În 1952, în timp ce se afla în turneul de promovare în Europa al unui film de-al său, lui Charlie Chaplin i s-a retras viza americană. Așa se face că marele actor și comediant britanic și-a petrecut ultimii 25 de ani din viață în Europa, mai precis în Elveția, la Vevey. În timpul vizitei pe care am făcut-o la Vevey și Montreux – două orașe de pe malul de nord al lacului Geneva – am ajuns și la Chaplin’s World, muzeul care prezintă casa, studioul și viața acestuia. Se află în Corsier-sur-Vevey, pe colinele de deasupra Veveyului, într-o zonă superbă.
O vilă și o grădină de vis, în niște împrejurimi de vis
În perioada 1952-1977, Charlie Chaplin a trăit, împreună cu familia sa, în vila Manoir de Ban. A locuit aici cu soția, Oona, și cei opt copii pe care i-a avut cu ea. Patru dintre aceștia s-au născut, deja, în Elveția. Vila superbă, înconjurată de o grădină la fel de superbă, găzduiește acum un muzeul dedicat marelui actor britanic. Se numește Chaplin’s World.
Am vizitat acest muzeu chiar în prima zi în care s-a redeschis după restricțiile care au fost impuse în urma epidemiei de coronavirus. Atât casa, cât și grădina m-au impresionat. Mari și frumoase, amenajate cu deosebit bun gust. Și câteva detalii care m-au pus pe gânduri.
De exemplu, că Charlie Chaplin a cerut ca locurile de joacă ale copiilor, piscina și terenul său de tenis să fie dispuse, cumva, în spatele copacilor. Motivul? Acestea să nu strice aspectul natural și, cumva, sălbatic al parcului. Un alt „fix” al său a fost acela de a nu le permite copiilor săi să alerge pe zăpada depusă în grădină, sau cel puțin, nu în afara aleilor. Dorea ca plapuma cea albă să se păstreze. Să rămână așa cum s-a așternut. Neatinsă, perfectă.
Totuși, aici au avut loc foarte multe evenimente, printre care și unele ca „vânătoarea” de ouă roșii în ziua de Paște, petreceri de Halloween cu costume sau teatru de păpuși în aer liber. Astăzi, grădina este un loc foarte potrivit pentru plimbări între vizitarea casei și a studioului. Vă recomand să începeți cu clădirea în care a locuit Charlie Chaplin, să luați, apoi, grădina la pas, iar în final să vizitați studioul. Domeniul are paisprezece hectare, deci nu este, deloc, shabby. Pe vremuri, în parc trăiau diverse animale, printre care bufnițe, căpriori, vulpi, bursuci… Nu vă temeți, astăzi nu vă veți întâlni cu vreo vulpe acolo!
Vizitarea casei este un deliciu pentru oricine este pasionat de vilele acestea din alte vremuri, de interioarele amenajate elegant și cu multă pricepere. Casa în stil neoclasicist este, așa cum am mai spus, remarcabilă. Pot fi văzute, aici, încăperile în care au trăit membrii familiei Chaplin: locul în care luau masa, camera de zi, salonul, biblioteca, baia… Aproape toate, cu ferestre prin care se vede, întotdeauna, ceva frumos: fie verdele grădinii, fie lacul Geneva și Alpii din apropiere.
„Uneori, apusul de soare mă surprinde afară, așezat pe terasă, unde privesc spre lacul din depărtare, în spatele căruia se află munții care au un efect liniștitor. Iar în această stare de spirit nu mă gândesc la absolut nimic; doar mă bucur de seninătatea aceasta magnifică.” (Charlie Chaplin)
Familia, prietenii și colegii lui Charlie Chaplin
Charlie Chaplin te întâmpină în multe locuri din vilă: sub formă de statui din ceară care par fenomenal de reale. Există și o statuie a soției sale, Oona, precum și una a lui Einstein, pe care Chaplin a avut șansa să îl cunoască. Întâlnirea a avut loc în 1926, la cererea lui Einstein. Atunci când s-a aflat în California, acesta a dorit să îl întâlnească personal pe Chaplin.
Prin vila aceasta s-au perindat, de-a lungul vremurilor, o mulțime de celebrități cu care Charlie Chaplin colabora sau care i-au fost prieteni. Un perete imens prezintă fotografii ale unor vedete cu care Chaplin a avut o legătură sau alta. Aceasta se regăsește într-o încăpere realizată în așa manieră, încât impactul vizual al fotografiilor alb-negru este deosebit de puternic asupra vizitatorului. Este ceva ce trebuie văzut live! De altfel, mi-au plăcut multe dintre soluțiile găsite pentru prezentare. Chaplin’s World chiar este un muzeu foarte bine făcut. Ceea ce nu m-a surprins deloc. Vorbim de Elveția, până la urmă!
„Am realizat că tatăl meu era un om excepțional, în urma reacțiilor pe care alți oameni le aveau față de el. Vizitatori ca Noël Coward, Graham Greene, Jean Cocteau, Truman Capote și Ian Fleming l-au salutat ca pe un zeu coborât de pe Muntele Olimp. De asemenea, casa era mereu plină de oameni care soseau ca să îl intervieveze, să îl fotografieze; de intelectuali, de pictori, de actori (…), care reflectau aura măreției din jurul său.” (Michael Chaplin, unul dintre fii)
Vila este plină de fotografii și articole despre Charlie Chaplin, precum și de o serie de proiecții ale unora dintre filmele sale. O expoziție temporară îi este, acum, dedicată „omului-orchestră” Charlie Chaplin, activității sale de compozitor de muzică. Iar una dintre cele mai interesante exponate din cadrul acesteia este vioara sa, una deosebită prin prisma faptului că actorul era stângaci. Face parte dintr-o colecție privată și se află temporar la Manoir de Ban.
Figura mamei, a tatălui (absent din viața sa), a fratelui său Sydney (care a devenit business managerul lui Chaplin) sunt, de asemenea, prezentate. La fel și o serie de documente și obiecte care i-au aparținut.
Sub lupă: cariera lui Charlie Chaplin
O mare parte din muzeu prezintă cariera lui Charlie Chaplin. Cuprinde, printre altele, o serie de afișe ale filmelor acestuia, dar și discuri de vinil cu muzica pe care a compus-o.
Charlie Chaplin a fost un maestru al filmului mut și al pantomimei, un comediant de primă mână. Un actor despre care a auzit mai toată lumea, care a dat viață unei figuri deosebit de recognoscibile: The Tramp (Vagabondul).
„Dacă n-ar fi fost mama, mă îndoiesc că aș fi putut avea succes în pantomimă. Ea a fost unul dintre cei mai mari artiști ai pantomimei pe care i-am cunoscut.” (Charlie Chaplin)
Din cauză că a fost o fire bolnăvicioasă, însă, mama lui Chaplin nu a putut face carieră. Astfel că și-a întreținut copiii cu mare dificultate, din tot felul de munci de croitorie. Pentru fiul său, pantomima a fost „o expresie a poeziei, poezie comică”. Combinația dintre obiectele sale de îmbrăcăminte contradictorii au dat naștere unui personaj care a devenit unul pe care oricine din lumea aceasta în recunoștea instant. Pălăria sa specifică, bastonul pe care-l purta mereu, sacoul prea strâmt, pantalonii prea mari, pantofii aiurea… Și mișcarea sa corporală, una nemaivăzută până atunci, precum și suplețea trunchiului său, rapiditatea picioarelor sale, mustața sa atât de cunoscută!
Muzica a avut un impact deosebit asupra muncii și vieții lui Charlie Chaplin. A crescut într-o perioadă în care muzica și pantomima erau la mare, mare căutare. A urcat pe scenă încă din fragedă tinerețe și a învățat să cânte la mai multe instrumente. În 1927, când filmele au început să aibă sunet sincronizat, Chaplin – care era regele cinematografului mut – s-a reinventat. A realizat un fel de dialog între muzică și efectele sonore, un fel de comedie a sunetelor. A fost puternic influențat de compozitorii săi preferați, Brahms și Wagner. A devenit, apoi, unul dintre cei mai mari compozitori de muzică de film. Pentru propriile sale filme, Chaplin a fost scenarist, regizor, producător, actor, compozitor…
„The Great Dictator” (Dictatorul) a fost primul film cu sunet al lui Charlie Chaplin.
„Când l-am văzut pentru prima oară pe Hitler cu mustața aceea mică, m-am gândit că mă copiază, că profită de succesul meu. Atât de egocentric eram.” (Charlie Chaplin)
Un fost angajat al unui minister de pe vremea aceea a povestit, mai târziu, că Hitler a văzut filmul lui Chaplin. L-a vizionat singur. Și nu a comentat pelicula, în niciun fel. Chaplin a spus că ar fi dat orice ca să afle ce părere a avut Hitler despre filmul său.
Studiouri á la Hollywood, în Vevey
După ce se termină vizitarea casei și grădinii marelui actor, turul continuă în studio. Acolo se începe cu proiectarea unui film de zece minute, despre viața lui Charlie Chaplin. Elementul-surpriză de la finalul peliculei este acela că… ecranul dispare (se ridică asemenea unei cortine), iar lumea este invitată să pășească pe un platou de filmare. Brusc, vă regăsiți exact în locul în care s-a aflat, cu secunde în urmă, pe peliculă, Chaplin.
Apoi începe un periplu prin niște studiouri în stil hollywoodian, care te conduc în mijlocul lumii spectaculoase a filmului mut. Cei care cunosc opera lui Charlie Chaplin, se vor regăsi prin diversele ere și locații din legendarele filme. Străzi, bănci, restaurante, frizerii și multe, multe altele… Cu adevărat spectaculos totul! Iar pe măsură ce mai descoperi câte un nou loc, încăperile par că nu se mai termină. La final veți avea ocazia să vedeți inclusiv Oscarurile pe care le-a primit Chaplin.
Un muzeu în care să râzi, să înveți și să te distrezi, toate acestea în inima universului lui Chaplin, scrie pe pagina de internet a muzeului Chaplin’s World. Fiecare dintre încăperile din acest cămin formidabil vorbește despre viața legendarului artist care a fost Chaplin. Căsătorit de patru ori, a avut unsprezece copii. Astăzi, numele său este dus mai departe de zeci de nepoți și strănepoți, împrăștiați prin toată lumea, printre care se află, însă, și unii care unii locuiesc tot aici, în Elveția.
One thought on “Desculță prin Vevey și Montreux (2). Acasă la Charlie Chaplin, în Corsier-sur-Vevey”