claire

Desculță prin Karlovy Vary. Sau cum ar fi putut arăta acum Băile Herculane

Acum, când Băile Herculane se află pe buzele tuturor, mi-am adus aminte de… vizita mea la Karlovy Vary, în Cehia. Spun „pe buzele tuturor”, pentru că tocmai se desfășoară o mare campanie de adunare de fonduri. Un grup de studenți arhitecți a inițiat un proiect ambițios pentru reactivarea turistică a Băilor Herculane. Iar zilele acestea sunt colectați, de zor, bani pentru a realiza o intervenție de urgență la clădirea Băilor Neptun, acum un pericol public. Elementele decorative ale fațadei se prăbușesc în stradă, iar zonele critice ale edificiului nu mai pot aștepta.

băile herculane
Sursa fotografiei: Herculane Project (ilustrație realizată de Sîngeorz-Băi Project)

„Un bilet la băi, pentru băi”. O donație de 5 euro (echivalentul a 23,5 lei) nu înseamnă o cheltuială. Dar mic cu mic se face mare. În plus, recent, un antreprenor român a anunțat că va dubla suma existentă în cont la data de 1 mai! ❤️ Mai multe informații despre colecta lor puteți afla de pe pagina de internet a Herculane Project, aici, respectiv de pe pagina lor de Facebook, aici.

Karlovy Vary este ceea ce ar fi putut fi acum Băile Herculane

În ultimii ani am trecut de mai multe ori prin Băile Herculane. Că ceea ce vezi acolo este absolut dezolant, este puțin spus. Am făcut multe fotografii, dar acestea nici nu mai sunt de actualitate – an de an, lună de lună, clădirile se degradează tot mai mult. Cei mai în vârstă ca mine au mai prins vremuri bune la Băile Herculane. Au fost acolo atunci când stațiunea înflorea sau, cel puțin, se afla într-o stare mai bună. Eu nu am prins acele vremuri și nu am astfel de amintiri. Tocmai de aceea, pentru mine vizita din 2015, la Karlovy Vary, a fost cea în care am văzut, efectiv, cu ochii mei, live, ce ar fi putut fi acum Băile Herculane. (Toate fotografiile din acest articol sunt fotografii de la Karlovy Vary. Excepție fac doar ultimele două, din josul paginii.)

karlovy vary

În fotografia de mai sus este Karlovy Vary. Seamănă izbitor cu Băile Herculane. Atâta doar că nu se află în paragină totală. Dimpotrivă. Înflorește și se dezvoltă, este plină de farmec și de turiști – chiar și într-o zi de toamnă ploioasă, ca cea în care am vizitat noi orașul. Pe străzi este plin, printre altele, de ruși cu bani, ceea ce se reflectă și în oferta magazinelor. Mult lucru manual, veșminte de calitate, branduri, ceramică scumpă, bijuterii diverse, cristal de Boemia și așa mai departe. De altfel, există și foarte mulți proprietari de afaceri ruși pe aici. Germania este foarte aproape de Karlovy Vary, astfel că și turiști germani sosesc aici în număr foarte mare. Dar nu numai ei. Vin turiști din toată lumea.

Lucrul care m-a șocat cel mai mult este acela că – și mă repet aici – chiar seamănă cu Băile Herculane. Este înconjurat de munți, aflându-se într-o vale, la fel ca Băile Herculane. Clădirile care străjuiesc străzile arată la fel ca cele din Băile Herculane. Chiar și străzile aduc a Băile Herculane. Atât prin Karlovy Vary, cât și prin Băile Herculane trece un râu. Apa termală are proprietăți deosebite în ambele locuri.

Cele două așezări seamănă izbitor, dar…

Dar, în timp ce la Karlovy Vary, hotelurile și restaurantele sunt pline de turiști, în timp ce la Karlovy Vary străzile sunt împânzite de oameni care se plimbă bucurându-se de aerul curat și curativ, efectuând drumuri de la un izvor la altul, cu niște pahare speciale (care se vând peste tot), pentru a gusta apa curativă de aici…, la Herculane bate vântul.

În timp ce la Karlovy Vary, clădirile sunt renovate, întreținute și arată ca niște adevărate bijuterii arhitecturale, la Băile Herculane sunt focare de infecție în locul frumoaselor edificii de altădată…

În timp ce la Karlovy Vary, la parterul clădirilor sunt fel și fel de magazine cochete, în care vând mărfuri dintre cele mai speciale… la Băile Herculane, nimic din toate acestea nu se întâmplă. Este atât de trist!

Karlovy Vary este plin de viață, Băile Herculane se află în moarte clinică

Dacă nu cumva stațiunea este moartă de-a binelea… Serios, m-au luat toți dracii la Karlovy Vary. Pentru că, pe cât de mult îmi plăcea ceea ce văd, pe atât de mult mă întrista. La fiecare pas și la fiecare colț îmi dădeam seama, tot mai mult, că acest loc este exact așa cum ar fi putut arăta Băile Herculane.

În fiecare an, la Karlovy Vary au loc o serie de evenimente. Dintre acestea, cel mai renumit este, mai mult ca sigur, Festivalul de Film de la Karlovy Vary, care are loc în fiecare an, în luna iulie. În oraș sosesc, atunci, vedete mari ale cinematografiei mondiale.

La Băile Herculane, un loc atât de îndrăgit, printre altele, de împărăteasa Sisi a Austro-Ungariei, soția marelui Franz Iosef; un loc în care aceasta avea până și o reședință proprie; un oraș cu o istorie atât de bogată și cu ape termale de o asemenea calitate… nu se mai prea întâmplă nimic. Totul este egal cu zero, ca să fim cinstiți. Pentru un om cu bun simț, o vizită – chiar și fugitivă – la Băile Herculane înseamnă, efectiv, durere sufletească. Nu poți rămâne stană de piatră în fața unei paragini de o așa anvergură.

Când am vizitat Karlovy Vary, am făcut foarte, foarte multe fotografii, pentru că știam că într-o zi voi scrie despre acest oraș. Este o bijuterie – care ne arată cum ar fi trebuit să arate și Băile Herculane.

Am o mică obsesie pentru genul acesta de orașe și de clădiri. Mă încântă, pur și simplu. Acest tip de arhitectură este foarte pe placul meu. Cochetele edificii vechi îmi reflectă perfect gustul. Și mi-ar fi plăcut să văd așa ceva și la noi, acasă, la Băile Herculane.

Câteva informații despre Karlovy Vary

Karlovy Vary se află în regiunea Boemia Centrală a Republicii Cehe, la aprox. 130 de km vest de capitala Praga. Numele orașului a fost inspirat de Carol al IV-lea, împărat roman și rege al Boemiei, care a pus bazele acestui oraș în 1370. Cele 13 izvoare mari și 300 de izvoare mai mici, respectiv râul Tepla (cu apă caldă) care îl străbate, fac din acest oraș cea mai vizitată stațiune cu băi termale din Cehia.

Între timp, la Băile Herculane, furturile și nepăsarea au provocat stricăciuni de o asemenea anvergură, încât nu știu dacă se mai poate face ceva. Totuși, inițiativa tinerilor de la Herculane Project este una absolut lăudabilă și o susțin. Eforturile lor se concentrează acum pe una dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului, Băile Neptun, pentru care au strâns, până la data publicării acestui articol, 13.000 de euro. Banii sunt destinați unei intervenții de urgență la Băile Neptun.

Câteva informații de pe pagina celor de la Herculane Project

Intervenția de urgență asupra clădirii înseamnă îndepărtarea pericolului public pe care îl prezintă în acest moment clădirea și prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de clădire afectate. Intervenția de urgență se va face în etape, pe măsură ce se va reuși strângerea banilor necesari. Intervenția va fi făcută în baza unui proiect tehnic elaborat de echipa Herculane Project împreună cu o serie de specialiști. Toate lucrările propuse sunt reversibile. Clădirea a fost declarată pericol public în baza unei expertize tehnice în 2017, iar procedurile de protejare a comunității și a monumentului trebuiau începute de îndată.

băile neptun herculane
Sursa: Herculane Project, fotografie realizată de Heiko Probst

Proprietarul clădirii este Primăria Băile Herculane, iar terenul este deținut de doi privați. Proprietarii terenului nu și-au dat acordul pentru ca intervenția să poată fi posibilă, dar având în vedere ultimele prăbușiri și degradări structurale, clădirea este un pericol foarte mare pentru trecători. Astfel, administrația locală a decis să emită autorizația de construire în regim de urgență în baza proiectului tehnic avizat de Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin și predat de către echipa Herculane Project, în 26 aprilie 2018, către administrație. În baza eliberării acestei autorizații, Herculane Project are obligația să ia toate măsurile de protejare și conservare a monumentului de cea mai înaltă clasă – A, interes național.

Sursa: Herculane Project, fotografie realizată de Danu Alex

Această intervenție este singurul pas care poate fi implementat până la rezolvarea tuturor problemelor juridice și de proprietate, și reprezintă stoparea prăbușirilor preconizate în următoarea perioadă și pierderea unor elemente originale și de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din România, prin lucrări reversibile! Nu se va face nicio lucrare permanentă asupra Băilor, ci se va proteja și conserva până la momentul oportun unei restaurări corecte și fezabile.

*

Pentru donații:

https://www.paypal.me/asociatialocus
Cont Asociația LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701, CUI 38615380

4 thoughts on “Desculță prin Karlovy Vary. Sau cum ar fi putut arăta acum Băile Herculane”

  1. Ce compatație, ce asemănare, ce valoare istorică și națională …și totuși ce diferență izbitoare. Lux versus nepăsare, lipsă de cultură, nesimțire!
    Timea mereu expui și redai cu o simplitate năucitoare toate experiențele și constatările tale. Iți mulțumesc pt timpul tău și pt că împarți cu noi trăirile și convigerile tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 15 =