Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin România (9). Cetatea Rupea, desprinsă parcă din filme

Cu zidurile, turnurile și curțile sale interioare, Cetatea Rupea se întinde pe o suprafață de un hectar și jumătate. Este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din țară și este atât de mare, încât cu siguranță nu trece neobservată de către cei care călătoresc pe drumul european E60. Am vizitat această cetate în martie 2014. Din păcate, până atunci nu auzisem de ea, deși este cu adevărat remarcabilă.

Sursa foto: Wikimedia Commons/Diana Popescu

Cetatea Rupea: unde, de ce și cum?

Cetatea Rupea se află la 50 de kilometri de Brașov, fiind ridicată pe un masiv de bazalt. Am ajuns aici pe când mă aflam la Sighișoara, față de care distanța este egală cu cea dintre cetate și Brașov. Dacă vă veți afla, vreodată, pe drumul european E60, care leagă Sighișoara de Brașov, urcați și la cetate. Este un drum asfaltat până la ea, nu vă faceți griji! Parcați, coborâți și pregătiți-vă să descoperiți un loc minunat, cu o panoramă formidabilă!

Potrivit Wikipedia, prima sa atestare documentară datează din 1324, când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul acesteia. Documente din sec. al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc.

De-a lungul istoriei, cetatea a servit ca fortificație, dar și ca refugiu pentru populația care locuia pe dealurile și în valea din împrejurimi. Așezarea cetății era strategică. Se afla la intersecția drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească.

În vremea dacilor se numea Rumidava sau Ramidava, apoi a fost cucerită de romani și a devenit Rupes. Numele roman a dat și numele localității care s-a format în jurul dealului: Rupea. Cât timp a fost castru roman, făcea parte din centura de fortificații romane pentru apărarea zonei comerciale și a rutelor ce legau Valea Târnavelor, Valea Oltului, Râsnov și Hoghiz.

Între anii 1432-1437, cetatea a fost atacată și jefuită de către turci, pentru ca mai târziu, în anul 1643, să fie părăsită, după ce un incendiu devastator a transformat-o în ruine. La sfârșitul aceluiași secol, sașii au revenit în cetate, pentru a se refugia. De această dată, cetatea a fost predată armatelor habsburgice fără rezistență armată.

În 1716, zidurile cetății au folosit drept refugiu supraviețuitorilor epidemiei de ciumă. Cetatea a fost abandonată definitiv în anul 1790, în urma unei furtuni puternice care i-a distrus acoperișul. De atunci a fost lăsată în paragină, deși în perioada interbelică localitatea Rupea a devenit un puternic centru cultural săsesc.

În timpul regimului comunist, cetatea a scăpat de distrugerea completă: autoritățile comuniste au vrut să folosească bazaltul cetății pentru amenajarea localității Rupea. Apoi, acest vestigiu a fost abandonat complet.

Acum, cetatea strălucește!

În urmă cu câțiva ani, Cetatea Rupea a fost restaurată în întregime. A fost nevoie de o finanțare europeană de 32 de milioane de euro și de trei ani de lucrări de renovare pentru ca locul acesta să strălucească din nou. Din iunie 2013, cetatea așteaptă turiștii, care sunt invitați să o descopere la pas!

Cetatea are o formă de spirală ascendentă (a unei cochilii de melc). Această formă finală a sa, pe care o vedem astăzi – cu Cetatea de Sus, Cetatea de Mijloc şi Cetatea de Jos – datează din sec. al XVII-lea.

Mie mi-a plăcut mult de tot că în cetate exista un Turn al Slăninii, specific cetăților săsești. Locul în care cei din Rupea își depozitau slănina avea patru niveluri. Când scriu aceste rânduri, parcă și simt mirosul de slănină afumată… 🤤 Încă mai există, acolo, cârligele pe care era atârnată slănina. Alături de acest turn se află și o fântână veche. Are o adâncime de 41 de metri, datează din anul 1613 și mai are apă și astăzi.

În urma restaurării, Cetatea Rupea este vizitată de foarte mulți turiști. Ceea ce este formidabil! Pentru a intra în cetate se plătește un bilet de intrare, iar dacă dorești, ți se pune la dispoziție și un ghid audio. Ți se recomandă un anumit traseu de urmărit, iar odată ce ai ajuns în vârf, efortul tău este răsplătit. Vei avea parte de o panoramă superbă asupra orașului Rupea și a împrejurimilor cetății. Merită!

 

*

Am evitat, multă vreme, să scriu despre România. De fapt, nu că am evitat, ci nu m-am gândit că ar fi nevoie. Dar poate că am plecat de la o premisă greșită atunci când m-am gândit că despre locurile din țară nu mai este nevoie să se scrie nimic, căci toată lumea le cunoaște. În seria aceasta de articole vă prezint locurile în care am fost, în felul în care le-am perceput eu.

 

Exit mobile version