șoimoș

Desculță prin România (11). Cetatea Șoimoș sau ruinele unei cetăți medievale

Cetatea Șoimoș, de fapt, ruina acestei cetăți medievale se află în apropiere de Lipova (județul Arad), pe dealul Cioaca Tăutului, pe malul Mureșului. A fost construită după primele invazii ale tătarilor și a fost atestată documentar la 1278. În copilărie am făcut multe excursii aici: și cu școala, și cu părinții. Uneori, atunci când ajungeam cu ai mei la Radna, urcam și la Cetatea Șoimoș, iar undeva pe drum făceam și un picnic. Ultima oară am revăzut cetatea în 2013.

șoimoș

Cadou de ziua de naștere a nepotului: excursie la Șoimoș

În anul în care nepotul meu Roland a împlinit vârsta de nouă ani, nu am avut nicio idee inspirată pentru cadou. Într-un final am decis să îi oferim drept cadou o experiență, nu un obiect: am plecat în excursie cu el. Ieșirea a avut mare succes, astfel că nu pot decât să vă recomand să încercați și voi să faceți asta. Copiii sunt foarte bucuroși de timpul petrecut împreună! Era luna mai, am avut parte de o vreme superbă și ne-am încărcat cu vitamina D.

Cetatea Șoimoș se află la foarte mică distanță de Arad și destul de aproape și de Timișoara. Este un loc excelent pentru o excursie de sâmbătă sau duminică. Chiar dacă este o ruină, are un farmec aparte, iar mie îmi plac foarte mult și ruinele, nu doar cetățile și castelele frumos renovate.

Pentru a urca la Șoimoș trebuie să fii cât de cât în formă: cetatea se află pe un deal, la o înălțime de peste 200 de metri.

Pe măsură ce veți urca, iarba verde va mai dispărea și totul va deveni mult mai stâncos.

Merită efortul. Odată ajunși sus, panorama asupra zonei este foarte frumoasă. Se văd localitățile și dealurile din jur, orașul Lipova, Radna, râul Mureș… Vis-á-vis de Cetatea Șoimoș se afla, cândva, Cetatea Lipovei. Acum, ea nu mai există: în prima parte a sec. XVIII-lea, zidurile sale au fost demolate.

Cetatea Șoimoș, exploatată și apoi părăsită

Cetatea Șoimoș a fost construită cam pe la sfârșitul sec. al XIII-lea, de către o familie nobiliară. De-a lungul vremurilor a schimbat mulți proprietari: a fost și reședință privată, a fost și domeniu regal. Nu a scăpat de turci: după mai multe asedii, aceștia au ocupat-o în 1551 și au eliberat-o abia în 1688. Stricăciunile cauzate atunci nu au mai fost remediate niciodată. În plus, după ce în sec. al XVIII-lea, cetatea și-a pierdut importanța militară, în 1788 ea a fost părăsită definitiv și nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea sa.

șoimoș
Sursa foto: http://ujkor.hu

În cetate se poate intra numai prin spate: trebuie urmărită aleea bătătorită de excursioniști. Aveți mare grijă pe unde umblați și călcați, pe alocuri pot exista pericole de accidentări!

O vizită la Cetatea Șoimoș înseamnă o întâlnire cu niște ziduri măreți, cu mult granit, pereți care au fost martorii multor întâmplări ale istoriei.

Din păcate, cetatea este o ruină. Și deși are un farmec deosebit chiar și așa, ar avea nevoie de intervenții urgente…

șoimoș

La coborâre ne-am întâlnit cu un bărbat care s-a recomandat a fi cioban și care oferea, spre vânzare, niște bastoane ca cele din imagine, făcute chiar de el. A spus că de plictiseală s-a apucat să dea cu șmirglu și apoi să decoreze crengile pe care le adună din zonă. Apoi încearcă să le vândă turiștilor care vin pe aici. Am cumpărat și noi unul! Artă naivă, ce mai. Îi șade bine bastonului îi colțul dormitorului nostru, că acolo a ajuns.

Dacă faceți o excursie la Șoimoș, vă recomand să vizitați și orașul Lipova și Mănăstirea Maria Radna. Toate aceste trei atracții pot fi văzute într-o singură zi. Într-o duminică, să zicem!

 

*

Am evitat, multă vreme, să scriu despre România. De fapt, nu că am evitat, ci nu m-am gândit că ar fi nevoie. Dar poate că am plecat de la o premisă greșită atunci când m-am gândit că despre locurile din țară nu mai este nevoie să se scrie nimic, căci toată lumea le cunoaște. În seria aceasta de articole vă prezint locurile în care am fost, în felul în care le-am perceput eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 17 =