Cel mai canicular dintre weekendurile lunii iulie 2017 ne-a prins la Lyon. Zburasem de la Viena la Lyon pentru a petrece un sfârșit de săptămână în vizită la niște prieteni dragi, pe care i-am cunoscut în capitala Austriei. Urma să ne bucurăm de trei zile faine alături de ei și de alți doi prieteni, pe care i-am „dobândit” tot la Viena și care veneau, acum, din Elveția. Și chiar ne-am bucurat de trei zile tare faine, deși deosebit de caniculare!
Iulie la Lyon: nu degeaba i se spune „luna lui Cuptor”
Să tot fi fost cel puțin 40 (patruzeci) de grade la umbră în acel weekend, ceea ce face ca cea mai puternică amintire din această escapadă să fie aceea că abia ne târam pe străzi în soarele acela dogoritor. Evitam noi să ieșim ziua în amiaza mare, normal. Dar totuși! Orașul trebuia văzut, măcar cât de cât. Și oricum, seara era aproape la fel de cald. Noroc cu râurile Rhône și Saône, care se întâlnesc și se unesc taman aici, în acest oraș francez.
Mie Lyon-ul mi-a plăcut foarte mult, și asta mai ales datorită atmosferei de pe malul apei. Lume multă și relaxată, lebede… și niște poduri spectaculoase care te trec de pe o parte, pe cealaltă. Am vizitat și Vieux Lyon, adică centrul vechi al orașului, despre care voi scrie în partea a doua și care se află pe colina Fourvière.
Astăzi vreau să vă spun câteva lucruri despre Lyon și să vă dezvălui de ce merită să vizitați acest oraș și de ce vreau eu să mă întorc în acest oraș, ce am ratat și trebuie să văd, neapărat.
Lyon, orașul de pe malul a două râuri
Lyon este al doilea cel mai mare oraș al Franței și se află la o distanță de aproape 500 de km față de Paris, la punctul de întâlnire dintre râurile Rhône și Saône. Place Bellecour, o piață aflată pe peninsula formată de unirea apelor este cea mai largă piață din Europa. Lyonului i se mai spune și „orașul de pe două râuri”. Prezența acestora și locul lor de întâlnire sunt determinante pentru atmosfera orașului, malurile întinse și foarte bine amenajate ale apelor fiind un loc în care localnicii petrec cu drag timpul. Lyonul are o populație de peste două milioane de oameni.
O parte din orașul vechi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar Lyon-ul este, oricum, ticsit de atracții turistice. Vorbim de un oraș cu o istorie foarte bogată, în care găsim inclusiv ruine romane. Merită vizitate câteva dintre bisericile sale din cele mai diferite timpuri, dar mai ales din secolele XII-XVI. Dintre acestea, cea mai importantă este Catedrala Saint-Jean Baptiste, numită și Catedrala Lyon, o biserică romano-catolică medievală aflată în centrul vechi.
Iar ceva ce îmi mai suscită mie interesul este Mănăstirea Sainte Marie de La Tourette, realizată în 1960, de Le Corbusier. O vizită mai atentă merită și Grădina Botanică din Lyon, veche de sute de ani. Este cea mai mare grădină botanică urbană a Franței, care se întinde pe opt hectare.
Muzeele Lyonului sunt multe și bogate. Una dintre ele este Muzeul de Arte Frumoase, care găzduiește picturi ale unor pictori celebri ca Rembrandt, Rubens, Monet, Van Gogh, Matisse, Picasso și lista poate continua… La fel ca lista muzeelor: Muzeul Impremeriei, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul Gadagne, Muzeul de Miniaturi și Cinema ș.a.m.d. Dintre toate, eu am vizitat Muzeul de Țesături și Arte Decorative.
Motivul pentru care am rugat gazda noastră ca noi două să mergem la Musée des Tissus et des Arts Décoratifs a fost că auzisem că acesta este unul dintre marile muzee ale lumii în care există o ie românească foarte veche. M-am gândit să o văd și să o fotografiez! Din păcate, ea nu era expusă, iar eu nu știam acest lucru. Am aflat doar atunci când am întrebat expres.
Muzeul a fost, oricum, foarte interesant. Mai ales că aici se regăsește una dintre cele mai mari colecții de textile din lume, cu 2 500 000 de obiecte. Nu mai puțin 4500 de ani de producție textilă, din Egiptul faraonic până în zilele noastre. (Însă nu mi s-a permis să fac fotografii în interior.) În cadrul muzeului funcționează și două laboratoare de conservare – una dedicată propriilor exponate, iar cealaltă, îngrijirii colecțiilor altor instituții.
De-a lungul istoriei, Lyonul a avut o mare tradiție în ceea ce privește producerea și țesutul mătăsiil. Pe o colină aflată în nordul orașului, La Croix-Rousse, se mai regăsesc și astăzi mici ateliere de mătase. Acestea s-au mutat acolo în secolul XVIII, din Vieux Lyon.
Lyon: orașul fraților Lumiére și al lui Antoine de Saint-Exupéry
Orașul acesta a jucat un rol semnificativ în istoria cinematografiei. Lyon este locul în care frații Auguste și Louis Lumière au inventat, în 1895, cinematografia! În casa natală din Lyon a lui Auguste funcționează, astăzi, Institutul Lumiére, unde pot fi văzute mai multe dintre primele lor invenții legate de cinema.
Tot la Lyon are loc, în fiecare decembrie, Fête des Lumières. Este un festival al luminilor, care durează patru zile și înseamnă proiecții spectaculoase peste fațadele celor mai importante monumente. Este un festival dedicat Sfintei Maria, ca recunoștință pentru momentul în care, în Evul Mediu, Lyonul a scăpat de epidemia de ciumă bubonică.
Un alt nume de care se leagă Lyonul este cel al scriitorului și aviatorului Antoine de Saint-Exupéry. A văzut lumina zilei la Lyon, într-o familie de aristrocrați. Acum, atât aeroportul din Lyon, cât și gara îi poartă numele. Are și o statuie în oraș. Acesta îl înfățișează alături de iconicul său personaj de carte, Micul Prinț.
Lyonul este, pentru mine, orașul în care avem niște prieteni dragi, care mereu vorbesc de bine acest loc și care au lăudat și scena de jazz de aici. Aveam o impresie bună despre oraș, încă dinainte de a sosi acolo. Grație celor relatate și fotografiate de ei!
Ceva ce am ratat și vreau neapărat să văd este Muzeul Confluențelor. Vă spusesem, deja, de cele două râuri ale Lyonului. Acestea se întâlnesc la sud de centrul vechi și formează un fel de peninsulă, numită Presque’île. La final de 2014, aici, la confluența dintre cele două ape, a fost inaugurat Musée des Confluences, un muzeu de antropologie și știință. Cât îmi mai suscită mie asta interesul!
Este o clădire cu o arhitectură spectaculoasă, ridicată în stil deconstructivist. A costat o avere, dar acum se bucură de un imens succes. Adăpostește patru expoziții majore: „Origins – Stories of the World”, „Species – the Web of life”, „Societies – Human theatre” și „Eternities – Visions of the beyond”. Pentru asta va trebui să mai revin la Lyon!