sharjah

Desculță prin Sharjah. Vizită la Muzeul Civilizației Islamice din Sharjah

În timpul șederii noastre la Dubai, în decembrie 2020, am decis să tragem o fugă și până într-un alt emirat: Sharjah. Capitala acestuia se numește tot Sharjah și este al treilea cel mai populat oraș din Emiratele Arabe. Este privit ca fiind capitala culturală a UAE, iar în 2014 a fost chiar Capitala Islamică a Culturii. Noi am vizitat aici un muzeu care ne-a plăcut mult: Sharjah Museum of Islamic Civilization.

sharjah

Bineînțeles că aflându-ne la Dubai ne-am fi dorit să mergem, de fapt, la Abu Dhabi, însă pentru a merge acolo era nevoie de un nou test PCR, așa că am renunțat la idee și ne-am spus că vom merge separat, altă dată, special. Atunci când am ales Sharjah, ce ne-a atras a fost Sharjah Museum of Islamic Civilization.

Muzeul Civilizației Islamice de la Sharjah este găzduit de o clădire imensă și absolut superbă, care este o fostă piață interioară: Souq al-Majarrah. Se află în centrul istoric al orașului, în locul care se numește Majarrah Waterfront, și a fost deschisă în 2008.

În muzeu sunt expuse mii de artefacte islamice de o mare raritate și importanță. Prin intermediul acestora sunt prezentate diverse aspecte ce țin de religie, știință, cultură, artă, precum și realizări și invenții ale civilizației islamice. Caligrafie, manuscrise, picturi, sculpturi. Ceramică, sticlărie. Textile (covoare, îmbrăcăminte), bijuterii, machete, monede. Și multe altele se mai află aici, în sălile bine amenajate ale acestei clădiri majestuoase.

Chiar la începutul vizitei se află o sală în care este prezentată o colecție de ediții ale Coranului – printre care și unele păstrate în niște cutii foarte deosebite, de exemplu, realizate din lemn sau argint sau alamă, decorate cu sidef.

Apoi ne este prezentată arhitectura islamică. În săli, o serie de machete minuțios realizate și foarte spectaculoase. Se regăsesc, aici, machetele mai multor moschee ale lumii. Sunt explicate și tipurile de decorare ale acestora – complet fără ornamente sau cu, dar fără reprezentări de oameni sau animale, acest lucru fiind interzis în islam și apelându-se, în schimb, la frunze și flori: este ceea ce cunoaștem drept arabesque.

Într-o altă sală – una mare de tot – a muzeului, putem descoperi diverse aspecte legate de știință, turul sălii începând cu prezentarea primilor astronomi musulmani și continuând cu diverse invenții și realizări științifice ale unor persoane aparținând comunității musulmane.

Bineînțeles, ceea ce mie mi-a plăcut cel mai mult a fost bogăția exponatelor din ceramică și sticlă, respectiv cea a covoarelor, pieselor de îmbrăcăminte și bijuteriilor. Pe primul loc, în topul preferințele mele – covoarele, desigur. Era o nebunie acolo!

Dintotdeauna, comerțul cu textile a fost extrem de important pentru economia lumii islamice. Din păcate, datorită naturii lor fragile, textilele supraviețuiesc rareori vremurilor –  mult mai rar decât obiectele din metal sau ceramică, de exemplu.

Un loc în care textilele au supraviețuit, totuși, cu succes, au fost mormintele. În unele țări musulmane, practica de a înveli persoana decedată în diverse textile a făcut ca unele dintre aceste textile să supraviețuiască trecerii timpului. De exemplu, materialul roz cu auriu de mai sus este o piesă ce provine din secolul al XIII-lea și provine dintr-un mormânt.

De-a lungul vremurilor, în producția de covoare și textile luxoase și elegante au fost implicați foarte mulți meșteri din lumea musulmană. Atelierele de covoare și de mătase erau celebre și în acestea se lucra atât pe comandă, cât și pentru piețele comerciale. Bogăția pieselor ieșite pe ușile atelierelor este dată și de faptul că designul depindea foarte mult de perioada și locul în care au fost realizate, dar și de gustul celor care au comandat aceste piese.

Potrivit celor de la muzeu, scopul acestui loc este acela de a oferi vizitatorilor o perspectivă cât mai largă asupra artei și culturii islamice. Pentru mine, vizita la acest muzeu a fost o incursiune reușită în lumea frumosului din această parte a lumii – apreciez frumosul în toate formele sale.

sharjah

Vă recomand acest muzeu, dacă ajungeți în zonă!

*

Despre Dubai am scris aici:

Desculță prin Dubai (1). Nu, nu este doar o destinație de fițe – este mai mult de-atât!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 2 =