Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Lyon (2). La pas prin Vieux Lyon, pe colina Fourvière

saint jean

Într-una din zilele petrecute în Lyon am urcat pe colina Fourvière din vestul acestui orașul francez. Este alintată „colina care se roagă”, pentru că aici se află Bazilica Notre Dame de Fourvière, Catedrala Saint-Jean Baptiste, dar și multe alte biserici și mănăstiri. Vorbim despre cartierul Vieux Lyon. Orașul vechi, care împreună cu colina La Croix Rousse și o bucată a peninsulei Presqu’île, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, încă din 1998. De vizitat dacă ajungeți la Lyon!

Vieux Lyon, plimbare prin zona medievală 

Patrimoniul cultural al acestui oraș este deosebit de bogat: începe de la vestigii din epoca romană și continuă cu construcții de secolul XX și XXI. Zona medievală Vieux Lyon înseamnă niște bijuterii arhitecturale foarte vechi și foarte frumoase. Din păcate, unele dintre clădiri nu se află în cea mai bună formă, dar tot frumoase sunt.

Vieux Lyon („bătrânul sau vechiul Lyon”) este un cartier medieval renascentist. Foarte pe gustul meu: cu străduțe mai înguste, pietonale, pavate, cu magazine cochete și cu terase drăguțe. Nu mă pot sătura de aceste centre istorice! Am ajuns aici gâfâind, pentru că se află, așa cum am zis, pe o colină, și am zis să nu luăm funicularul. Dar este important de știut că există și această posibilitate!

Foarte important de văzut: „traboules”, pasajele secrete din timpul Rezistenței Franceze. Fascinantele coridoare au fost construite în Evul Mediu, când pe aici existau doar câteva ulițe. Sunt folosite și astăzi pentru a scurta drumul dintre două străzi paralele. Desigur, de către localnicii care știu unde se află ele și unde duc!

Dar sunt vizitate și de către turiști, motiv pentru care la intrările în aceste pasaje stă scris, de regulă, rugămintea ca străinii să păstreze liniștea și să nu îi deranjeze pe cei care locuiesc în clădirile și curțile celor prin care trec aceste traboules. Pentru mine a fost foarte interesant. Trecând prin câteva am avut ocazia să văd și niște interioare de clădiri, plus niște curți foarte înguste. Sunt fascinante!

Vieux Lyon se întinde pe o suprafață de peste 400 de hectare și este una dintre cele mai mari cartiere renascentiste ale Europei, format din trei zone disctincte: Saint Jean, Saint Paul și Saint Georges. Din anii 1960, zona aceasta a fost primul loc din Franța care a beneficiat de beneficiile Legii Malraux, legea franceză care avea ca scop protejarea siturilor culturale ale țării. Aceasta permitea deducerea din taxe a lucrărilor de renovare efectuate pe clădirile clasificate ca fiind unele istorice, ceea ce a ajutat mult la conservarea edificiilor.

Rue Saint-Jean este principala stradă pietonală a acestui cartier. Ticsită de shopuri și restaurante, baruri și cafenele, este un loc foarte potrivit pentru plimbări fără un scop anume.

Nu veți putea rezista magazinelor care vând lavandă, săpunuri naturale și alte suveniruri de acest gen! N-are rost să încercați să vă împotriviți ispitei. Din Franța nu se pleacă fără lavandă, fără săpun de Marsilia, fără un vin bun la pachet… fără, de ce nu, un parfum franțuzesc!

Saint-Jean Baptiste și Notre Dame de Fourvière: două bijuterii

Spuneam că acestei coline i se spune și „colina care se roagă”. Dintre cele două catedrale mari care se află aici, noi am vizitat doar interiorul Catedralei Saint-Jean BaptisteBazilica Notre Dame de Fourvière am văzut-o doar de la depărtare. Ea este și palat episcopal (foto dreapta jos). Ambele sunt monumentale!

Lucrările de la Catedrala Saint-Jean Baptiste au început în 1180, pe ruinele unei biserici din secolul VI. Construcția bisericii cu fațadă gotică s-a încheiat în 1476, iar pe aceasta se află și Ceasul Astronomic de la Lyon (secolul XIV).

saint jean

În fiecare decembrie, la Lyon are loc festivalul luminilor, Fête des Lumières. Atunci, una dintre clădirile pe a cărei fațade se fac proiecții spectaculoase este chiar Catedrala Saint-Jean Baptiste. I se mai spune și, pur și simplu, Catedrala de la Lyon. Tradiția este veche: datează din 1643. Doar că atunci, locuitorii Lyonului aprindeau lumânări în ferestre!

O plimbare prin Vieux Lyon trebuie încheiată la lăsarea serii, zic eu, cu a te așeza la o terasă. Un mâncare bună și un vin francez este tot ce poți să îți dorești după ce ai descoperit, la pas, acest cartier vechi, plin de farmec.

Lyon, nous revenons!

Exit mobile version