Poate că vă surprinde acest articol. O vizită la Turda? Și pe deasupra, de cinci zile?!😱 Știu că sună ciudat, dar în iulie 2016, noi chiar am petrecut atâta timp în acest oraș, pentru că am vrut să facem un tratament la Salina Turda, iar asta însemna să rămânem pe loc câteva zile bune. Orașul a fost o surpriză destul de plăcută! Liniștit, dar cu câte ceva de oferit pentru oricine umblă cu ochii deschiși.
Turda, un oraș cu un centru destul de cochet
Turda – fostul oraș antic Potaissa – se află la doar 35 de kilometri de Cluj-Napoca. Denumit Thorenburg în germană și Torda în limba maghiară, are rang de municipiu și în zilele noastre este cunoscut mai ales pentru că aici se află Salina Turda, o atracție turistică de primă mână. Însă la Turda mai sunt destul de multe lucruri faine de văzut și de făcut.
Pentru că mașina noastră se afla în service chiar în perioada aceea, am ajuns de la Timișoara la Turda cu un microbuz, așa că nici măcar nu am avut posibilitatea să ne plimbăm prin împrejurimi, ca să vedem Cheile Turzii, de exemplu. Dar chiar și așa, în afara celor 2-3 ore pe care le-am petrecut, zilnic, în salină, nu ne-am plictisit mai deloc.
Orașul acesta cu aproximativ 50 000 de locuitori are un centru istoric foarte drăguț, cu multe clădiri reabilitate. Asta m-a bucurat foarte tare, pentru că iubesc edificiile vechi, reabilitate cu grijă.
Piața centrală din Turda, de exemplu, arată ca centrul oricărui orășel de acest gen, de oriunde din Europa. Clădiri la parterul cărora se află magazine, restaurante, cafenele. Întrucât am stat chiar în centru, la Hotel Potaissa, ziua noastră începea și se termina în fiecare zi în această piață.
De foarte multe ori am mâncat la o terasă din centru. Din păcate am uitat complet denumirea sa și nicicum nu am reușit să o mai identific. Nu era, oricum, ceva special. Dar era mâncare bună la un preț corect. În schimb vă voi recomanda alte două restaurante.
Prințul Vânător și Sarea-n bucate: aici să mâncați!
Prințul Vânător se află la o distanță de mers pe jos față de centrul orașului. Are o curte interioară cu o atmosferă foarte faină și servește preparate foarte fancy, cum ar fi friptură de urs, medalion de cerb, friptură de mistreț, escalop de căprior, iepure la tavă și așa mai departe… Eu nu mănânc vânat, așa că m-am rezumat la un desert, care a fost delicios.
Sarea-n bucate este un alt restaurant care ne-a plăcut. Se găsește în apropiere de intrarea principală a Salinei Turda, deci în afara orașului, pe partea dinspre ștrand a minei. Servește preparate „gătite-n spiritul locului” și se laudă că folosește doar ingrediente naturale, de sezon, provenite de la târgurile și piețele din apropiere. Rețetele sunt inspirate din bucătăria tradițională transilvăneană și cuprinde preparate specifice zonei, cum ar fi și friptura de Turda, varza á la Cluj sau gulașul de vită.
Am vrut să gustăm faimoasa „friptură de Turda”. Din păcate nu am avut noroc. Am mâncat, oricum, foarte bine. Peisajul din jur ne-a plăcut așa de mult, iar vremea era atât de bună, încât am hotărât să ne întoarcem în oraș pe jos.
Ștrandul Durgău, un ștrand cu apă sărată
În zona aceasta se află intrarea principală în Salina Turda, iar alături, Ștrandul Durgău, care are o tradiție foarte mare. Lacurile de la Durgău au fost utilizate pentru băi, terapeutice sau de plăcere, încă din secolul al XIX-lea. Lacurile acestea mineralizate s-au format pe vechi exploatări de sare. Iar odată cu trecerea timpului, aici s-a amenajat un ștrand în toată regula. Iată ce se mai poate face la Turda: baie în apele sărate de la Ștrandul Durgău!
Tot în zona aceasta, în afara orașului, funcționează și un centru de echitație: Salina Equines. Acesta este un domeniu ecvestru întins pe o suprafață de două hectare, chiar lângă salină.
Câteva atracții turistice ale orașului Turda
În oraș am mai vizitat câteva dintre atracțiile turistice, cum ar fi Biserica Reformată Turda Veche. Inițial mănăstire de rit ioanit, de la început de Ev Mediu, biserica a fost distrusă și apoi reconstruită în stil gotic.
Este cel mai vechi monument păstrat în Turda și se află chiar în centrul orașului. Bineînțeles că am urcat în turn, pentru panorama orașului și a zonei.
Alte locuri de vizitat mai sunt Catedrala Ortodoxă din Turda, Muzeul de Istorie (Palatul Princiar din Turda), Lapidariul din Turda și Castrul Roman Potaissa.
În zona Turda, de vizitat sunt Cheile Turzii, Cheile Turului, Cascada Ciucaș, Cetatea Liteni și Cetatea Trascăului.
Un concert extraordinar, descoperit la întâmplare
Într-una din serile călduroase de iulie pe care le-am petrecut la Turda am nimerit într-un loc superb, la un concert care ne-a rămas adânc întipărit în minte. Se face că ne plimbam noi agale prin Turda și căscam gura la vitrine. Așa am descoperit, în fereastra cafenelei La Papion, un afiș cu privire la un concert care avea loc în seara acelei zine. Nu știam nimic despre duo-ul care urma să cânte. Și nici despre locul în care urma să mergem. Așa că am avut parte de o surpriză deosebit de plăcută!
Concertul a avut loc în aer liber, într-un cadru mai restrâns, în curtea interioară a sediului unui ONG. Am ascultat cântece în idiș, din România, Ungaria și Moldova. Acestea au fost interpretate de Benjy Fox-Rosen și Jake Shulman-Ment, două voci importante ale scenei internaționale de muzică klezmer. A fost absolut fabulos! Ne-am simțit deosebit de bine în rândul publicului din Turda. Am băut câte un vin alb și ne-am gândit cum am avut noi norocul să nimerim la un concert atât de fain, atât de cozy. Și fix la un concert de muzică klezmer, unde tot îi spuneam lui Alin că vreau să merg. A existat o conexiune super între artiști și public! Am plecat încărcați.
Concertul a fost organizat de Centrul Rațiu pentru Democrație, o organizație non-guvernamentală care se focalizează pe educație și empowerment. Promovează valorile democratice, încurajează dezvoltarea gândirii critice, transformarea în cetățeni activi și responsabili, care să preia inițiativa de a face o schimbare de impact în comunitatea lor. A fost înființat în 2004, de Indrei Rațiu, cu sprijinul Rațiu Family Charitable Foundation din Londra, pentru a păstra și a duce mai departe moștenirea morală și ideologică a celui ce a fost Ion Rațiu. Sediul centrului se află la Turda, în casa familiei Rațiu, iar organizația are impact atât la nivel local, cât și la nivel regional și internațional.
A fost noroc chior că am nimerit la acest eveniment cultural. Dincolo de faptul că Salina Turda ne-a plăcut foarte mult, Turda a rămas o amintire plăcută și datorită acestui concert extraordinar la care am fost martori.
*