Nu aș spune că sunt chiar un fan al bucătăriei asiatice… Și totuși! Mănânc cu plăcere mâncare asiatică, iar în concediul din Thailanda, în 2015, am încercat destul de multe feluri noi. Iar să iei masa direct pe plajă… asta da, o plăcere! Am repetat de foarte multe ori experiența 🍜
Dacă sunteți curioși, puteți face cunoștință mai în detaliu cu bucătăria thai. În multe locuri sunt organizate cursuri rapide de gătit, pentru turiști (durează între 1 zi și 5 zile). Astfel de cursuri aveau loc și pe Koh Chang. Noi ne-am mulțumit cu mâncatul, însă :)) Am luat masa și în restaurante mai scumpe, și în locuri de tip „împinge tava”.
La prima vedere, acestea din urmă ar putea să pară unele cam… prea fără pretenții, dar după ce am observat mai în detaliu un astfel de loc, și nu în ultimul rând, am văzut că este mereu plin de oameni acolo, am decis să facem o încercare. Apoi am tot revenit, pentru că mâncarea a fost, într-adevăr, delicioasă, iar prețurile nici nu se comparau cu cele de la restaurantul locului nostru de cazare, de exemplu.
Totuși, ca să fim siguri de o treabă, după fiecare masă am băut o gură de tărie. În mod oarecum ciudat, farfuriile erau aproape la fel de frumos ornate și în aceste locuri mai ieftine – asta m-a cam mirat!
Mai există și street food-ul adevărat, unde cumperi mâncarea și o consumi pe loc, în picioare, sau o iei cu tine. La aceste standuri mâncarea este cu adevărat foarte, foarte ieftină, dar nu este recomandată pentru toată lumea – pentru cei cu stomacul mai sensibil, cu siguranță NU. Și mai ales, niciodată fără un pic de dezinfectare ulterioară a stomacului: cu rom Stroh de 80 de grade, de exemplu.
Este ceva normal ca la restaurante felurile de mâncare să fie aduse într-o ordine oarecum aiurea, fără vreo noimă anume; în multe farfurii și farfurioare, fără a se ține cont de faptul că unul a început deja să mănânce, iar celălalt nu a primit, încă, nimic. Mesele arată însă bine cu atâta mâncare pe ele. Se pune mare accent pe prezentarea de pe farfurii, mie acest lucru îmi place teribil. Mă topeam când vedeam o orhidee pe marginea farfuriei sau dacă paharul cu fresh era ornat cu bucăți de fructe. Pentru mine, acest lucru este important, mai ales că îmi place să fac poze la mâncare…
Am mâncat o mulțime de bunătăți și am băut o grămadă de shake-uri, din tot felul de fructe – unele absolut necunoscute pentru mine. Toate au fost delicioase – fără excepție! Altă dată beau numai apă minerală, dar acum am băut câte 2-3 shake-uri de fructe, pe zi. Din banane, mango, ananas, pitaya și așa mai departe… Am gustat și sucul de cocos proaspăt, care nu mi-a plăcut însă. Are un gust ciudat, deși în mod cert este foarte refreshing!
Despre bere… Piața de pe Koh Chang înseamnă, în esență, două mărci de bere: berea locală Chang (despre care Alin spune că este groaznică) și berea Singha (care este, citez, “ok”). Sigur că se găsesc și două-trei mărci internaționale, am fost însă curioși de produsele locale. Până la urmă am rămas la berea Singha.
Din cauza cunoștințelor precare de limba engleză a localnicilor (sau poate doar din cauza neatenției) s-a întâmplat deseori să ni se aducă altceva decât comandasem, de fapt. Aproape în fiecare zi 😄 Chiar și atunci când am arătat cu degetul pe meniu. Undeva, pe drum, spre bucătărie, ospătarul uita… sau nu știu ce s-a întâmplat. Nu a fost o problemă, însă, am mâncat ce am primit. A fost, oricum, foarte delicios totul, chiar dacă am primit orez cu pui în loc de orez cu creveți, de exemplu. Au existat locuri în care trebuia să scrii cu mânuța ta, pe o hârtie, ce vrei să mănânci – și chiar și acolo s-a întâmplat să ni se aducă altceva 😄
Am învățat foarte repede că trebuie să fim precauți cu condimentele. Ceea ce ei numesc medium spicy, este deseori prea iute; dacă nu aveți experiență cu ardeii iuți🌶, mai bine cereți ceva not spicy – va fi oricum, suficient de hot 😄
Desigur că amândoi am mai comandat și altceva, nu doar preparate locale. Datorită antreprenorilor sosiți din străinătate (deseori căsătoriți cu câte o localnică), bucătăria multor țări este bine reprezentată în Thailanda – cea italiană, de exemplu. Oricum, după câteva zile începe să ți se cam facă dor și de alte mâncăruri, decât paste, orez, curry…
În meniuri am văzut și oferte destul de nostime, de ex. cârnați bavarezi, șnițel vienez, chiar și gulaș unguresc! De toate pentru toți.
Desertul preferat în Thailanda? Orezul cu nucă de cocos și banane, adică sticky rice! Să nu ratați.
Nu am făcut economie la mâncare, suntem gurmanzi, asta este! Iar cu ocazia concediilor chiar ne place să mâncăm bine și să încercăm preparate noi, diferite. Cu toate acestea, datorită prețurilor mai mici decât cele din Europa, mâncarea din acest concediu nu ne-a costat mai mult decât cumpărăturile de alimente pe care le-am fi făcut acasă, în Austria. Poate doar shake-urile, berile și deserturile să fi adăugat un oarecare plus.
Când mergeți la mare, profitați și mâncați pește proaspăt! Nu se compară cu peștele congelat sau cel din conserve…
Profitați și de oferta de fructe proaspete, noi am cumpărat o mulțime, căci la piață chiar erau super ieftine 🍌 Au și alt gust!
Un lucru este sigur: totul este bine și frumos, dar după câteva zile m-am săturat de condimentele asiatice și am vrut să mai mănânc și altceva, ceva… ca acasă. Desigur că, odată ajunși acasă, m-aș fi întors cu plăcere la mâncare astiatică.
*
Thailanda este visul oricărui călător. Este, probabil, prima idee pe care o ai atunci când vrei să descoperi Asia. Drept să vă spun, asta recomand și eu. Pleci pentru prima oară în Asia? Cel mai bine este să alegi Thailanda, țara zâmbetelor!
(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Budapesta, în 2015, anul în care am vizitat pentru prima oară Thailanda. Articolele sunt traducerea și adaptarea articolelor originale în limba maghiară.)