excursie vapor

Desculță prin Turcia (4). Excursie cu vaporul? Da!

Unul dintre lucrurile pe care le-aș recomand tuturor celor care merg în concediu la mare este acela de a face excursii cu vaporul! Așa ceva găsești cam peste tot, indiferent de țară și de stațiune. Noi nu prea ratăm astfel de ocazii. Și ori de câte ori ne-am plimbat cu vaporul, a fost minunat. O plimbare în largul mării este ceva ce te relaxează extraordinar de mult. Să iei masa pe mare este o experiență cu adevărat plăcută, iar dacă mai prinzi și apusul soarelui pe drumul de întoarcere… vis, ce mai!

excursie vapor

Excursie cu vaporul? Da!

Dacă există insule în apropierea stațiunii în care sunteți, mai mult ca sigur toate agențiile de turism locale organizează tururi ale acestora. Veți avea parte, astfel, de o zi interesantă, în care vă veți relaxa la bord, vă veți bucura de briza mării, veți vizita mai multe locuri – insule, golfuri ș.a.m.d.

În Göçek aceste excursii cu vaporul atingeau 12 insule și am oprit și la niște ruine, unde snorkeling-ul era încântător. Iar cel mai apreciat moment al excursiei a fost prânzul de la bord: pește la grătar, făcut chiar pe vapor, cu salată mixtă proaspătă. Simplu, ușor și delicios!

 

Noi am ales un vapor recomandat de cei de la locul nostru de cazare. Am avut noroc de o zi mai puțin aglomerată la bord, ba chiar am întâlnit niște turiști din Turcia cu care am avut conversații foarte plăcute. În plus, ne-a surprins extrem de plăcut că la bord se asculta o muzică foarte plăcută – și nu era tare, doar în surdină.

Am aflat, mai târziu, că „vinovat” de playlistul bun se făcea unul dintre membrii echipajului, care era un mare meloman, în tinerețe a trăit în Europa de Vest și a participat la nenumărate concerte. Mai mult decât atât, ne-a povestit că a făcut fotografii la evenimentele la care participa și a câștigat bani frumoși prin faptul că a developat și vândut fanilor aceste poze, în mărime mare. A văzut live o serie de formații renumite. Ne-a povestit despre toate acestea la un çay, adică un ceai turcesc. Nu ratați! Vă va revigora mai ceva ca o cafea, deși este o băutură fierbinte pe care o bei pe căldură mare. Și vă recomand și cafeaua turcească făcută la ibric din cupru, deși eu sunt o fană înrăită a cafelei cu lapte.

Turcia? Da!

În concluzie… Turcia: da. Stațiune: una mai puțin cunoscută și aglomerată. Cazare: la o afacere de familie, pentru un alt feeling și pentru mai multă relaxare. Excursii cu vaporul: da, da, da. Apus de soare pe vapor: daaa! Snorkeling: nu la fel de interesant ca în alte locuri. Apa: foarte caldă în lunile de vară – ca o supă! Pește: în fiecare zi. Ceai turcesc, cafea turcească: de neratat.

De vizitat: faimoasa plajă Iztuzu (sau Turtle Beach), unde între mai și august, țestoasele vin să își depună ouăle. Piață: la Fethiye, pentru a experimenta atmosfera de bâlci și pentru a cumpăra condimente, ceramică și alune/nuci/fructe uscate/confiate. Program cultural: vizită la mormintele Amyntas de la Fethiye. Cele mai bune plaje: Ölüdeniz – formidabil de frumoasă, Göcek Island – potrivită pentru relaxare.

Suveniruri? Da!

Lokum, adică rahat! Alune, nuci, fructe uscate/confiate, condimente, murături turcești, ulei de măsline, ceai turcesc, cafea turcească. Ibric pentru cafea turcească. Ceramică. Bijuterii. Oferta este foarte bună, cum spuneam și înainte: în Istanbul aș fi putut face cumpărături foarte mari, atât de mult lucruri mi-au plăcut.

Într-un final m-am lipit de niște sandale de piele, executate manual, pe care le mai port și acum, atât de frumoase și comode sunt. Din 2014 încoace m-au însoțit în fiecare vară, aproape zi de zi (erau, întotdeauna, prima mea opțiune pentru încălțat). Dacă mă voi întoarce vreodată în Göcek, cu siguranță voi da iama în acel magazin de produse din piele.

*

(Acest articol a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015. Articolul este traducerea și adaptarea celui pe care l-am scris pentru ei, în limba maghiară.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 11 =