james bond

Desculță prin Phuket (3). Insula James Bond, o insulă… ca-n filme

În timpul vacanței noastre din Phuket am vizitat două dintre atracțiile principale ale zonei: insulele Similan și insula James Bond. Ambele locuri sunt foarte frumoase, iar turul care ne-a dus la insula James Bond a inclus și o experiență care s-a dorit a fi una cu adevărat deosebită, însă eu și acum mă mai gândesc cu groază la ea. 😂

james bond

Insula Ko Tapu, adică insula James Bond

Insula aceasta spectaculoasă se numește, de fapt, Ko Tapu. (De fapt, Tapu, „ko” însemnând „insulă”). Dar toată lumea o cunoaște drept insula James Bond. „Rebotezarea” a avut loc după 1974, când această insulă stâncoasă, înaltă de 20 de metri, a apărut într-unul din filmele cu James Bond: cel cu numărul nouă, The Man with the Golden Gun. Se află în golful insulei Khao Phing Kan, la nord-est de Phuket și este o altă destinație pe care turiștii care își petrec vacanța în Phuket nu o ratează.

Nu este de mirare că insula aceasta se bucură de o popularitate așa de mare. Chiar este spectaculoasă! În film, personajul negativ Scaramanga se ascunde chiar în interiorul acestei formațiuni stâncoase. Atunci când sosește aici, James Bond aterizează cu avionul său chiar pe plaja de vis-á-vis. 😆 Zona este, de altfel, parc național.

O mulțime de oameni au dezvoltat, pur și simplu, o adevărată pasiune pentru vizitarea locurilor în care s-au filmat anumite seriale sau filme. Iar Thailanda chiar nu duce lipsă de astfel de locuri. O mulțime de pelicule foarte cunoscute au fost filmate aici sau în alte țări din Asia de Sud-Est. Peisajele din Marea Andaman sunt foarte apreciate! Cealaltă insulă din apropiere de Phuket, care atrage o grămadă de vizitatori, este insula Phi Phi. Și ea este super frumoasă, iar în apropierea ei s-a filmat pentru filmul „The Beach” (2000), cu Leonardo di Caprio.

Uneori, apariția unui anumit loc într-un film cu un box office mare vine cu niște consecințe foarte serioase pentru acel loc. Pozitive și negative, deopotrivă. Odată devenite faimoase, locurile acestea atrag un număr mare de curioși. Un lucru aparent bun: turismul înseamnă bani, iar comunitățile locale profită din plin de interesul oamenilor. Însă tot ceea ce este prea mult strică. Așa se întâmplă și cu locurile acestea. Din cauza afluxului mult prea mare de turiști, habitatul natural are de suferit.

De insula James Bond nu mai este voie să te apropii prea mult cu barca sau vaporul. Iar plaja din „The Beach”, cea din golful Maya a fost închisă chiar după plecarea noastră din Thailanda. Din cauza turismului de masă, coralii din zonă s-au albit. În fiecare zi, aici soseau mii de oameni, ceea ce a fost mult prea mult pentru mediul înconjurător. Inițial, plaja urma să fie închisă timp de un an, însă măsura a fost prelungită de către autoritățile thailandeze și este, acum, valabilă cel puțin până în 2021.

Cine vrea să se plimbe cu canoele în Thailanda? Eu nu (mai)!

Cui nu i-ar plăcea ca în locurile acestea absolut superbe să aibă șansa să se plimbe cu canoea pe apă? Mie! 😄🙈 Deși părea o experiență de neuitat și am vrut să particip, a fost ceva ce nu aș mai repeta. Motivul este unul foarte simplu: nu știu să înot, astfel că nu mă simțeam într-o siguranță prea mare pe canoea aceea. Care se bălăngănea la cea mai mică mișcare a mea sau a lui Alin… Nici să respir prea bine nu aveam curaj! 😄

Plimbarea aceasta cu canoea a făcut parte din turul celor câteva insule pe care le-am vizitat împreună cu agenția Sea Hi Andaman. Am plecat de la Ao Po Pier, iar în timpul excursiei am ajuns să vedem insula Naka, insula Panke, insula James Bond și insula Hong, cea lângă care se făceau plimbările cu canoea. A fost o excursie de o zi.

Aici, apa era deosebit de curată și transparentă, de aceea mă și umplusem de groază, pentru că vedeam hăul de sub noi… Altminteri, experiența ar fi una absolut fantastică, se trece printre formațiuni stâncoase spectaculoase și este o liniște minunată în jur. Nu se aude decât zgomotul făcut de lopeți pe apă!

james bond

Cumva, toată lumea era atât de încântată de experiență, încât se vorbea foarte încet. Astfel, atmosfera era una foarte deosebită. Pe fiecare canoe există un ghid. În timpul plimbării, acesta ne spunea câte ceva despre ceea ce vedeam în jur. Inclusiv că anumite părți ale stâncilor semănau cu un… elefant sau mai știu eu ce alte animale și obiecte. Nu am reușit să identific nicio formă😄, dar cred că a fost tot din cauza groazei pe care am trăit-o în timpul acestei plimbări. Pe care o recomand, însă, din suflet tuturor celor care nu sunt așa de anxioși ca mine. Eu nu știu să înot și mă tem de apa mare, asta e tot.

thailanda

O peșteră cu stalagmite și o comunitate care trăiește pe apă

În timpul turului am fost să vedem și o peșteră, căreia i se spune peștera Ice Cream, pentru că în interiorul său există formațiuni, stalagmite de diferite mărimi, forme și culori. Se află în parcul național Ao Phang Nga și este superbă. Când ajungi la capătul său, dai un fel de fereastră către golf. Dar și aici ne călcam în picioare cu sute de alți turiști. Pentru a privi – timp de două secunde – prin fereastra aia, am stat la coadă.

Chestia asta cu aglomerația mă cam deprimă. Mă tot gândesc cum am putea să împăcăm și capra, și varza, în acest domeniu al turismului? Toată lumea dorește să viziteze cât mai multe locuri din această lume largă și frumoasă. Este de înțeles. Dar totul a devenit, deja, exagerat. Așa cum eu sau tu ne dorim să ajungem personal într-un loc, își mai doresc milioane de alte oameni. Astfel că unele atracții turistice sunt vizitate de mii de oameni PE ZI. În fiecare moment aflându-se în câte un loc, SUTE de oameni.

În plus, am vizitat un sat pe apă, unde am luat prânzul în mod organizat. Acesta din urmă a fost o chestie mult prea de… „turism în masă”, un fel de bâlci unde toată lumea vindea ceva sau avea niște animale ca să plătești să faci poze cu ele ș.a.m.d.

Îmi displac puternic locurile de acest gen. Nici nu am ce să vă povestesc. Însă din fericire, turul s-a terminat pe o insulă foarte liniștită, nelocuită, cu o plajă foarte, foarte largă, unde am putut să ne relaxăm cu adevărat.

O vacanță în Thailanda merită, o baie în Marea Andaman merită. O excursie pentru a vedea toate aceste locuri fabuloase, de asemenea. Însă este important să știm la ce anume să ne așteptăm în fiecare dintre aceste locuri. Plajele nu mai sunt pustii demult; o plajă pustie este o raritate și trebuie să o cauți expres. Una peste alta, Thailanda rămâne o țară fascinantă, pe care o recomand tuturor celor care merg pentru prima oară în Asia de Sud-Est. Este prima țară pe care ar trebui să o vizitați în zonă!

*

Alte articole despre Thailanda, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × three =