judit kutasi

Desculță prin Verona. Spectacol de operă în Arena di Verona (1)

Una dintre serile călduroase ale lunii septembrie m-a găsit la Verona, în orașul Julietei și al lui Romeo. Însă nu povestea lor tragică de dragoste a fost ceea ce mi-a suscitat interesul în acest oraș italian. Pașii au dus către Arena di Verona, locul unde pe parcursul verii are loc un festival renumit. Noi am fost la „Aida”: m-am dus să o văd și să o ascult pe prietena mea Judit Kutasi, o mezzosoprană de excepție, care cântă acum pe cele mai mari scene ale Europei. Și nu numai!

judit kutasi

Pur și simplu… Judit!

O cunosc pe Judit dintotdeauna. Deși este ceva mai tânără ca mine, iar eu sunt, de fapt, din generația surorii ei mai mari, odată ce am devenit prietenă cu sora ei, Simona, am devenit prietenă și cu ea. Nu chiar de la început, căci atunci când ea era un copil, iar sora ei și cu mine, chipurile adolescente, diferența (de altfel, mică) de vârstă făcea ca ea să nu fie 100% acceptată în grupul nostru. Pe când a devenit adolescentă, iar noi am devenit, cum ar veni, adulte, vârsta nu mai conta atât de mult în subiectele pe care le abordam, astfel că am devenit ceva mai apropiate. Locuiam și foarte aproape de ea și familia ei, în Moșnița Nouă. Însă, curând, Judit a plecat de la Timișoara la Oradea, pentru a studia muzica, iar mai apoi s-a înscris la master la Cluj-Napoca.

O mai vedeam când venea în vizită la părinți sau ca să participe la nunta cuiva din grupul nostru bine închegat. Nu am știut însă, foarte exact, cu ce talent deosebit avem de-a face. Pentru noi era, cumva, doar Judit. Am observat, însă, că avea mai mereu un zâmbet foarte larg și părea că știe exact ce vrea de la viață. Era foarte determinată să reușească.

Judit (lângă mireasă), domnișoară de onoare la nunta uneia din grupul nostru

Până ne-am dezmeticit, Judit participa, deja, la diverse concursuri de muzică prin Europa. A luat și premii, desigur, dintre care amintesc de locul I obținut la concursul Vox Artis (Sibiu), de locul III de la concursul Hariclea Darclée (Brăila) și de locul II de la concursul Simándy József (Ungaria).

Talentul ei a fost descoperit foarte curând, astfel că și-a început cariera în operă la Zürich. Între timp, s-a mutat la Berlin. A făcut parte, timp de un an, din echipa International Opera Studio Zürich, iar timp de doi ani a fost solistă la Opernhaus Zürich. S-a angajat, apoi, la Deutsche Oper Berlin, unde acum este invitată permanentă.

Iar între timp, Judit Kutasi este chemată să cânte pe multe scene din Europa și chiar din lume. Dar despre asta, un pic mai târziu.

Judit și… fetele

În urmă cu câțiva ani, pe când era plecată deja din România, la un moment dat, Judit a fost cea care a pus bazele unui grup de discuții pe WhatsApp, intitulat „Fetele”, în care suntem șapte fete, prietene încă din copilărie. A fost o idee foarte bună. Ori de câte ori avem de împărtășit o veste bună sau una tristă, sau pur și simplu ceva nostim, ne scriem în acest grup și astfel, menținem legătura foarte eficient. Vorbim foarte des. Acolo am anunțat bune și rele; logodne și nașteri, boli și decese, angajări și demisii. Pe scurt, diverse noutăți din viața noastră. Acolo am primit, de la Judit, poze cu spectaculoasele ei machiaje și ținute, pentru că deseori ne scria din culise și ne spunea în ce spectacol mai cântă. Trimiteam și noi, la rândul nostru, fotografii din concedii, poze cu copiii, imagini cu renovări și multe altele. Nu știu dacă am înțeles cu adevărat, vreuna dintre noi, la ce nivel se află Judit în cariera ei.

Ultima oară am văzut-o cântând la liceu. Ne-a invitat pe toate la concertul pe care l-a susținut, alături de colegii ei, la absolvirea clasei a XII-a de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Nu am mai avut ocazia să o ascult de atunci. Cu o mică excepție: a cântat două piese la nunta surorii sale.

În 2018, atunci când a cântat pentru prima oară la Verona, în cadrul festivalului de operă, pe scena renumitei Arene din Verona, în marele spectacol „Aida”, am vrut să merg să o văd. Nu am reușit. Au reușit însă o parte dintre prietenii de la Moșnița Nouă și Timișoara. Iar mai apoi a mai existat o ocazie în care Judit a urcat pe scenă la Timișoara, însă atunci nu mă aflam în țară.

Anul acesta am ajuns, în sfârșit, la Verona, unde Judit a cântat, din nou, în „Aida”. A fost o experiență extraordinară. Dar despre asta, un pic mai târziu.

judit kutasi

Drumul de la Moșnița Nouă la… Scala di Milano

Judit este mezzosoprană. La început a studiat violoncel și pian, însă din cauza unei mici intervenții chirurgicale suferite la încheietura mâinii, a trebuit să renunțe la aceste instrumente. A început, atunci, să își dezvolte vocea. Probabil că așa a fost să fie, din moment ce acum avem dovada faptului că acesta era drumul ei. Și-a început cariera la Zürich (Elveția), iar acum locuiește în Berlin (Germania).

judit kutasi

Dar Judit este invitată să cânte pe multe alte scene. Dintre aceste scene, cele mai notabile sunt cele ale Teatro alla Scala di Milano și Royal Albert Hall din Londra. Dar lista este foarte lungă și include teatre, filarmonii și opere din Roma, Piacenza, Modena, Genova, Valli, Padova, Palermo (Italia), Edinburgh (Anglia), Geneva, Schaffhausen (Elveția), München (Germania), Amsterdam, Rotterdam (Olanda), Stockholm (Suedia) și Budapesta (Ungaria). A cântat și în afara Europei: în Tel Aviv (Israel), respectiv la Santiago (Chile).

judit

Portofoliul ei include roluri în opere ca Aida, Elektra, Un ballo in maschera, La Gioconda, Don Carlo, Rigoletto, Il Trovatore, Nabucco ș.a.m.d. Și nu vorbim de roluri mici, în aceste montări. Dimpotrivă. În „Aida”, de exemplu, Judit joacă nici mai mult, nici mai puțin, decât rolul lui Amneris.

Primul meu spectacol de operă!

Trebuie să recunosc: „Aida” lui Giuseppe Verdi, vizionată la Verona, a fost primul spectacol de operă la care am fost vreodată. Nu îmi pare rău că a fost așa, pentru că a fost cu atât mai memorabilă experiența. Pentru asta, am zburat de la Timișoara la Bergamo, apoi am luat un Flixbus către Verona. Spectacolul a avut loc în seara din ziua sosirii.

M-a impresionat deja arena în sine. Cât despre restul… A fost o seară perfectă! Am făcut escapada la Verona cu buna mea prietenă Roxana Morun de la TVR. Ne-am îmbrăcat și machiat frumos, ne-am dus foarte devreme la arenă, ne-am bucurat de șampania de la intrare, ne-am așezat, ne-am făcut selfie-uri și am așteptat cu nerăbdare să se lase întunericul, să se umple arena, iar Judit să urce pe scenă!

Judit are rolul lui Amneris, așadar un rol principal. Am așteptat cu sufletul la gură să o văd și să o aud. A fost extraordinar! O călduroasă seară de septembrie, un loc încărcat de istorie, într-un oraș încărcat de istorie… Și prietena mea, pe această scenă istorică, în această piesă istorică, în acest rol istoric!

amneris aida

Am fost foarte impresionată. Mai târziu am aflat că și pentru Judit a fost o mare bucurie să ne aibă acolo. Alături de noi, au urmărit-o 10.000 (!) de oameni. Iar ea a fost magnifică. O prezență care a umplut scena. O voce care a umplut arena.

judit kutasi amneris

Mare ne-a fost surpriza când Judit ne-a scris, cu puțin timp înainte de spectacol, că avem intrare și în backstage. Că numele noastre se află pe o listă și că astfel, vom putea vedea culisele și vom putea face o fotografie cu ea, în costum. După spectacol am luat cina împreună și am stat de vorbă, la o terasă, până târziu în noapte.

judit kutasi

În ultimii ani am văzut-o extrem de rar pe Judit, iar acum, când stau să mă gândesc de unde a pornit și unde a ajuns, ce a obținut prin munca ei asiduă și prin efortul constant depus… O admir!

Am scris acest articol din tot sufletul și cu toată sinceritatea. La Verona am întâlnit o femeie matură, împlinită pe toate planurile. O artistă care va cuceri, foarte curând, alte două mari scene ale lumii operei, suntem siguri: Covent Garden din Londra și Metropolitan Opera din New York.

In bocca al lupo, Judit!

*

 

Pagina lui Judit o găsiți aici.

Canalul ei de Youtube îl găsiți aici.

Judit Kutasi este reprezentată de Ariosi Management.

*Fotografiile provin de la Judit Kutasi.

One thought on “Desculță prin Verona. Spectacol de operă în Arena di Verona (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 − 2 =