Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Thailanda – Partea a VII-a. Câte ceva despre animale

V-am povestit deja despre maimuțele și elefanții pe care am avut ocazia să îi vedem mai de aproape. Când mergeți în concediu, eu vă recomand să umblați cu ochii larg deschiși, ca să puteți observa toate animalele și animăluțele care trăiesc în câte-un colț al acestei lumi. Dacă veți fi deschiși la chestia asta, veți vedea multe viețuitoare frumoase și/sau interesante. Alin este un adevărat prieten al animalelor, așa că alături de el mă simt mereu safe, știu că am la îndemână, de îndată, informații prețioase despre orice am vedea, iar mie îmi place mult să le fac poze animalelor!

În primul rând, sunt atât de mulți pești pe care îi poți vedea la diving sau snorkeling. Acesta din urmă este un lucru care ne place foarte mult amândorura – chiar și mie, care nici nu prea știu să înot… De aceea, în absolut fiecare concediu ne înscriem și la cel puțin o excursie cu vaporașul, ca să putem descoperi plaje noi și… pești, corali noi. Astfel, vedem și altceva, nu doar strict zona în care suntem cazați.

La drum!

Așa am făcut și în Thailanda. În apropiere de Koh Chang, insula pe care am locuit, se află o mulțime de insule mai mici, iar o parte dintre acestea pot fi vizitate (cele care nu sunt deschise turiștilor, sunt zone protejate); și mai sunt câteva pe care se poate petrece și o noapte sau două, dar nu mai mult. Există excursii mai scurte sau mai lungi, mai ieftine sau mai scumpe, iar în funcție de durata ieșirii, se vizitează un anumit număr de insule. Toate erau mult mai sălbatice, decât cea pe care locuiam – of course! Noi am ajuns, printre altele, pe Koh Lao Ya și Koh Wai. Acolo am făcut snorkeling și am văzut pești foarte mulți și foarte colorați, precum și corali spectaculoși.

În Thailanda sunt fel și fel de viețuitoare mici și colorate. Peste diversele… gâze (ca să nu le spun altfel!) aș trece însă, pentru că mă scârbesc teribil. De păianjeni nu mai zic, erau peste tot! Țânțari, de asemenea. Mai bine vă arăt o omidă… măcar ea este „îmbrăcată” drăguț.

Fluturi sunt o mulțime, frumoși și colorați, dar dificil de fotografiat. Am avut însă marele noroc (pentru subiectul meu a fost însă un mare ghinion) să fac poze unei păsări.

Draga de ea, era supărată foc. Căzuse din cuib! Făceam plajă și am observat că e mare zarvă lângă noi. Niște păsări ciripeau într-un mod foarte disperat. Probabil că cea mică învăța să zboare, dar treaba n-a mers prea bine și a rămas la sol. Părinții erau sus, pe o creangă, unde ciripeau atât de tare, încât era absolut evident că are loc o ceartă între soți. Am urmărit îndeaproape ce se întâmpla. Mama și tata tot coborau și îi arătau micuței ce și cum trebuie să facă. Ea încerca, dar nu reușea să zboare mai mult de un metru sau doi; în plus, nu se ridica prea sus. Nici direcție nu prea avea. Mi se rupea sufletul.

La un moment dat, părinții au dispărut. Am crezut că și-au abandonat puiul. M-am mirat și m-am întristat. S-au întors însă peste o vreme – cu niște mâncare în cioc! M-am topit. Încercările au continuat apoi foarte multă vreme, într-un final cea mică reușind să se înalțe ceva mai mult și să ajungă pe un fel de tufă.

Părinții au urmărit-o mereu îndeaproape, la fel și noi, dar după o vreme am plecat la prânz. Nu știu ce s-a întâmplat cu pasărea cea mică, sper că a învățat să zboare și că a supraviețui! Căci pe insulă erau foarte multe pisici care umblau libere… Mai frumoase sau mai… jigărite, dar oricum, foarte, foarte multe.

Nu numai pisicile, ci și câinii sunt prietenoși cu turiștii. Se află în imediata ta apropiere, stau pe lângă case și hoteluri, pe la terase, pe sub mese… se plimbă pe stradă. Sunt peste tot.

A mai fost un câine care ne-a dat târcoale când luam micul dejun, așa că i-am oferit, într-un final, un cremvurșt. Ce să vă zic… S-a lipit de noi! Ne-a însoțit în ziua aceea la plajă, s-a așezat pe nisip undeva aproape de prosopul nostru și ori de câte ori se apropia cineva, lătra un pic. Lătra la turiști, dar mai ales la vânzătorii ambulanți. Ne apăra, dragul de el! Pentru un amărât de cremvurșt – oferit de altfel din suflet – ne era extrem de recunoscător.

Dar șopârlele vă plac? Sper că da, căci în Thailanda sunt peste tot. Pe toate drumurile, pe toți pereții și pe fiecare tavan. Cu duzinele. Sunt foarte faine! Pe micuța asta am descoperit-o, cred, la scurtă vreme după ce a venit pe lume: părea că mai are un pic de albuș de ou pe piciorușe. Măsura vreo 2-3 centimetri.

În jurul nostru erau mereu zeci de șopârle de diferite culori și dimensiuni. Aparent nu deranjau pe nimeni. Iar seara, pe terasa acoperită, lângă lampă cred că erau și o sută deodată. Pe astea le-am imortalizat la recepție:

Mai există și așa-numita șopârlă gecko. Ea poate măsura chiar și 40 de centimetri (cu tot cu coada). Scoate niște sunete foarte ciudate, nici n-ai zice că sunt ale unui animal (ascultați aici). Seara se furișau și ele pe lângă lămpi, ca să prindă țânțari. Cam pe fiecare bungalow era câte unul. În poza de mai jos tocmai se infiripa o poveste de dragoste:

Sunt și șerpi pe insulă, din fericire 😄 nu am văzut niciunul, ceea ce vă doresc și vouă! 😆

*

Thailanda este visul oricărui călător. Este, probabil, prima idee pe care o ai atunci când vrei să descoperi Asia. Drept să vă spun, asta recomand și eu. Pleci pentru prima oară în Asia? Cel mai bine este să alegi Thailanda, țara zâmbetelor

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Budapesta, în 2015, anul în care am vizitat pentru prima oară Thailanda. Articolele sunt traducerea și adaptarea articolelor originale în limba maghiară.)

Exit mobile version