care găsești atât liniște, cât și inspirație. Mult frumos, pe oriunde ai întoarce capul.

Charlie Chaplin și-a petrecut ultimii 25 de ani din viață la Vevey. Freddie Mercury a pus riviera de la Montreux a lacului Geneva pe coperta ultimului album al formației Queen, “Made in Heaven”. În plus, a și locuit aici o vreme, după ce a cumpărat un studio de înregistrări din oraș. Prin intermediul unei piese muzicale, Prince și-a declarat iubirea pentru Lavaux, un loc în care nu am ajuns încă, dar care cu siguranță va urma… curând. Deep Purple i-a dedicat, de asemenea, o melodie acestui loc.

freddie mercury

Vizita noastră la Montreux a început cu fotografii făcute la statuia din bronz a lui Freddie Mercury, inaugurată în 1996. De aici, am luat riviera la pas, în direcția nord. Am ajuns, astfel, în locul în care s-a filmat prima ediție a concursului Eurovision (1954), apoi am imortalizat locul în care se organizează faimosul Montreux Jazz Festival.

Fondat în 1967, acesta este unul dintre evenimentele cele mai importante. Atrage un număr extraordinar de mare de turiști. Are loc în fiecare vară, durează două săptămâni și atrage și câte 250 000 de spectatori per ediție. În istoria sa de peste 50 de ani, aici au urcat pe scenă nume ca Miles Davis, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Marvin GayeLeonard Cohen, David Bowie, Elton John sau Stevie Wonder.

“You can’t describe it, words don’t do it justice. You just have to come and experience it.” Quincy Jones despre Montreux Jazz Festival

Oferta de evenimente culturale a zonei este, de altfel, una deosebit de bogată. Montreux găzduiește și o serie de conferințe internaționale, din mai multe domenii.

Statuile, sculpturile așezate de-a lungul rivierei sunt unele pe care turiștii le fotografiază cu plăcere. Așa am făcut și noi, apoi ne-am întors la statuia lui Freddie Mercury, dar prin oraș, nu pe rivieră. Am admirat, astfel, și clădirile și mai ales hotelurile de multe stele care se află pe una dintre străzile care sunt paralele cu malul lacului; plus bisericile din oraș.

Riviera lacului Geneva din Elveția – atmosferă mediteraneană

De la statuia lui Freddie am luat-o în direcția cealaltă, spre sud, ca să ajungem – tot pe jos! – la Castelul Chillon, una dintre atracțiile de top din apropierea Montreux. În partea aceasta, riviera este și mai frumoasă decât în direcția nord: alei largi, lume relaxată, care se plimbă pe jos sau cu bicicleta, oameni așezați pe malul lacului, la un pahar de vorbă… mult verde, mulți copaci, multe flori.

Tot te umpli de zen, aici, dar și de un pic de… invidie, atunci când vezi casele superbe, cu vedere spre lac, ale unor persoane cu siguranță foarte bogate. Nu am putut să nu mă întreb: oare cine locuiește aici?

Și-apoi, unde mai pui hotelurile de pe mal, în care o noapte de cazare cu siguranță costă

Norocoși chiar și așa, că am avut ocazia să vedem locul acesta minunat, că ne-am putut plimba – ore în șir, kilometri întregi! – pe malul lacului Geneva, în drumul nostru spre Castelul Chillon.

Prânzul l-am luat la o terasă absolut superbă, Le Contretemps, unde mâncarea a fost delicioasă, iar atmosfera, una foarte mediteraneană – deși ne aflam în Elveția, nu la Marea Mediteraneană. Vederea spre lac a fost bonus!

Aceasta a fost prima mea vizită în partea franceză a Elveției. Și mi-a plăcut foarte mult! Nu este de mirare că aici te simți ca în vacanță… Dincolo de peisajele superbe – dealuri și munți care se reflectă în apa cristalină, absolut curată, a lacului – aici există un microclimat special, care face ca zona să pară una mediteraneană. Vița de vie care se cultivă aici, vinurile delicioase sunt un alt motiv pentru care să puneți locurile acestea superbe pe wishlistul vostru!

“If you want peace of soul, come to Montreux”. Freddie Mercury 

Pe măsură ce ne apropiam de Castelul Chillon, destinația noastră finală, ne îndepărtam de Montreux, iar clădirile se împuținau. Vegetația de pe mal era tot mai deasă, atmosfera – tot mai liniștită. Treceam pe sub plantații de viță de vie și deasupra unor porțiuni de mal unde se putea face plajă și baie.

Castelul Chillon, cea mai vizitată clădire istorică a Elveției

Când am ajuns la Castelul Chillon, habar nu aveam că este vorba despre cea mai vizitată clădire istorică din Elveția. Castelul este construit pe o insulă stâncoasă aflată pe lacul Geneva, fiind protejat de două rânduri circulare de fortificații. Inițial a fost, timp de patru secole, reședința familiei Savoy. Poziția castelului era una strategică, aflându-se într-un loc foarte bun, pe ruta dintre Europa de Nord către Europa de Sud.

Cea mai veche atestare documentară a acestui castel datează de la 1150. Acum funcționează ca muzeu și este vizitat de 400 000 de turiști pe an. A devenit celebru și în urma menționării, în operele lor, de către scriitorul Jean-Jacques Rousseau și poetul Lord Byron.

Vizitatorii pot vedea aproape toate încăperile din castel: dormitoarele și celelalte încăperi ale familiei Savoy, camerele de oaspeți, sala de petreceri și cele dedicate altor întruniri, pivnița castelului, depozitul, fosta închisoare, poarta secretă de intrare în castel, capela, cripta și altele. Pot urca în turn, de unde există o panoramă superbă, de 360 de grade, asupra orașului Montreux, a lacului Geneva și a Alpilor.

Montreux este un oraș care merită vizitat alături de pitorescul Vevey și de regiunea viticolă Lavaux. Imediat după, urmează alte două destinații pe care nu le-am bifat, încă: Lausanne și Aubonne, acesta din urmă fiind localitatea în care a trăit Regele Mihai. Și cred că sunt curioasă să revin și iarna la Montreaux: atunci când are loc Montreux Noël, un eveniment care cu siguranță are o atmosferă aparte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 11 =