séguret

Desculță prin Vaucluse, în Provence. La pas prin trei așezări très charmant

În timpul șederii noastre în Provence am vizitat mai multe așezări, însă cele mai importante dintre ele au fost Vaison-la-Romaine, Orange și Séguret. De Vaison-la-Romaine nu m-am putut bucura așa cum trebuie, căci în ziua aceea era foarte, foarte cald și nu am putut explora suficient de mult. Din Orange mi-am cumpărat două pălării franțuzești pe care le voi avea amintire pentru totdeauna. Iar cel mai mult mi-a plăcut Séguret, pe străduțele din acel loc m-am simțit ca-n povești!❤️

vaison-la-romaine
Vaison-la-Romaine

Toate aceste localități – Vaison-la-Romaine,Orange și Séguret – fac parte din departamentul Vaucluse din regiunea Provence. Eu cred, de altfel, că dacă te duci în această zonă a Franței, probabil că nimerești în locuri frumoase chiar și fără să îți alegi niște așezări anume pe care să le vizitezi. Regiunea are farmec, Provence-ul în sine este très charmant, așa cum e, mai peste tot!

Nici nu știu ce aș putea să vă povestesc despre aceste așezări; deși pesemne că fiecare dintre ele are istoria sa. Importante sunt fotografiile, și faptul că – dacă mă credeți pe cuvânt – ele sunt foarte pitorești, astfel încât o plimbare pe străduțele lor sunt exact ce trebuie. Te teleportezi într-o atmosferă aproape de basm… ador localitățile de acest gen! Pălăria pe cap, o sticlă de apă rece în geantă este tot ce îți trebuie pentru a vizita Provence, vara.

provence
Din păcate, în zonă erau și incendii de păduri

Vaison-la-Romaine

Vaison-la-Romaine este un orășel fermecător, în care istoria se împletește într-un mod superb cu prezentul, cu orașul modern. Orașul vechi este împărțit în două, orașul de sus (Colline du Château), care se află pe un deal, respectiv orașul de jos (Colline de la Villasse). 

Se laudă cu numeroase rămășițe și ruine din perioada romană, dar și cu o catedrală impunătoare, Cathédrale Sainte Marie de l’Assomption . Tare mult mi-a plăcut că toată localitatea era împânzită de cărți – ele erau așezate peste tot, cu un autocolant aplicat pe ele, care spunea: „mulțumesc că mă adopți”. Cât de fain!

Orange

Orange, locul din care am plecat cu două pălării noi, Made in France. Este un orășel aflat în imediata apropiere a râului Rhône – ceea ce poate explica importanța pe care a avut-o de-a lungul istoriei, din moment ce acest râu face legătura dintre Europa de Nord și Mediterană.

Aici, oameni au locuit încă din Antichitate, iar una dintre cele mai interesante atracții turistice este tocmai teatrul roman antic din localitate, Théatre Antique, care a fost renovat destul de recent. Este unul dintre foarte puținele astfel de teatre din Europa căruia i s-a mai păstrat peretele original din spatele scenei (nu și acoperișul, care este nou). Când am vizitat teatrul, tocmai se pregătea scena pentru un spectacol care urma să aibă loc în acea seară.

O altă atracție este Arcul de Triumf din Orange, de asemenea renovat recent. Pentru mine, cea mai mare atracție a fost, însă, magazinul de pălării „Comparini” de pe strada Victor Hugo! (despre care am scris aici)

Séguret

Cum spuneam, Séguret mi s-a părut a fi cel mai fermecător dintre aceste trei locuri. Avea o atmosferă aparte, foarte, foarte de… vacanță în sudul Franței. Eu m-am și pierdut pe străduțele ei. Nu că m-am rătăcit efectiv, dar la un moment dat m-am pierdut de grup, pentru că în loc să îi urmăresc pe ceilalți, eram ocupată fotografiatul ferestrelor și ușilor. Cum străduțele sunt multe și micuțe și destul de întortocheate, a trebuit să îl sun pe Alin ca să îi mai găsesc pe ceilalți. Totul s-a întâmplat atât de rapid – acum erau lângă mine, în secunda următoare nu îi mai vedeam pe niciunde.

De altfel, Séguret și poartă titlul de unul dintre cele mai frumoase sate din Franța. Este la poalele unui deal pe care se află ruinele unui castel, unde am și urcat după un destul de mare chin, prin soare – dar nu meritat. Ruinele chiar sunt numai niște ruine, iar când te apropii deja de ele, mai și scrie că asta poate fi periculos și deci nu este recomandat.

Vizita aceasta în Provence nu a făcut decât să îmi deschidă apetitul… Îmi doresc să revin și să descopăr regiunea mai în detaliu. Să ajung mai în sud. Acum nu am văzut nici măcar Avignon, deși cu siguranță ar fi meritat. La Aix-en-Provence sper să ajung măcar cu ocazia unei croaziere, cum avem în plan – poate la anul! Am pus ochii pe așa ceva, pentru că m-au cucerit unele dintre itinerariile celor de la Costa Cruises, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 19 =