phuket

Desculță prin Phuket (2). Insulele Similan, șiragul de perle din Marea Andaman

În martie 2018 am petrecut aproape trei săptămâni în Phuket. Am locuit în satul Bangtao de pe coasta de vest și am vizitat, pe durata șederii, două dintre atracțiile principale ale zonei. Șoc și groază, nu am ajuns la insula Phi Phi – poate cu altă ocazie! Am fost, în schimb, să vedem insulele Similan și insula James Bond. 

phuket

Am ales special fotografia de copertă: de obicei, aceasta este realitatea excursiilor organizate pe plaje exotice de o frumusețe izbitoare. Nu cea pe care o mai vedeți la majoritatea marilor influenceri din online, în care ei sunt singuri în apa de o culoare albastră sau pe nisipul alb orbitor. Nu. Când barca ta/vaporul tău acostează, pe plajele astea se mai află sute de alți turiști. Locurile sunt, într-adevăr, spectaculoase. Însă nu sunt, nici pe departe, unele pustii, ca-n vederi sau pliante. În general, este plin de turiști chinezi, care călătoresc mult, sunt foarte mulți și sunt peste tot.

*

Insulele Similan: nouă insule din blocuri de granit

Excursia pe care am luat-o în insulele Similan a meritat și nu. Arhipelagul arată fenomenal, însă drumul cu speedboat până la insulele acestea a fost lung și deosebit de obositor. Din Bangtao am mers o bună bucată de vreme și cu mașina, pentru a ajunge în portul din care am luat barca. Călătoria cu speedboatul a fost lungă, eram efectiv claie peste grămadă și barca făcea un zgomot infernal. Totuși, nu v-aș spune să le ratați, însă aveți grijă la așteptările cu care mergeți acolo!

Insulele Similan se află la 66 de kilometri de coasta de vest a Thailandei, în Marea Andaman. Puteți vedea pe hartă că sunt un pic mai sus de Phuket, de asta v-am și spus că am mai mers și cu mașina destul de mult. Cei care își petrec vacanța în Phuket sau pe Khao Lak sunt vizitatori siguri ai acestui arhipelag micuț. Toate agențiile oferă excursii de o zi în insulele Similan.

similan

Este vorba despre nouă insule de o frumusețe izbitoare. De aceea, în 1982, insulele acestea au primit statusul de parc național. Au luat naștere în urmă cu 65 de milioane de ani, din lavă: sunt formate din blocuri de granit. Insulele Similan se numesc așa întrucât denumirea derivă din cuvântul malay sembilan, care înseamnă „nouă”, iar insulele Similan sunt nouă la număr. Fiecare dintre ele are și un nume: li s-au atribuit denumiri ca Ba Ngu, Payu, Miang, Payan, Payang, Hu Yong, Hin Pousar și așa mai departe. Una dintre insule se cheamă chiar Similan. Noi am fost în excursie cu agenția Check-in Andaman și am vizitat insulele nr. 9, 8, 7 și 4 (Ba Ngu, Similan, Payu și Miang).

Un arhipelag care atrage mii de turiști, zilnic!

Zona poate fi vizitată între noiembrie și aprilie, pe durata musonului vizitele fiind oprite. În perioada în care insulele sunt vizitabile, aici ajung mii de oameni, în fiecare zi!

Insulele Similan reprezintă una dintre cele mai populare destinații pentru snorkeling. În zonă sunt recife de corali, care se află, însă, în mare pericol. Apa de aici este de un albastru superb, nisipul de pe plaje este alb, vegetația este luxuriantă. Printre altele, găsiți aici și eucalipt, și bambus. Insulele sunt populate de maimuțe, lilieci, varani și șopârle, precum și de o mulțime de păsări. Nu mai zic de multitudinea de pești din apele care spală coastele acestor insule. Pescuitul este, desigur, complet interzis.

Dacă aveți noroc de o perioadă sau de o zi mai puțin populară sau de o agenție de turism care se organizează puțin altfel cu plecările, poate nimeriți un moment sau o insulă mai puțin crowded.

similan islands

Foarte interesant, în anul în care am fost noi acolo, la scurt timp după plecarea noastră, parcul național a fost închis timp de mai multe luni: coralii sufereau foarte mult din cauza bulucului de oameni. După ce „s-au odihnit”, în octombrie 2018, insulele Similan au fost redeschise, dar pentru a preveni distrugerea mediului, acum pot fi vizitate de un număr maxim de 3850 de turiști pe zi. Înainte, în arhipelag sosea, zilnic, un număr dublu de oameni! De asemenea, au fost demolate toate micile afaceri care ofereau cazare peste noapte pe insule.

Unele insule sunt închise în permanență vizitatorilor: pe insula 1, 2 și 3 are loc un program de protejare a eclozării țestoaselor și se depun eforturi și pentru salvarea recifelor de corali. În plus, insula 3 aparține unei prințese thailandeze. Aș vrea și eu așa o insulă, cu țestoase! Aș avea grijă de ele!❤️🐢

*În articolul următor: insula James Bond. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × one =