dalya life

Desculță prin Turcia (2). Göçek, un loc mai puțin cunoscut

Turcia nu înseamnă doar Antalya, Bodrum sau Side. În fiecare dintre țările care reprezintă destinații de vacanță, există nenumărate locuri minunate, dar care nu sunt renumite. În 2014, atunci când am ales să ne facem vacanța de vară în Turcia, am petrecut o zi la Istanbul, iar apoi am zburat către Dalaman. Ne-am petrecut concediul în provincia Muğla, în orășelul Göçek, la 23 de km de Aeroportul Internațional de la Dalaman. 

dalaman
Vedere asupra zonei, din avion

Unde ziceați că mergeți?

Imaginați-vă următorul scenariu. Amintim, în treacăt, că mergem în concediu. – Unde? – În Turcia. – Unde în Turcia? – Lângă Dalaman, la Göçek. – ?! Nu am auzit de locul ăsta… (+față dezamăgită) Nu este un scenariu, este ceva ce ni s-a întâmplat de multe ori. Și rareori persoana cu care vorbeam a avut o părere bună despre faptul că am ales altceva.

De parcă nu mai există alte destinații, decât acele 2-3 locuri pe care le oferă majoritatea agențiilor de turism. Well… Dacă nu vrei la all inclusive și dacă nu vrei într-un loc aglomerat, trebuie să ieși din zona de confort. Noi facem asta des și vă recomand și vouă! Căutați-vă destinații mai puțin cunoscute, pentru că este mai liniște, pentru că este mai interesant și nu în ultimul rând, pentru că este și mai ieftin, în sensul că unde nu este buluc de turiști, prețurile nu au luat-o, încă, razna complet.

Așa că dimineața devreme am plecat de la Istanbul, iar după doar o oră de zbor am și sosit la Dalaman. Era extrem de cald: 40 de grade la umbră. Tocmai de aceea, Turcia nu este o destinație potrivită în luna iulie. Dar noi am ales în cunoștință de cauză, atunci am avut concediu, am vrut în Turcia neapărat, iată-ne, deci, în Turcia, în arșița din iulie. Ce mi-a plăcut însă foarte mult, a fost că și apa era foarte caldă, cam ca o supă!

Din fericire ne-am cazat într-un loc răcoros: în mijlocul unei păduri. Am ales locul de cazare după lungi căutări. La Dalya Life Hotel am avut parte de absolut toată relaxarea de care am avut atât de mare nevoie.

Dalya Life, o afacere de familie

Dalya Life este o afacere de familie, atât de bine gândită și atât de bine organizată, încât, în ciuda faptului că se află la câțiva kilometri de cea mai apropiată plajă, reușește să atragă, totuși, un număr mare de turiști. Între Dalaman și Göçek trebuie ieșit de pe drumul național, se merge o vreme printre copaci, apoi, undeva în mijlocul pădurii, dai de un loc cu un farmec aparte. Nu e chiar ceva obișnuit ca atunci când mergi la mare, să te cazezi în pădure, nu-i așa?

Nu numai că eram departe de plajă, dar nici nu exista transport în comun – cu toate acestea nu a fost o problemă să ajungem la malul mării. Hakan, proprietarul era un antreprenor cu mult talent în domeniul turismului. Știa exact care este dezavantajul cazării sale – așa că odată cu rezervarea, oferea și serviciul de a-și duce, personal, musafirii la plajă. În fiecare dimineață. Iar după-masa sau seara ne și aducea acasă la ora stabilită. O făcea cu o asemenea naturalețe, de parcă ar fi avut niște rude în vizită. Oricum circula mult pe ruta dintre Dalya Life și Göçek – pentru aprovizionare și alte probleme. Iar dacă cineva sosește cu mașina, chiar nu este nicio problemă distanța dintre locul de cazare și plajă.

Dalya Life este preferat de familii, pentru că este un loc liniștit, unde poți să alegi și să nu te duci, o zi sau două, la plajă, ci doar să stai acolo să te relaxezi. Există și o piscină. Căsuțele în care sunt cazați turiștii sunt înconjurate de o grădină întreținută cu multă muncă, iar de-a lungul proprietății mai curge și un pârâu. Un loc perfect pentru a te detensiona puțin, înconjurat de verde.

 

În mijlocul Dalya Life se află casa în care locuiește familia Korateș. Hakan se ocupă de rezervări, de promovare și de aprovizionare. Mama sa este nu numai bucătarul familiei, ci și al turiștilor cazați. Tatăl său îngrijește curtea, grădina, animalele. Familia cultivă legume și fructe, astfel că multe dintre cele oferite în restaurantul lor sunt producție proprie. De exemplu, gemul de la micul dejun, care era delicios.

Dimineața devreme se mătura, se uda, se aranja locul. Pe când luam noi micul dejun, totul era pus la punct. Mâncarea gătită de mama lui Hakan ne-a plăcut foarte mult, nu ne-a dezamăgit nimic.

Când spun cât de potrivit este acest loc pentru familii, mă gândesc și la animalele de la Dalya Life. În jurul casei sunt nu doar pisici și câini, ci și găini, rațe. În râu, nenumărate broaște țestoase, iar în copaci, veverițe.

În extrasezon, locul arată trist, ne-au spus. Familia – care locuiește, de fapt, în Istanbul – nu își petrece iernile aici, ci la final de sezon se întoarce la oraș. La începutul primăverii, pârâul iese mereu din matcă, astfel că înainte de începerea sezonului este nevoie de multă muncă pentru ca Dalya Life să strălucească din nou.

Ne-a plăcut acest loc, pentru că este o dovadă vie a faptului că atunci când vrei să faci ceva, poți să faci acel lucru chiar și într-un loc în care ai crede că nu este posibil. Cum ar fi, să ai un loc de cazare într-o pădure – unde nu numai că ești departe de plajă, ci ești departe chiar și de stațiune.

Totuși, de ce am ales exact acest loc?

Compania la care lucra Alin avea un colaborator la Dalaman. Persoana de contact de la această firmă turcească ne-a tot zis: dacă venim vreodată în Turcia, să alegem Dalaman. Am ținut minte recomandarea. Ne-am și întâlnit, și culmea este că, deși noi am ales cazarea singuri, cunoștința noastră din Turcia, Yasemin era bună prietenă cu proprietarul, cu Hakan. Astfel că într-una dintre zile ne-am și așezat cu toții la o masă, la Dalya Life, și am petrecut împreună o seară foarte plăcută. Culmea este că Yasemin nu fusese niciodată la Dalya Life, deși Hakan a tot invitat-o.  Până nu am ajuns noi în Turcia, nu a ajuns nici ea în acel loc. Am tot râs, că spuneau: bine că ați venit voi în Turcia, așa ne-am întâlnit și noi, vechii prieteni.

Am păstrat legătura cu amândoi, iar pe Yasemin am și întâlnit-o în Austria: venise la Viena și am apucat să bem o cafea împreună, la aeroport.

Nu uitați niciodată: lumea este foarte mică! 

(Acest articol a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015. Articolul este traducerea și adaptarea celui pe care l-am scris pentru ei, în limba maghiară.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 10 =