Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Vevey și Montreux (1). Două bijuterii de pe malul lacului Geneva

Prima vizită în partea franceză a Elveției m-a dus în orașele Vevey și Montreux. Ambele se află pe malul lacului Geneva, astfel că sunt unele foarte pitorești. Mi-au plăcut la fel de mult, atmosfera plimbărilor de rivieră fiind una deosebit de relaxantă. Astăzi vă voi povesti despre Vevey, unde pe malul lacului părea că toată lumea se află în vacanță. 

Vevey, orașul lui Charlie Chaplin și al companiei Nestlé

Orașul Vevey se află în cantonul Vaud, pe malul din nord al lacului Geneva. Aici, lumea vorbește limba franceză, iar un motiv pentru care Vevey este celebru este că aici a trăit, timp de 25 de ani, marele actor și comediant britanic Charlie Chaplin. Mai exact, sus, pe deal, în Corsier-sur-Vevey. Dar despre asta, mai târziu.

Sediul central al marii companii elvețiene Nestlé se află tot în Vevey, birourile acesteia aflându-se chiar pe rivieră. Bazele sale au fost puse în 1867. Câțiva ani mai târziu, în 1875, aici, la Vevey s-a inventat ciocolata cu lapte!

Merită să petreceți cel puțin o zi în Vevey! O plimbare pe rivieră și una prin partea veche a orașului durează câteva ore și poate fi de ajuns. Însă dacă vreți să descoperiți orașul mai în detaliu, sunt destul de multe atracții turistice pe care să vi le treceți pe listă.

Ce să bifați atunci când vă aflați la Vevey?

Faceți, în primul rând, o plimbare liniștită pe malul lacului Geneva! Este o activitate deosebit de relaxantă, sau cel puțin așa a fost cât timp am fost noi acolo. Este foarte posibil ca atunci când granițele Elveției nu sunt închise din cauza unei epidemii, locul acesta să fie mult mai aglomerat. Noi am avut noroc la acest capitol, ne-am bucurat de multă liniște, de un zen absolut. Lacul înconjurat de munți arată minunat!

După aceea se cade să dați o tură prin partea veche a orașului, denumită Vieille Ville. Atât pe mal, cât și pe străduțele vechi veți găsi nenumărate terase ale unor restaurante, cafenele sau gelaterii, noi am mâncat o înghețată la Café Glacier, în piața mare din apropierea portului. De altfel, lângă această gelaterie se află Musée suisse de l’appareil photographique. Alte muzee din Vevey sunt: Alimentarium (în fața căreia se află furculița înaltă de opt metri, „înfiptă” în lacul Geneva); Museum JenischMuseum de la Confrérie des Vignerons. Cine are mai mult timp la dispoziție, să le viziteze!

De la gelaterie eu vă recomand să o luați în direcția gării, iar de acolo, spre Biserica Ortodoxă Rusească Sfânta Barbara. Pornind de aici se poate urca la Biserica Evenghelică Reformată Sfântul Martin, din fața căreia vă puteți bucura de panorama orașului și a lacului, și în spatele căreia se află un cimitir destul de interesant, în care merită să intrați.

Treceți, apoi, prin stânga bisericii și coborâți pe partea cealaltă, pentru a vă bucura de atmosfera deosebită a unor străduțe vechi, cu pavaje și flori multe și pentru a ajunge, jos, la o altă biserică, Biserica Romano-Catolică Notre Dame.

După coborârea de la Notre Dame, plimbarea poate fi completată cu încă o înghețată la cornet, consumată pe malul apei. Rațele și lebedele nu lipsesc, nici diversele ambarcațiuni care fac ca lacul Geneva să arate și mai pitoresc. O poză cu statuia de pe mal a lui Charlie Chaplin – inaugurată la 1989, cu ocazia centenarului nașterii sale – este de neratat. Dar despre această personalitate, în articolul viitor!

Amprente românești în orașul Vevey

Trebuie să vă spun că în Vevey există atât un bust, cât și o plăcuță comemorativă românească. Nu departe de statuia lui Charlie Chaplin veți regăsi bustul poetului Mihai Eminescu, inaugurat în 2000, oferit de către Ambasada României în Elveția, „ca semn de recunoaștere a relațiilor privilegiate existente între Vevey și România”.

Iar pe fațada unei case din partea veche a orașului veți putea vedea o plăcuță comemorativă amplasată pe fațada casei în care a trăit Clara Haskil, pianistă născută la București. Aceasta a locuit în clădirea respectivă între 1951 și 1960, în ultimii nouă ani ai vieții sale. Strada pe care se află clădirea îi poartă, de asemenea, numele. L-a cunoscut și pe Charlie Chaplin: în muzeul dedicat acestuia am regăsit o fotografie în care apar amândoi.

 „De-a lungul vieții am întâlnit trei genii: aceștia au fost Einstein, Winston Churchill și Clara Haskil.”  (Charlie Chaplin despre Clara Haskil)

În următorul articol vizităm împreună Chaplin’s World! Au revoir! 

Exit mobile version