Desculță prin Tenerife (2). Ce am mai făcut, ce am mai văzut pe insulă?

În timp ce parcurgeam, prelucram și alegeam fotografiile de pe insula Tenerife – pentru a le folosi în cadrul articolelor de pe blog – nu am putut să nu mă mir cât de multe lucruri am făcut și văzut într-un timp, totuși, relativ scurt. Am petrecut doar zece zile pe Tenerife; și am vizitat și experimentat foarte multe, deși din păcate nu TOT. În acest articol vreau să trec în revistă câteva dintre locurile în care am fost. Asta înainte de vă povesti despre cel mai frumos loc de pe toată insula: Parcul Național Teide, care mi-a plăcut cel mai mult dintre toate locurile văzute pe insulă.

Ce am mai făcut pe insula Tenerife?

Am fost în câteva dintre cele mai renumite și dezvoltate stațiuni. În Los Cristianos și Las Americas am petrecut destul de mult timp, ne-am plimbat și am stat la plajă, inclusiv pentru a vedea apusuri de soare fabuloase pe malul Oceanului Atlantic. Locurile astea le-am menționat și în articolul precedent: aici găsești multe restaurante bune și multe magazine bine aprovizionate.

*tips: restaurantele Abordo și El Rincón del Pescador, ambele în Los Cristianos; parcare bună în Los Cristianos, aici

Am oprit în localitățile care ni s-au părut interesante dintr-un motiv sau altul. O astfel de localitate era San Andres, un loc neturistic, dar foarte autentic, foarte liniștit și relaxant, respectiv Las Vegas, în care am mers special pentru că era nostim că are aceeași denumire cu celebrul oraș american. În acesta din urmă am stat extrem de puțin după ce am ochit un restaurant drăguț, cu o terasă într-o curte. Din păcate am avut o experiență neplăcută, în sensul că nu am putut rămâne. Noi tocmai ce mâncasem, și am fi dorit doar să bem ceva, însă ne-au spus că acest lucru nu este posibil. Am înțeles conceptul, dar a fost un pic aiurea…

*primele două fotografii: San Andres, următoarele două: Las Vegas

Am stat o zi întreagă într-un sat de pescari, San Miquel de Tajao. Am vizitat fiecare cotlon al localității și am mâncat la două dintre numeroasele restaurante pescărești de acolo, unde evident că peștele este mereu extrem de proaspăt. Am privit și ascultat ore întregi valurile, pe o plajă cu pietriș, unde am mâncat gogoși de casă, cumpărați de la fetiță care le vindea dintr-un coș împletit. A fost unul dintre cele mai relaxante zile de pe Tenerife, mai ales că plaja respectivă nu era deloc aglomerată. Faptul că am văzut și aterizările de pe aeroportul din sud era un bonus fain!

*tips: restaurantele Tabaibarril și Aqua y Sal, ambele în Tajao 

Am vizitat Masca, un fost sat de pirați. Ascuns între munți, într-un golf, acest loc pitoresc este accesibil numai după parcugerea unui drum montan extrem de îngust, cu niște serpentine incredibile. Eu am fost îngrozită de drum, dar totodată mi-am dorit să văd satul, așa că am pornit dimineața devreme, ca să nu prindem trafic. Din fericire am reușit: am întâlnit foarte puține mașini, și niciun autocar, de asemenea am găsit și loc de parcare, căci și asta putea fi o problemă.

Dezavantajul a fost că nu ajunsese încă lumina soarelui în sat, așa că nu mi-au ieșit pozele, respectiv nici nu era nimic deschis, să bem o cafea sau ceva… Satul încă era adormit, iar noi nu am așteptat să se trezească, pentru că nu am vrut să prindem trafic nici la coborâre. În orice caz, din descrierile celor de pe internet eu mă așteptam la mai rău, îmi imaginam drumuri ca cele din America de Sud, gen cel renumit din Bolivia, fără nimic pe margine… Oricum, cât este de horror drumul este discutabil; mie mi s-a părut groaznic, Alin a zis că a fost un drum de munte normal.

Am vizitat piramidele din Güímár. În orășelul Güímar există niște rămășițe de piramide cu trepte orientate astronomic, care odată descoperite au fost conservate și fac parte acum dintr-un complex muzeal în aer liber care mai include un parc etnografic și o grădină botanică. Bazele complexului inaugurat în 1998 au fost puse de un cercetător norvegian. De-a lungul timpului, aici au fost create diverse trasee prin parcurgerea cărora vizitatorul află mai multe despre cultura, istoria, botanica și natura Insulelor Canare. Ne-a plăcut, deși nu am parcurs totul, pentru că am ajuns acolo chiar la prânz și soarele era mult prea puternic.

*tips: merită o plimbare scurtă prin localitate, cumva e ca o călătorie în timp

Am oprit la ruinele unei bisericuțe foarte vechi. În timp ce mergem cu mașina, eu mereu casc bine ochii la ce ar fi de văzut în apropiere, dar totodată sunt atentă și la Google Maps, și deseori fix acolo observ că ar fi ceva de văzut pe traseu. Așa am descoperit ruinele bisericuței San Joaquin din apropiere de Fasia, unde am avut privilegiul de a fi complet singură în timpul vizitei. Drăguț și liniștit loc, cu o vedere superbă.

Am fost la o piață de vechituri. Deși nu ne-am lipit de nimic, a fost interesant de văzut în ce aspecte diferă și în ce aspecte seamănă o piață de vechituri din Insulele Canare față de cele de acasă. Este… same-same, but different. Nu am stat foarte mult, pentru că era un incendiu în apropiere și era un fum neplăcut, dar a meritat vizita, iar dacă ajungeți cumva în Tenerife și vă interesează așa ceva, cele două piețe de vechituri pe care mi le-a recomandat o cunoștință care locuiește acolo: aici și aici

Foarte, foarte multe locuri nu am apucat să vedem. În nord nu prea am ajuns, de exemplu nu am văzut nici orașul Puerto de la Cruz, nu am vizitat nici grădina zoologică Loro Parque. Nu am fost nici la stâncile spectaculoase de la Los Gigantes. Nu am experimentat plaja Taganana sau plaja La Caleta, care ne-au fost recomandate călduros… Nu am fost să vedem delfinii! Clar că nu le poți face pe toate în 10 zile – mai ales că eu am mai și lucrat între timp. Chiar și așa, cred că am făcut destule, iar în următorul articol vă voi povesti despre Parcul Național Teide, locul meu preferat de pe toată insula, locul care mi-a plăcut cel mai mult!

(to be continued)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 16 =