sibiu

Desculță prin România (7). Sibiu, prima capitală culturală europeană a țării

Am fost la Sibiu de mai multe ori. Mai exact, de patru ori. Și aș mai reveni oricând cu drag. Îmi place centrul său vechi, îmi plac restaurantele sale și, deși am vizitat Sibiul de patru ori, niciodată nu am ajuns la Muzeul Astra, iar peste acest lucru nu se poate trece. Trebuie, deci, să mă mai duc și a cincea oară la Hermannstadt! 

sibiu

Sibiu: în 2007, capitală europeană a culturii

Sibiu (în germană, Hermannstadt, în maghiară Nagyszeben) este unul dintre cele mai frumoase și vizitate orașe din Transilvania, a cărei capitală a fost în două rânduri: între 1692 și 1791, respectiv 1849-1865. După ce, în anul 2007, a fost și Capitală Culturală Europeană, a înflorit și mai mult, iar de câțiva ani încoace găzduiește un târg de Crăciun despre care se spune că este cel mai frumos din țară. Atrage turiștii ca un magnet. Iar asta nu mă miră deloc.

Prima mea vizită la Sibiu a avut loc în anul 2006. Lucrările de reabilitare ale clădirilor și cele de renovare a centrului mai durau, însă mare parte din ceea ce era de făcut, s-a făcut. Am descoperit un oraș cu un centru deosebit de cochet, iar acoperișurile „cu ochi” ale Sibiului m-au cucerit pentru totdeauna.

În 2007, chiar în anul în care Sibiul era, alături de Luxembourg, capitală culturală europeană, am revenit. Ambele mele vizite au avut loc în luna octombrie, întrucât am participat la Festivalul Internațional Astra Film, eu fiind înnebunită după filmele documentare.

Nu mă voi sătura niciodată de orașele acestea europene cu centre vechi și cu clădiri reabilitate profesionist. Le ador! Cu cât mai colorate și pastelate, cu atât mai bine. Iar Piața Mare și Piața Mică din Sibiu sunt două locuri minunate. De aici trebuie să vă pornească pașii spre descoperirea orașului!

O altă clădire emblematică este Palatul Bruckenthal. Se află în aceeași Piață Mare și găzduiește un muzeu. Baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei în secolul al XVIII-lea, iar palatul de la Sibiu care îi poartă numele adăpostește sute de picturi, sculpturi, obiecte din argint, obiecte din sticlă, covoare și piese de mobilier, precum și o bibliotecă. Dacă aveți timp la dispoziție, vizitați muzeul.

Podul Minciunilor îl cunoaște toată lumea care vine în Sibiu. Denumirea sa, sursă de glume pentru toți turiștii, vine de la faptul că inițial s-a numit Podul Culcat, iar în limba germană, cuvintele „culcat” și „minciuni” seamănă (Liegen vs. Lügen). Podul face legătură între Piața Mică și Piața Huet, peste o altă stradă.

Urcați și în Turnul Sfatului, pentru o panoramă a acoperișurilor Sibiului. Acest edificiu este unul emblematic pentru Sibiu și veghează asupra orașului încă din 1324. Pentru a ajunge în turn trebuie să fiți în formă: sunt 141 de trepte până în vârf.

Biserica Evanghelică este una dintre cele mai impresionante edificii gotice din Transilvania: are un turn înalt cât șapte etaje, iar cei care vor să urce în el au de parcurs aproape 200 de trepte.

biserica evanghelică

După ce ați văzut Piața Mare și Piața Mică, luați-o pe pietonala care conduce spre Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu: pe drum, strada Nicolae Bălcescu, veți găsi nenumărate restaurante, cafenele și magazine cochete, în care vă puteți bucura de ospitalitatea specific transilvăneană.

2008 și 2012: a treia și a patra oară la Sibiu!

Septembrie 2008 m-a găsit din nou la Sibiu: de data aceasta mă aflam în tranzit. Am oprit doar pentru o cafea, în drum spre Făgăraș, unde urma să participăm la o nuntă. Sibiul era la fel frumos, ca-ntotdeauna. Iar pe fața mea se poate vedea lesne bucuria revederii acoperișurilor „cu ochi”.

Ultima oară am fost la Sibiu în iunie 2012, tot pentru o nuntă: de data aceasta, nunta avea loc chiar în acest oraș, iar noi am ajuns la Sibiu în doi.

Ne-am plimbat, din nou, în zona centrală, pentru că nu te poți plictisi de atmosfera Sibiului. Pur și simplu, totul este la locul lui.

În seara care a precedat nunta am avut parte de una dintre cele mai romantice cine din viața mea. Am nimerit într-un loc foarte fain: o pivniță de vinuri din zona centrală, cu muzică bună și cu o atmosferă autentică. Am mâncat bine la Weinkeller și ni s-a recomandat un Merlot fabulos. De fapt, cred că fix denumirea locului a fost cea care ne atras. Căci am intrat așa, de pe stradă, brusc.

Weinkeller este prima pivniţă de vinuri din Sibiu și oferta lor cuprinde o paletă foarte variată de vinuri. Oferta culinară este, și ea, una specifică unei crame și include în primul rând reţete tradiţionale, dar şi specialităţi. Vă recomand acest loc!

restaurant sibiu

Sper să revin la Sibiu. Iar dacă o voi face, cu siguranță voi reveni și la Weinkeller! Orașul acesta, care se bucură de un renume internațional, mă atrage și va trebui să mai ajung acolo cel puțin o dată: trebuie să vizitez Muzeul Astra și trebuie să văd Târgul de Crăciun de la Sibiu. Vouă vă mai recomand două evenimente de mare excepție: Festivalul Internațional Astra Film Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Dacă nu aveți la dispoziție mult timp, centrul Sibiului poate fi vizitat și în vreo două ore, în timpul unui tranzit. Acestea vor fi suficiente pentru a descoperi acest oraș săsesc… și pentru a vă face să reveniți!

*

Am evitat, multă vreme, să scriu despre România. De fapt, nu că am evitat, ci nu m-am gândit că ar fi nevoie. Dar poate că am plecat de la o premisă greșită atunci când m-am gândit că despre locurile din țară nu mai este nevoie să se scrie nimic, căci toată lumea le cunoaște. În seria aceasta de articole vă prezint locurile în care am fost, în felul în care le-am perceput eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + eleven =