lavandă

Desculță prin Provence. Parfum de lavandă și un weekend într-o casă tradițională

Am fost în Provence! Am plecat din Zürich dimineața, iar după câteva ore bune de condus, am cotit în sfârșit la stânga, ieșind de pe autostradă – ne aflam în buza regiunii Provence, în departamentul Drôme. Ni s-a lungit deja gâtul de la cât ne-am tot uitat după câmpuri de lavandă pe drum, în Franța! Am zărit câteva, iar acestea au fost primele câmpuri de lavandă pe care eu le-am văzut vreodată, în viață. Este incredibil cum m-am putut entuziasma la vederea de… mov. Lavanda chiar arată fantastic!?

lavandă

lavandă

Și cum miroase! Imediat ce am ieșit de pe autostradă, desigur că am deschis și trapa mașinii, și jur că ni s-a părut că miroase a lavandă. Ni s-a părut doar, pentru că pe porțiunea aceea de drum chiar nu era nici urmă de lavandă. Dar hei, așteptările, puterea minții, autosugestia… you name it!

Destinația noastră finală era satul Tulette din departamentul Drôme. Acolo am închiriat o casă franțuzească tradițională, imensă și foarte frumoasă, în care m-am simțit ca-n povești – mai ales că era înconjurată de vii. OK, dacă în jur erau câmpuri de lavandă, era și mai fain – dar ne-am mulțumit și cu vederea viilor peste care apunea soarele într-un mod atât de romantic. Mai aveam și un câine francez pe acolo, de fapt chiar doi; erau câinii proprietarului și ne-au tot ținut de urât, mai ales că aveam și noi un cățeluș.

Ce tot căutăm noi în Franța?

Ei bine, avem șansa de a face parte dintr-un grup de prieteni bine închegat, în care noi suntem mai nou sosiți și – la nivel teoretic – un pic outsideri. Dar numai la nivel teoretic, căci la nivel practic, ne-am integrat bine în grup, chiar dacă membrii ei se cunosc de decenii întregi, iar noi pe ei îi cunoaștem numai de câțiva ani. De vreo 4-5 ani încoace, împreună cu acest grup fantastic, petrecem împreună câte un weekend în Franța. Închiriem câte o casă mare, cu multe dormitoare, cu bucătărie, cu terasă și loc de grătar… Și ne distrăm ca-n povești!

Lumea sosește din toate zările: din Franța, Elveția, Belgia, Germania, Italia… Toți sunt români împrăștiați prin Europa, oameni excepționali pe care România i-a pierdut deja în urmă cu foarte, foarte mulți ani. Pentru șederile împreună, până acum ne-am rezumat la diverse destinații din Alsacia, însă anul trecut liderul grupului a propus să mergem în Provence. Toată lumea a fost de acord, normal, și toată lumea și-a pus în agendă escapada în Provence. Ne-am adunat 17 persoane.

Mi-e foarte drag acest grup, ne simțim mereu extraordinar. Dimineața luăm micul dejun împreună, ziua vizităm ce este de vizitat în zonă, seara se stă la povești interminabile, la un pahar de vin (două, trei), la un pahar de bere (două, trei), se face grătar… Se ascultă muzică diversă (jazz, blues, rock, nostalgii), se cântă, se mai și dansează… În orice caz, se stă până târziu în noapte!

tulette

Mie mi-e teamă să merg în concediu cu alți oameni, pentru că mă gândesc că este nevoie de multe compromisuri astfel încât să fie bine pentru toată lumea; prefer să fiu doar eu cu Alin. Însă acest grup este fantastic, funcționează atât de bine, nu au existat niciodată probleme, supărări, frustrări, totul funcționează ca uns, I love it!

Casele închiriate sunt întotdeauna bine alese; de regulă, unele tradițional-franțuzești. Îmi face mare plăcere să le descopăr elementele originale, vechi, atmosfera specifică… De regulă, ele sunt unele aflate în afara localităților, astfel încât să avem parte de intimitate și să putem vorbi în voie până târziu în noapte – fără să deranjăm pe cineva.

Casa asta mi-a plăcut în mod deosebit, mi-am imaginat cine și cum a locuit aici, în casa asta mare. Avea o bucătărie minunată, un living cu șemineu, niște trepte destul de spectaculoase… vedere spre vii de la toate ferestrele, o terasă și grădină uriașe, și mai ales, camere care au fost denumite după mari pictori.

Locul de cazare se numește Domain de l’Agapé și era situat în satul Tulette din departamentul Drôme. Imediat sub departamentul Drôme se află departamentul Vaucluse, care face parte, deja, din regiunea Provence. Cam aceasta a fost zona în care ne-am învârtit noi în timpul weekendului nostru în care am tot plecat în căutare de câmpuri de lavandă și de sate și orășele pitorești, în care am făcut plimbări lung i- în ciuda caniculei care s-a abătut asupra Franței taman în zilele acelea. Zona are în mod clar ceva aparte. Pe mine m-a cucerit. Chiar îmi doresc să mai revin și să explorez mai adânc regiunea Provence!

Acum am vizitat localitățile Orange, Grillon, Grignan, Valréas, Séguret și Vaison-la-Romaine, iar pe drum am oprit la toate câmpurile de lavandă. A fost minunat. Și ne-am înțeles (în principiu) ca anul viitor să mergem la Mont Saint-Michel, în Normandia! Sunt mai mult decât entuziasmată… ❤️

(va continua)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 1 =