În timpul șederii noastre pe insula Marinduque am vizitat ferma AGREA, unde se face și se studiază agricultură organică și se pun bazele unui altfel de viitor al acestei insule. AGREA este o afacere incluzivă inovativă, care se bazează pe agricultura fair-trade și sustenabilă. Totodată oferă un model de economie bazată pe agricultură. Mi-a plăcut foarte mult această fermă – chiar dacă am vizitat-o… post-taifun și au existat stricăciuni mari pe-acolo. Poveștile pe care ni le-a spus, însă, Benjo, m-au convins 100% că AGREA este ceva super, despre care merită să vă povestesc. 🌱
AGREA, între foarte modern și foarte tradițional
Vizita noastră la fermă a început… la cafeneaua de la hotelul în care eram cazați. Știind că am un blog și că doresc să scriu despre fermă, directorul fermei, Benjamin Jorge L. Cadag a venit să bea o cafea cu noi și să ne povestească mai multe. Totul, asistat de o prezentare Power Point pe un Macbook.
Mi-a cam picat fața! Era o prezentare extraordinar de profesionistă, foarte cuprinzătoare, cu un design extrem de atractiv, cu fotografii superbe și cu povești de viață deloc comune. Unde mai pui că ne-a oferit o carte de vizită dintr-un carton realizat din hârtie reciclată, în care sunt ascunse… niște semințe. Practic, cartea de vizită poate fi plantată, pur și simplu!
Pe măsură ce ne spunea povestea AGREA, am devenit tot mai curioasă și abia am așteptat să vizităm și ferma în sine. Benjo ne-a atras atenția că ferma a suferit stricăciuni în timpul trecerii taifunului Tisoy. Dar noi am insistat că vrem să o vedem chiar și starea sa actuală.
Mi s-a părut surprinzătoare combinația aceasta între un management și marketing modern, foarte bine gândit, și ferma organică, unde totul se bazează pe tradițional, pe natural, pe… back to the roots. Mi-am zis: da, așa trebuie făcută treaba asta. Dacă vrem ca în viitor să ne putem bucura, în continuare, de mâncare bună, sănătoasă, naturală, și ca în vremurile noastre și în cele viitoare să mai existe oameni care să se ocupe de agricultură… Căci acum, toată lumea vrea să lucreze în IT, în PR și altele asemenea.
Nu știu dacă ne dăm seama cu adevărat cât de importanți sunt oamenii care lucrează pământul și care ne furnizează hrană… Dreptate au avut cei de la AGREA când și-au făcut niște tricouri pe care scrie: „Farming is cool, smart, sexy and humane”.
Scopul: acela de a construi un ecosistem fair-trade
Mi-a atras atenția faptul că, atunci când au dorit să implementeze ideea lor pe insula Marinduque, nu au avut parte de deschidere din partea autorităților. Astfel că echipa lui Benjo a realizat proiectul, pentru început, pe o altă insulă – Siargao. Între timp, conducerea din Marinduque s-a schimbat, iar proiectul de pe Siargao a ajuns unul de succes. Cum altfel, de data aceasta, AGREA era binevenită pe Marinduque și așa s-a născut ferma din apropiere de satul Cawit.
Denumirea de „AGREA” a rezultat din combinația a două cuvinte: AGRICULTURE + GAEA (Mama Pământului în greacă = mediul înconjurător). Este o întreprindere socială care crede că regulile „jocului” agriculturii sunt, acum, nedrepte, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Care crede că demnitatea, oportunitatea, mutualismul și sustenabilitatea sunt valori fundamentale atunci când faci afaceri.
Ce înseamnă asta? AGREA dorește să le redea demnitatea producătorilor din cadrul lanțului alimentar: fermierilor și pescarilor. Scopul este acela de a construi un ecosistem fair-trade, care să îi protejeze pe aceștia de exploatare și care să îi ajute să obțină o creștere economică incluzivă și să practice o agricultură sustenabilă, care protejează mediul înconjurător și le asigură traiul.
AGREA și-a propus nici mai mult, nici mai puțin decât să eradicheze sărăcia familiilor de agricultori și pescari, în același timp aducându-și aportul la lupta împotriva schimbărilor climatice și la asigurarea securității alimentare din Filipine. Aflat în Marinduque, în mijlocul Filipinelor, AGREA a mobilizat comunitățile, afacerile, școlile, guvernul local și cel național. A adus și parteneri internaționali – din Noua Zeelandă, de exemplu, un loc spre care Filipine privește, deseori, cu jind.
Sună bine toate acestea, dar hai să vedem, concret, ce înseamnă.
Observațiile pe care le-a făcut AGREA
Cei de la AGREA au observat o mulțime de lucruri, le-au analizat și au încercat să găsească soluții pentru ele.
Crezul lor este că prin tehnologie, educație și abilitare, agricultorii și pescarii pot avea niște venituri mai bune, mai multă autonomie, mai multă demnitate și o mai bună calitate a vieții. Mecanismul primar prin care AGREA poate obține asta este crearea unui One-Island Economy, care să fie sustenabilă. Agricultura nu este numai despre mâncare, este despre viață, spun ei.
Este scandalos că, în țările în curs de dezvoltare, oamenii care produc mâncarea sunt cei mai săraci și cei mai înfometați, ne-a spus Benjo. Micii agricultori sunt foarte vulnerabili. Deși ei contribuie foarte puțin la schimbările climatice, sunt primele victime ale calamităților. Deși sunt cheia soluției pentru obținerea securității alimentare globale și pot ajuta la hrănirea lumii, nu pot face asta singuri. Au nevoie de ajutor, au nevoie de sprijin.
AGREA a mai observat că, în cele mai multe locuri, agricultura este considerată aproape o rușine. Tinerii nu doresc să facă asta, abandonează satul și caută oportunități în orașe mai mici sau mai mari. Nu le poți imputa nimic, din moment ce ei au văzut, cu ochii proprii, sărăcia părinților agricultori. AGREA și-a propus să schimbe modul în care este privită agricultura în Marinduque: s-au dus, efectiv, pe teren, și cu foarte multă muncă de convingere au convins oamenii să coopereze și să se lase coordonați. Le-au oferit acces la informație și îi ajută să obțină un venit bun din munca lor, în timp ce îi învață și cum să facă agricultură în mod corect.
Deloc surprinzător, micii producători de pe insulă habar nu aveau cât investesc în producție și cu cât rămân la final – dacă rămân cu ceva. Nu procedau întotdeauna corect, deși prin schimbarea anumitor aspecte puteau obține o producție mai bună, pe care să o poată valorifica mai bine. AGREA le-a arătat cum să planteze exact și ce anume să planteze. Uneori a fost nevoie doar de niște tips&tricks. Deseori au fost primite cu reticență. Dar acceptate odată ce s-a dovedit eficacitatea lor. De exemplu, în cazul orezului.
Altă dată, fermierii sau copiii lor au venit la cursuri practice, la ferma AGREA. În multe ocazii li s-au dat idei complet noi: plantați acest tip de condiment, pentru că este ceva ce ar crește bine aici, se caută, se poate vinde bine. De exemplu, printre cocotierii de pe insulă s-a pus turmeric. Și a funcționat.
Benjo ne-a povestit despre cum viața multora dintre oamenii pe care i-au luat sub aripă, s-a schimbat complet.
Sub coordonarea AGREA, produsele organice realizate pe insulă sunt împachetate și prezentate altfel și vândute inclusiv într-un magazin din capitala Manila. Noi am venit acasă cu zahăr de cocos, de exemplu. Există și conceptul de „Marinduque in a bag”, care înseamnă o serie de produse locale, vândute la set, foarte potrivite pentru suvenir.
Ferma AGREA oferă în primul rând educație
Cel mai important mi s-a părut că la AGREA se organizează cursuri de agricultură organică. „Sala de clasă” este o filagorie rotundă, de fapt. Este înconjurată de plantații care sunt acolo pentru a exemplifica, întotdeauna, cele învățate în teorie. Dar ferma este mai mare de atât. În total, sunt 2500 de metri pătrați de teren pe care se cultivă diverse.
AGREA crede în importanța educației și dorește să își aducă aportul la îmbogățirea cunoștințelor și competențelor localnicilor. Este prima școală din Marinduque acreditată TESDA, are oferă un program în producția de agricultură ecologică NCII. Aceasta acoperă competențe ca: creșterea de pui organici, producerea de legume organice, producerea de îngrășăminte organice, diverse competențe cu privire la profesionalismul și siguranță în exploatările agricole. Cursurile sunt deschise oricui este interesat să învețe.
AGREA testează, aici, tehnologii noi și verifică și unele dintre miturile din jurul agriculturii. De exemplu, s-a testat și s-a dovedit că o salată verde de calitate poate crește foarte bine chiar și în acest sol sărat. Se fac tot felul de cercetări și experimente cu pesticide organice și îngrășăminte organice, cu scopul de a împărtăși cunoștințele obținute și tehnicile noi fermierilor din Marinduque.
Nu în ultimul rând, prin inițiativa și sub coordonarea lor, în 18 dintre școlile din Marinduque există mici grădini în care copiii învață cum pot cultiva… propria mâncare. Căci despre asta este vorba! Aici, elevii află mai multe despre agricultură, despre alimentația sănătoasă, explorează fauna sălbatică… Și pot să dezvolte o pasiune pentru toate acestea!
AGREA a angajat oameni și i-a implicat în munca pe care o face. Când am vizitat ferma, tocmai se făcea curățenie după taifun. Oamenii măturau, adunau vegetația ruptă ș.a.m.d. Căreia nu i se dă foc! Oamenilor de pe insulă li s-a explicat că nu este bine să dea foc vegetației uscate și că, de fapt, din descompunere lor pot obține chiar îngrășământ natural de mare calitate.
Ceea ce se produce la AGREA se consumă de angajații de aici și de către turiștii care vizitează ferma. O parte sunt vândute cumpărătorilor locali. AGREA vinde și îngrășăminte naturale produse la fermă.
Din zilier, manager al unității de compostare cu râme
Apropo de îngrășăminte, am avut șansa să-l cunoaștem și pe… managerul unității de compostare cu râme. Este povestea mea preferată legată de AGREA. Benjo ne-a spus că atunci când s-au gândit să construiască o clădire pentru asta, au angajat un meșter localnic. Conform înțelegerii, munca sa începea la ora 7 dimineața. În fiecare zi, omul nostru se prezenta la lucru la ora 6:45. Pleca foarte târziu și asta așa a fost pe tot parcursul realizării construcției.
Tipul ăsta are etica muncii, au constatat cei de la AGREA. Apoi, cei din conducere au analizat treaba și au spus: hai să îl facem managerul unității de compostare cu râme!
Viața acestui om s-a schimbat complet. Dintr-o persoană care muncea, teoretic, cu ziua, și avea mereu nesiguranța zilei de mâine, a ajuns omul responsabil cu una dintre unitățile acestei ferme foarte bine gândite, foarte hype. Este mândru și fericit, ne-a spus Benjo. Se și vede în fotografia de mai jos…
O altă poveste care mi-a plăcut…
În Marinduque se circulă cu faimoasele jeepneys. Sunt niște mașini rămase aici de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial și transformate în autovehicule pentru transport în comun. O altă varianță de transport este trike-ul, care funcționează pe post de taxi.
Sunt extrem de multe astfel de autovehicule – iar ele necesită șoferi. Pentru bărbații de pe insulă este una dintre cele mai la îndemână variante de a lucra, astfel că agricultura a cam rămas pe mâna femeilor. Observând asta, cei de la AGREA și-au spus: let’s empower the women! Și așa au făcut: și-au concentrat atenția asupra femeilor rămase acasă – să ducă atât gospodăria și creșterea copiilor, cât și agricultura. Și le-au oferit instrumentele necesare pentru obținerea unui rezultat mai bun.
Acum, când dovezile sunt palpabile deja, iar oamenii și-au mai spus și unii altora că AGREA este o treabă bună, drumul spre succes este mai lin. Pentru mine, AGREA este un exemplu. Astfel de entități sunt foarte importante, pentru că vin cu ceva proaspăt, foarte necesar pentru a schimba lucrurile înspre bine. Fermierii de pe Marinduque au experiență și trag din greu. Dar uneori fără rezultate pe măsură. Tinerii aceștia, care au acces la informații de ultimă oră și care au studii de agricultură la mari universități din Asia, le pot oferi o mână de ajutor. Împreună, ei sunt mai puternici!
Populația lumii crește, iar până în 2050 se estimează că vom fi 9 miliarde, scrie pe pagina AGREA. Este de la sine înțeles că cererea de alimente va crește, iar presiunea pusă pe agricultură va fi uriașă. Modelele de creștere ale populației și ale consumului de alimente indică faptul că producția agricolă va trebui să crească cu 70% pentru a răspunde cererii mondiale de hrană în 2050. Este ceva la care merită să ne gândim… Cum vom putea obține asta?
*
(Mare parte dintre fotografiile din articol provin de la AGREA. Le mulțumesc!)
Aici găsești restul articolelor despre insula Marinduque:
Desculță prin Marinduque (1). De la taifunul Tisoy, la mare fiesta
Desculță prin Marinduque (2). Pulsul de pe insula din inima Filipinelor
One thought on “Desculță prin Marinduque (3). Am vizitat o fermă organică și am aflat lucruri uluitoare”