timișoara

Desculță prin Timișoara. Recomandare de restaurante, cafenele și altele (1)

Promisesem că voi scrie și despre Timișoara! Asta după ce am fost criticată că sunt… desculță prin Timișoara, dar numai despre Timișoara nu scriu. Astăzi vin cu recomandări de restaurante, cafenele și altele: vă prezint locurile care-mi plac în orașul meu natal și la care revin, iar și iar, ori de câte ori mă aflu acasă. 

timișoara
Sursa foto: Pixabay

„Instrucțiuni de folosire” pentru lista de mai jos

Pentru că locuiesc la Moșnița Nouă și pentru că sunt freelancer, atunci când mă aflu în România, deseori plec de acasă dimineața și mă întorc seara, pentru că pur și simplu am foarte multe lucruri de rezolvat prin oraș. Asta înseamnă, deci, că trebuie să și mănânc în oraș – ceea ce, de altfel, fac cu foarte mare plăcere!

De-a lungul anilor mi-am format câteva preferințe: majoritatea locurilor pe care le frecventez se află în zona centrală, pentru că acolo am, de regulă, treabă. Tot în zona centrală îmi place să mă întâlnesc și cu persoanele cu care ies să iau masa sau să beau o cafea, fie că este vorba despre prieteni sau despre clienți și colaboratori.

Și totuși, locurile pe care le prezint nu sunt toate din zona centrală a orașului. Lista nu este nici exhaustivă și nici nu include vreo surpriză, de fapt. Sunt locuri bine cunoscute, chiar hype.

Ce caut la un loc? Să fie amenajat frumos, să fie o atmosferă plăcută (dacă se poate, și un pic de liniște) și să fie mâncare bună, normal. Poate să aibă și o poveste, un „ceva”, să fie creat în jurul unei idei originale…

Dacă ești timișorean, cunoști aceste locuri. Dacă totuși nu le cunoști, ți le recomand. Dacă nu ești din Timișoara, dar vei ajunge vreodată acolo – for pleasure or business – consideră-le ca fiind locuri pe care merită să le vezi, să le simți și să le guști. De altfel, i-aș fi putut spune articolului și „X locuri pe care să nu le ratezi dacă ești turist în Timișoara”.

***

Cafeneaua Verde

De când s-a deschis, este unul dintre principalele locuri în care iau masa atunci când mișun prin zona centrală. Îmi place amenajarea, îmi plac ferestrele lor mari, pictate, îmi place că au prize pe ici pe colo, deci este un loc potrivit și pentru a mă așeza un pic la ei și a lucra un pic la laptop. Pe pervazul ferestrelor au și cărți. Mă amuză, totodată, că au meniul pe niște tablete.

Dacă este vreme frumoasă și mai ales dacă sunt însoțită de un fumător, ne așezăm pe terasă, iar acolo se aud repetițiile studenților de la Facultatea de Muzică. Pentru mine, să stau pe terasa aceea și să aud repetițiile, sună a „acasă”. La fel ca ariile pe care le aud de la Operă, atunci când sunt în trecere pe strada Alba Iulia…

Ce mănânc la Cafeneaua Verde? De regulă, salată cu pui. Îmi plac și supele lor cremă, deseori comand doar supa de la meniul zilei.

Cafeneaua Verde, str. C. Brediceanu nr. 2 (în Piața Libertății)

Neața Omlette Bistro

Omletăria asta mi-a plăcut încă de pe vremea când s-a deschis și era un loc minuscul. M-am bucurat să văd că s-au dezvoltat și s-au mutat într-un loc mult mai mare și cu un vad mai bun. Practic, în Timișoara lipsea un loc în care să iei micul dejun – puteai să faci asta doar la restaurantele unor hoteluri. Alin mai și spunea, din când în când, ce idee bună de afacere ar fi deschiderea unui asemenea loc și specifica și că micul dejun ar trebui servit până foarte târziu, nu doar până la uzuala oră 10.

Neața Omlette Bistro exact asta face! În plus, deschide la ora 9, în timp ce aproape toate celelalte localuri de pe aici deschid abia pe la ora 10. Dacă ajungi în zona Piața Libertății-Piața Unirii înainte de 10, nu vei găsi nimic deschis – nici localuri, nici birouri, nici magazine. De aceea, dacă dintr-un motiv sau altul, sosesc atât de devreme în zonă, aici beau cafeaua și iau micul dejun.

Ce mănânc la Neața Omlette Bistro? Cam orice fel de ou, dacă se poate, cu somon! Au și o mulțime de tipuri de cafele. Un loc perfect pentru a-ți începe ziua!

Neața Omlette Bistro: str. V. Alecsandri nr. 2 (între Piața Libertății și Piața Unirii)

Naru

Locul acesta m-a cucerit de la prima vizită, iar multă vreme după ce l-am descoperit, l-am tot arătat și eu altora: cu oricine trebuia să mă văd, propuneam acest loc. Nimeni nu a fost dezamăgit! Așa am ajuns și eu la Naru, m-a chemat acolo cineva. Era vară și stăteam în curte, la o masă aflată sub cireș. Practic, ploua cu cireșe coapte – cădeau peste masă, pe jos și, mai nașpa… și peste noi. Evitați mesele de sub cireș! 🍒😂

În rest, atmosfera de pe terasa Naru este una fantastică! Se află în curtea interioară a unei clădiri vechi, practic este aproape ascunsă necunoscătorilor. La etaj au câteva încăperi, însă curtea este cea care merită văzută. Un prânz sau o cină sunt ideale aici, mâncărurile sunt adevărate opere de artă. Obișnuiesc să spun că este un loc foarte intim. Odată am luat aici prânzul, cu Alin – în miezul unei zile agitate, am mâncat în tihnă, am băut și un pahar de vin, a fost minunat! În serile de vară am purtat conversații savuroase aici, până târziu în noapte. Pur și simplu, locul are un vibe bun.

Ce mănânc la Naru? Cheesecake cu fructe de pădure. Dacă nu ați gustat acest cheesecake, nu știți nimic…

Naru: str. Matei Corvin nr. 3 (în apropiere de Domul Catolic din Piața Unirii)

Biofresh

Biofresh este un alt restaurant la care mănânc cu plăcere în timpul zilei, deși nu sunt vegetariană sau ceva. Totuși, conceptul lor și mâncărurile oferite îmi plac foarte mult. Și cred că este foarte mare nevoie de acest tip de restaurante, cu mâncare sănătoasă, iar succesul Bio Fresh nu mă surprinde deloc. Alimentația sănătoasă este ceva de care se vorbește tot mai mult, iar Biofresh promovează exact asta; și organizează și ateliere de gătit sănătos.

Important de știut mai este că în afară de preparatele vegetariene și raw-vegan, în oferta lor se regăsesc și o grămadă de feluri de mâncare fără făină, lactate, gluten sau zahăr, astfel că Biofresh este o opțiune perfectă pentru persoanele care trebuie să țină o anumită dietă.

Ce mănânc la Biofresh? Orice supă-cremă de legume. Orice cu ciuperci. Orice salată. Vă recomand și freshurile de fructe și legume!

Biofresh, str. F. Griselini nr.  (lângă Cofetăria Trandafirul)

La Două Bufnițe

Librăria asta îmi este foarte dragă, pentru că este afacerea a două timișorence, construită de la zero. Jos pălăria, fetelor! Inițiativa voastră a fost una nebunească, dar uite că v-a ieșit! Îmi place mult la acest loc că are un colț al autorilor timișoreni, că are un raft cu recomandările… celor două bufnițe și că are și un raft cu cărți de anticariat.  Iar în mijlocul sutelor de volume aflate la vânzare aici, se poate bea un ceai sau o cafea în cea mai relaxată atmosferă. Te poți bucura de liniște, un lucru atât de rar în zilele noastre, un lucru la care eu tânjesc foarte mult!

Dacă am de cumpărat vreo carte, La Două Bufnite este prima mea opțiune, pentru că vreau să susțin această librărie locală. Dacă vreți să beți o cafea în liniște, acesta este locul potrivit. Nu ratați nici evenimentele lor – sunt și unele dedicate copiilor. Eu nu am ajuns, din păcate, la nicio prezentare de carte. Dar dacă aș petrece mai mult timp la Timișoara…

Ce beau La Două Bufnițe? Ceai sau ciocolată caldă fair trade. Răsfoiți și o carte între timp, pentru a vă decide în cunoștință de cauză asupra cumpărării ei.

La Două Bufnițe, Piața Unirii nr. 1 (dar cu intrare de pe Matei Corvin!)

Cărturești Mercy

Librăria Cărturești  de pe strada Mercy și ceainăria sa este un alt loc în care merg cu plăcere. Ultima oară am vizitat-o acum aprox. un an, când eram în căutarea unui loc în care să pot sta de vorbă cu o prietenă, în liniște. Mai demult frecventam acest loc mai des. Este unul dintre puținele locuri din Timișoara în care se face un ceai perfect, ca la carte. Mereu mă surprinde câte o aromă nouă și de fiecare dată este o plăcere să văd frumusețile de ceainice și cești în care ni se servește băutura.

De fiecare dată când este posibil, mă așez la o masă apropiată de marile lor ferestre, de unde să pot urmări trecătorii de pe strada Mercy. De regulă plec cu o carte sau un ceai, dar cel mai important lucru este că plec într-o stare de liniște. Chiar și Cărturești-ul de la Iulius Mall reprezintă o alegere bună: este o oază în tumultul magazinelor.

Ce beau la Cărturești Mercy? De fiecare dată, altceva, mă las surprinsă de noi gusturi și îmi plac foarte mult denumirile fanteziste ale sortimentelor de ceai.

Cărturești Mercy, str. F. Mercy nr. 7 (lângă Piața Unirii)

În următorul articol voi vorbi, printre altele, de Scârț Loc Lejer, Vineri 15, Enoteca de Savoya, Viniloteca , Casa Bunicii, Tinecz și alte locuri în care îmi place să ies seara.

*Foto credit: Fotografiile cu localurile nu-mi aparțin, ele provin de pe paginile de Facebook ale respectivelor afaceri. 

2 thoughts on “Desculță prin Timișoara. Recomandare de restaurante, cafenele și altele (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 1 =