castel vaduz

Desculță prin Liechtenstein. O țară cât un oraș, dar fascinantă

În 2019, Liechtenstein a împlinit 300 de ani. Este o țară cât un oraș, dar tocmai de aceea, una foarte fascinantă! Are doar 160 de kilometri pătrați – pentru comparație, Timișoara are 130. Am vizitat acest microstat în vara anului 2018 și mi-a plăcut: este un stat foarte evoluat, foarte curat, foarte asemănător Elveției. O țară pe care o poți vizita într-o singură zi 😁

liechtenstein 300

Monarhie constituțională

Liechtenstein (oficial Principatul Liechtenstein) este un stat germanofon, care funcționează ca monarhie constituțională cu rang de principat, condus de principele de Liechtenstein. Nu face parte din Uniunea Europeană. Vecinii săi sunt Elveția și Austria. Are doar 37.000 de locuitori, fiind în acest sens a șasea cea mai mică țară din lume, alături de state ca Vatican, San Marino, Monaco ș.a.m.d.

Capitala sa se află la Vaduz, cel mai mare oraș al său fiind însă Schaan. Este o țară bogată, care se află pe un loc fruntaș în lume la PIB-ul pe cap de locuitor și care are un șomaj extrem de scăzut. Populația se bucură de unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume. Culmea, în țară există mai multe firme înregistrate decât cetățeni!

liechtenstein

Țară alpină 

Liechtenstein se află în Valea Rinului Superior și este o țară alpină, predominant muntoasă, fiind, astfel, o foarte populară destinație pentru cei care iubesc sporturile de iarnă (la Malbun). Un fapt interesant este că în lume există doar două state care nu au ieșire la mare și nici vecini cu ieșire la mare: Uzbekistan și… Liechtenstein. Liechtenstein nu are nici aeroport, cel mai apropiat aeroport mare fiind cel din Zürich, Elveția.

alpi liechtenstein

Bună vecină cu Elveția

Practic, atunci când treci granița dintre Elveția și Liechtenstein, nu prea îți dai seama de acest lucru. Nu numai că nu există control la frontieră, dar nici nu prea vezi unde ar putea fi trasată aceasta. Chiar și după ce ai trecut granița, abia dacă îți poți da seama de vreo diferență: este același peisaj alpin, străzile sunt la fel de curate ca în Elveția, se vorbește același dialect de germană… dacă nu ai ști, nu ai putea să îți dai seama că te afli într-o altă țară. Toată frontiera sa vestică este formată de râul Rin. Când am trecut din Elveția în Liechtenstein, am făcut-o pe un pod și aproape că nici n-am observat steagurile care ne semnalau trecerea frontierei.

frontieră elveția-liechtenstein

Relațiile cu Elveția sunt foarte bune: există uniune vamală și uniune monetară cu aceasta. Încă din 1924, în Liechtenstein se folosește… francul elvețian. Se poate plăti, însă, și cu euro sau dolari. Peste 10% din populația Liechtenstein-ului este, de altfel, formată din cetățeni elvețieni. În plus, jumătate dintre angajații principatului sunt muncitori transfrontalieri, care fac zilnic naveta Elveția-Liechtenstein. În ceea ce privește imigrarea însă, regulile sunt mai mult decât stricte. Nu te poți muta așa, una-două în Liechtenstein.

Între cele două state există și un acord care stipulează că în țările în care Liechtenstein nu are reprezentanță diplomatică, cetățenii săi se pot adresa pentru asistență oricărei ambasade și oricărui consulat al Elveției. Acest lucru este foarte important, pentru că acest microstat are reprezentanțe diplomatice în numai 8 țări ale lumii, majoritatea din Europa.

liechtenstein

Între cele două state există și o neutralitate strictă. De altfel, Liechtenstein-ul este una dintre cele 30 de țări ale lumii care nu are armată. Fun fact: în 2010, armata elvețiană a „invadat” Liechtenstein-ul: în timpul unui exercițiu care a avut loc noaptea, 170 de soldați au intrat, din greșeală, pe teritoriul țării vecine. Scuzele au fost de ajuns 😄

Nu și în 1980, când armata elvețiană a tras proiectile, tot în cadrul unui exercițiu, și a incendiat, din greșeală, o pădure de pe teritoriul țării vecine. Se spune că incidentul de atunci s-a rezolvat cu… o ladă de vin alb 😄

Colaborarea din domeniul sportului este una foarte bună: echipele de fotbal din Liechtenstein joacă în sistemul de ligi elvețian, inclusiv cea mai titrată formație, FC Vaduz.

Ștampile contra cost

Neexistând control la frontieră, oamenilor nu li se aplică ștampile pe pașaport. Dar liechtensteinienii s-au gândit și la turiștii care colecționează ștampilele diverselor state pe care le-au vizitat, astfel că, dacă dorești, la biroul de informare turistică din Vaduz poți solicita să ți se aplice, contra cost, o ștampilă în pașaport.

Capitala la Vaduz

Cu ocazia escapadei la Liechtenstein, am decis să vizităm capitala Vaduz. Are 5000 de locuitori și este situat pe cursul superior al râului Rin. Este un oraș foarte cochet, cu străzile pline de opere de artă modernă.

În duminica vizitei noastre, în Vaduz avea loc și o expoziție de mașini de epocă. Străzile erau, astfel, și mai pline de pline de turiști decât de obicei.

liechtenstein

Am urcat și la Castelul Vaduz, reședința principelui de Liechtenstein, aflat pe un deal de lângă capitală. Castelul Vaduz face parte, alături de Castelul Gutenberg, Casa Roșie și ruinele Schellenbergului, dintre cele mai celebre monumente istorice din Liechtenstein.

Aici, la acest castel locuiește principele, al șaselea cel mai bogat monarh din lume. El este șefului statului, dar puterea legislativă aparține unui parlament ales. Un fapt curios mai este că în Liechtenstein, femeile au drept de vot abia începând din anul 1984! A fost ultima țară din Europa care a acordat femeilor dreptul la vot. Referendumul pe tema asta – la care au putut participa doar bărbații! – a adoptat legea cu doar 51,3% voturi pentru.

Cum ajungi la Liechtenstein?

Dacă îți dorești să vizitezi acest microstat, o poți face în felul următor. Cu mașina: dacă sosești dinspre România, călătorește via München, pe autostrada A96 din Germania, apoi pe autostrada A14 din Austria; dacă vii dinspre Innsbruck, fă-o pe autostrada A12, S16 și apoi A14. Cu trenul: până la Feldkirch (Austria), apoi cu autobuzele regulate (LIEmobil) care vin în Liechtenstein.  Cu autobuzul: Cu Flixbus, care are stație la Feldkirch (Austria), apoi tot cu autobuzele regulate către Liechtenstein. Cu avionul: așa cum am scris și mai sus, Liechtenstein-ul nu are aeroport, dar se poate zbura la Zürich, în Elveția, care se află la aprox. 120 de km de principat. Mai multe informații aici.

Despre programele dedicate aniversării a 300 de ani, poți afla mai multe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × four =