Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Lörrach, orașul natal al viitorului primar al Timișoarei

lörrach

Unul dintre puținele orașe germane pe care am apucat să le văd în viața asta este tocmai Lörrach, orașul natal al lui Dominic Samuel Fritz, candidatul Alianței USR-Plus pentru postul de primar al orașului meu natal: Timișoara. S-a întâmplat mai demult, dar nu apucasem să scriu despre asta pe blog. Iar acum este un moment mai mult decât potrivit. Ce am căutat eu în Lörrach, orașul natal al viitorului (sper) primar al Timișoarei?

lörrach

În decembrie 2013 am zburat de la Viena la Zürich, ca de acolo să continuăm drumul spre Lörrach, orașul german în care trăiește verișoara lui Alin. Da, am zburat la Zürich… Cine ar fi crezut, atunci, că orașul în care am aterizat și prin care am trecut în grabă, în drum spre Germania, va fi, peste doar câțiva ani, casa noastră? Habar n-aveam! Vizita la Lörrach s-a datorat, așadar, faptului că avem rude acolo.

Lörrach face parte din landul Baden-Württemberg și are aproximativ 50 000 de locuitori. Se află în sud-estul Germaniei și este poziționat foarte fain: la o aruncătură de băț de granița cu Elveția și Franța. De orașul elvețian Basel este atât de aproape, încât face parte, practic, din aglomerația urbană a acestuia. Un alt atu al orașului este că se află chiar lângă Pădurea Neagră, de unde izvorăște Dunărea…

Șederea noastră la Lörrach a fost una deosebit de scurtă. De numai două zile! Tot ce am apucat să facem (în afară de cina de Revelion) a fost să vizităm două dintre atracțiile din apropiere. Vi le recomand, dacă veți ajunge vreodată la Lörrach! Este vorba despre Burg Rötteln și tripla graniță Germania-Elveția-Franța. Ambele, în afara orașului Lörrach, dar foarte aproape de acesta.

Burg Rötteln este un castel fortificat care străjuiește în suburbia Haagen. Prima sa atestare documentară datează din 1102, an care este considerat și anul înființării așezării Lörrach (sub denumirea de Lorracho). Este cea mai impresionantă fortăreață medievală a regiunii și, de aceea, una dintre cele mai populare atracții turistice din Valea Rinului de Sus. Din turnul său  este vizibilă nu doar panorama orașului Lörrach, ci se poate vedea și până la Alpii Elvețieni.

Celălalt loc de interes a fost tripla graniță dintre Germania, Elveția și Franța. Așa, ca Triplex Confinium-ul nostru din Timiș, de la Beba Veche… Doar că acolo am putut trece liber peste graniță. Pe jos, peste un pod, fără ca cineva să ne întrebe de sănătate. Deh, Schengen. Sper la așa ceva și pentru locuitorii satelor care se învecinează în cel mai vestic punct al județului Timiș. Unde mai pui că la Basel există acel super aeroport european, care practic deservește trei țări: EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg. Un aeroport care are ieșiri spre două dintre cele trei țări… Așadar, dacă nu ești atent, poți să ajungi în Franța – în loc de Elveția. Sau invers.

Three Countries Bridge (în germană: Dreiländerbrücke, în franceză: La passerelle des Trois Pays) este un pod pietonal care trece peste râul Rin – între așezările Weil am Rhein din Germania, satul Huningue din Franța și zona metropolitană a orașului Basel din Elveția. A fost inaugurat în 2007 și este ridicat în exact același loc în care s-a aflat un alt pod, care a fost distrus de bombe în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Din păcate, pentru că noi am trecut peste el în 1 ianuarie 2014, deci imediat după noaptea de Revelion, era plin de deșeuri rămase în urmă de la focurile de artificii de care s-au bucurat oamenii, după miezul nopții anterioare. Podul este, însă, o mare operă arhitecturală, iar râul Rin, cu lebedele sale, majestuos. Eu atunci am pășit pentru prima oară pe pământ francez.

În iulie 2018 am revenit la Lörrach pentru un concert Robert Plant. La nici două luni de când ne mutasem de la Viena la Zürich. Iar am fost pe grabă! Am venit, am văzut și-am plecat imediat după concert. Și iarăși mi-a părut rău că nu am avut timp să explorez un pic centrul istoric: este un orășel foarte frumos. Între Zürich și Lörrach sunt doar 80 de kilometri – o nimica toată, mai ales în vest, unde ai autostrăzi. Iar la o aruncătură de băț se mai află un oraș superb, Freiburg im Breisgau.

În 1983, Dominic Samuel Fritz s-a născut aici: în Lörrach. Tot în 1983 m-am născut și eu: la Timișoara. El a crescut într-un sat din apropierea Pădurii Negre din Germania. Eu, în Moșnița Nouă, un sat care face parte, acum, din zona metropolitană a orașului de pe Bega. 

Ca să știți… în Lörrach se află fabrica de ciocolată Milka. Data viitoare acolo încep!🍫

Exit mobile version